– Det var veldig voksent, utbryter Martin Jonsterhaug (24) og peker på antrekket til Joel Ystebø (23).
Ystebø fikk stempelet som den mest voksne av de tre unge politikerne.
Foto: John Inge Johansen / NRKYstebø har tatt på seg en pen genser med hvit skjorte under når han møter kollegaene Jonsterhaug og June Gruer (24) på festplassen i Bergen.
Der møtes de tre fordi de ligger an til å skrive seg inn i norsk politisk historie.
Gruer (AP), Jonsterhaug (Frp) og Ystebø (KrF) er nemlig tre av åtte stortingskandidater under 25 år som ligger an til å bli valgt inn på Stortinget.
Hvis NRKs supermåling fra mai stemmer, vil det bli rekordmange stortingsrepresentanter under 25 år.
Bare ved valget i 1989 har det blitt valgt inn like mange unge politikere.
Den 36 år gamle «rekorden» kan også bli slått i år. For Senterpartiets Maren Grøthe (24) ligger godt an i kampen om å komme inn på Stortinget som en av 19 utjevningsmandater.
– Landet går i feil retning
NRK har pratet med de åtte stortingsrepresentantene. De føler alle at unge har vært for dårlig representert på Stortinget.
– Stortinget skal representere hele folket, og da er det viktig at stortingsrepresentantene faktisk speiler befolkningen. Dette valget representerer forhåpentligvis et skifte, sier Gruer.
Ved forrige valg var det bare én kandidat under 25 år som ble valgt inn på Stortinget. Nå mener de unge politikerne at deres generasjon har våknet.
– Det er ikke lenger nok å mene noe på TikTok; flere unge ønsker å være med der beslutningene tas. Vi trenger ledere som våger å stå for noe, også når vinden blåser imot, sier Ystebø.
Dette er kandidatene som ligger an til å bli historiske:
Frode Fjerdingstad / NRK
Simen Velle
2. kandidat for Frp Oslo
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– Mitt store håp er to ting: Det ene er å få orden på skatteregimet. Jeg vil øke frikortgrensen og fjerne formuesskatten. Det andre er å få en skole hvor alle elevene får muligheten til å bli den beste versjonen av seg selv. Jeg vil til kamp mot formuesskatt, og til kamp for økt kjøpekraft til vanlige nordmenn.
Odd Skjerdal / NRK
Hashim Abdi
3. kandidat Østfold Ap
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– For meg måles hvert eneste politiske prosjekt på hvor mange man kan gi flere muligheter. Jeg kommer fra et fylke med stort utenforskap og mye barnefattigdom. Mitt mål vil alltid være å gi dem muligheten til å lykkes
Jonas Bjørnunge Hansebråten / Arbeiderpartiet
Ida Hirst
2. kandidat Vest-Agder Ap
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– Jeg er særlig opptatt av at unge mennesker kommer ut i jobb. Det er særlig viktig i Agder. Det er altfor mange unge som står utenfor. Det er noe av det aller viktigste vi gjør i tida fremover.
Sendra Tenud
Julia Eikeland
3. kandidat Rogaland Ap
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– Jeg vil ha en skole der flere lykkes, muligheter for flere i arbeidslivet og et samfunn der folk får hjelp når de trenger det. Det er urolige tider i verden, og da må vi styrke det som holder oss sammen; fellesskapet. Jeg vil jobbe for et sterkt forsvar, gode internasjonale samarbeid og mer trygghet i hverdagen.
Arbeiderpartiet
June Gruer
5. kandidat Hordaland Ap
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– Om jeg er så heldig å bli valgt inn, kommer jeg til å kjempe for at Norge fortsetter å ta en tydelig internasjonal rolle i kampen for et fritt Palestina, at Norge når de nye klimamålene våre, og at flere av oss unge skal ha råd til å eie vår egen bolig. I tillegg ønsker jeg å fremme min region, Vestland.
John Inge Johansen / NRK
Martin V. Jonsterhaug
3. kandidat Hordaland Frp
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– Jeg vil fjerne direktiver og forenkle lovverket. Tillitsamfunnet Norge viskes sakte, men sikkert ut av at vi stadig vekk innfører regler som sier hva folk og bedrifter kan og ikke kan gjøre. Jeg tror på at vi må ha større tillit til at folk er i stand til å ta gode avgjørelser i sitt eget liv.
Per Byrknes
Joel Ystebø
1. kandidat Hordaland KrF
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– Jeg ønsker å løfte familien som samfunnets viktigste byggestein, styrke trosfriheten og bidra til verdiskaping – særlig på Vestlandet. Jeg ønsker å være en tydelig stemme for vern av vår kristne kulturarv.
Pia Sønstrød
Joakim Myklebost Tangen
3. kandidat Møre og Romsdal Frp
Hva ønsker du å oppnå i den kommende stortingsperioden?
– Jeg vil kjempe for å få mest mulig gjennomslag for Frp sin politikk. De viktigste sakene for meg er skatte- og avgiftspolitikk, en god politikk for utvikling av næringsliv i hele landet, samt å fjerne formuesskatten! Denne gjør det svært vanskelig for mange bedrifter, særlig i Distrikts-Norge.
Generasjonsoppgjør
På den andre siden av fjellet, i Østfold, ligger 20-åringen Hashim Abdi (Ap) an til å bli tidenes yngste valgte politiker på Stortinget.
Han mener at unge er utålmodige etter å finne løsninger på utfordringene deres generasjon møter.
– Det er et generasjonsoppgjør i flere partier. Erna Solberg har sittet på Stortinget i 36 år. Jeg vet ikke hvor mye nytenkning hun kommer til å komme med, sier Abdi.
Abdi mener dagens unge lever i en annen virkelighet enn sine foreldre.
Foto: NRKHan mener at politikken til «Solberg-generasjonen» er knyttet til en annen virkelighet enn den dagens unge vokser opp i.
– Alle pilene pekte oppover for dem, men for vår generasjon går jo alle pilene nedover. Vi lever i en helt annen virkelighet nå enn for knappe 40–50 år siden, sier Abdi.
De siste årene har Abdi deltatt i flere skoledebatter mot 2.-kandidat for Frp i Oslo, Simen Velle. Nå ligger de an til å ta debattene i stortingssalen.
– Det finnes enkelte spørsmål som den generasjonen jeg tilhører skal løse, og ikke våre besteforeldre, sier Velle.
– Jeg tviler sterkt på at et storting hvor alle har kommet inn på boligmarkedet kommer til å løse boligkrisa. Jeg tviler sterkt på at et storting med snittalder godt over 50 år løser klimakrisa, fortsetter han.
– Bemerkelsesverdig
Inntoget til de unge politikerne vil sørge for et historisk ungt storting.
For første gang ser det ut til at gjennomsnittsalderen vil være under 45 år i den kommende stortingsperioden.
Det norske Stortinget er allerede blant de aller yngste parlamentene i hele verden, ifølge valgforsker ved Universitetet i Bergen, Jana Belschner.
Belschner mener det er oppsiktsvekkende at så mange unge kan bli valgt inn på Stortinget.
Foto: John Inge Johansen / NRK– Det er ganske bemerkelsesverdig at vi ser såpass mange unge som kommer inn. Det kan ha noe å gjøre med at politisk deltakelse av unge går ned, og at dette er en reaksjon på det, sier Belschner.
Hun trekker frem at partiene nå er mer villige til å nominere unge kandidater i viktige posisjoner enn tidligere.
– Vi ser også i forskning at velgere, i alle aldersgrupper, er veldig villig til å stemme på unge kandidater, forteller valgforskeren.
Marte Winsvold er forsker ved Institutt for samfunnsforskning og har forsket på politisk representasjon. Hun mener utviklingen på Stortinget er et resultat av hva man har sett i lokalstyret de siste årene.
– Vi ser på lokalt nivå at det finnes flere unge politikere som gjør en god jobb i kommunestyrer. Det kan bidra til at man får større tillit til unge politikere også på nasjonalt nivå, forklarer Winsvold.
Varsler endring
Begge forskerne mener det er vanskelig å forutse hvordan et stadig yngre storting vil endre norsk politikk, men et par momenter kan trekkes frem fra forskningen.
– Vi vet fra studier at unge politikere prioriterer pengebruken litt annerledes. Parlamenter med flere unge politikere ser vi bruker mer på utdanning og barnepass, sammenlignet med pensjon. Unge politikere er faktisk også mer villig til å ta opp gjeld, forteller Belschner.
De tre unge stortingskandidatene fra Hordaland er klare på én ting: Det kommer til å bli endringer med deres inntog på Stortinget.
– Unge pusher grenser i mye større grad. Jeg tror at mange av de som sitter der, har godt av å kjenne at det er noen som puster dem litt i nakken og utfordrer dem på hvorfor ting har vært som de er, og tør å sette en ny retning for landet vårt, sier Jonsterhaug.
Nå venter et par måneder med intens valgkamp for å sikre seg Stortingsplassen – og kanskje en litt ubehagelig samtale.
– Det er jo kjempekult, men det er litt spenstig å skulle si til arbeidsgiveren: «Nei, det ser ut som jeg kommer inn likevel», forteller Gruer.
Publisert 02.07.2025, kl. 05.26