Det har oppstått et voldsomt prispress etter at klimatoppmøtet ble lagt til en by med få hotellrom. Norge tar nå et utradisjonelt grep for å sikre nattesøvnen.
Publisert: 02.04.2025 10:36
Kortversjonen
- Klimatoppmøtet 2025 arrangeres i Belém i Brasil. Det skaper et voldsomt prispress på overnatting i området.
- Norge må ta utradisjonelle grep for å sikre overnatting. De vurderer maritime innkvarteringstjenester og har lagt ut et anbud.
- Flere, inkludert Norge, frykter at høye kostnader kan svekke verdien av klimaarbeidet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Klimatoppmøtet i år arrangeres av Brasil. Den 30. utgaven av gigantkonferansen arrangeres i havnebyen Belém. Byen ved Atlanterhavet er slettes ingen liten by med sine 1,3 millioner innbyggere, men hotellkapasiteten er overhodet ikke dimensjonert for storinnrykket.
Dette har folk fått med seg, overnattingsprisene stiger raskere enn global oppvarming.
Dette er hva du får for 18.400 kroner natten i Bélem akkurat nå, ifølge Hotels.com:
Prisen for rommet i Bélem er omtrent like kostbart som den dyreste suiten du får leid i Rio, ifølge samme tjeneste. For den prisen kan du riktignok speide utover storbyen fra badekaret, eller klimpre på flygelet i det 160 kvadratmeter store rommet.
I Bélem får du gleden av å bo over den lokal byggevareforretningen.
Den norske delegasjonen som skal på klimatoppmøtet, er mildt sagt frustrert over situasjonen.
Nå tar de også grep.
Svært dyrt
Norge har allerede kuttet hvor mange deltagere de sender. Mer alvorlig er det likevel at flere frykter for verdien av klimaarbeidet når prisen for å delta er uforholdsmessig.
– Dessverre kan kostnadene for å delta på toppmøtet i Belém bli svært høye. Dette er en utvikling vi har sett over flere år. Vi risikerer at land og store deler av sivilsamfunnet ikke har råd til å delta, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Andreas Bjelland Eriksen
Klima- og miljøminister
Også i fjor var prisene høye. Da ble møtet holdt i Aserbajdsjan. Aftenposten betalte snaut 6000 kroner natten for et rom med lav standard. Årets situasjon er enda mer prekær. Ifølge arrangøren er det 18.000 hotellsenger tilgjengelig i byen, mens det er ventet rundt 60.000 tilreisende til klimatoppmøtet.
Overnattingsprisene er i ferd med å bli en så stor utfordring, at Norge løftet problemet under innledningen til årets klimaforhandlinger.
– Vi skal forsøke å få inn formelle bestemmelser som gjør at vertsland for konferansen må iverksette tiltak for å regulere prisene bedre enn i dag, sier statsråden.
Norge går nå til det utradisjonelle grepet om legge ut anbud for å få på plass overnatting i byen – på havet.
Departementet ønsker å kjøpe «maritime innkvarterings- og bespisningstjenester», og anbudet har en estimert verdi på mellom 2,5 og 7,5 millioner kroner. Den norske delegasjonen trenger over 30 rom, et møterom og frokostservering til 40 personer.
Les også
Melder om ny giv i klimasamarbeidet etter Trumps utmelding
Strippestengene forblir
Elven Tocantins som slynger seg innover Amazonasregnskogen, munner ut ved vertsbyen. Ideen om legge arrangementet her, var å rette oppmerksomheten både mot hvor viktig og hvor sårbare regnskogen er for klimaet.
Ifølge en artikkel fra nyhetsbyrået Reuters er det flere som har prøvd å sko seg på knappheten som har oppstått. To cruise-skip planlegger å legge til kai og tilby overnatting, andre skip bygges om for å huse deltagere. Myndighetene oppfordrer også lokalbefolkningen om å reise bort og leie ut huset under toppmøtet.
Ifølge lokale medier har det oppstått et «gullrush» i byen. Flere reklamerer for utleie av husene sine til svært høye priser. Det er også noen mer utradisjonelle tilbydere. Yorann Costa er innehaver av time-for-time-motellet, Motel Secreto.
Han prøver nå å markedsføre seg overfor byråkrater som helst kanskje bare vil stupe alene i seng etter lange og intense dager med forhandlinger. Overfor Reuters forklarer Costa at de kan «tone ned den sensuelle stemningen» på rommene, men enkelte ting kan ikke fjernes.
– Strippestengene kan ikke flyttes, takspeilene må også bli hengende, sier Costa.