Amerikansk demensforskning:
Titusenvis av nordmenn er rammet av demens. Nå viser ny studie at en stor gruppe av oss kan ha en betydelig lavere risiko for å utvikle sykdommen.

Mer enn 100.000 nordmenn er rammet av demens, og det ventes at antallet vil doble seg innen 2025, ifølge FHI.
I flere tiår har forskere forsøkt å finne en kur mot sykdommen – uten hell.
Nå viser det seg imidlertid at enkelte av oss har betydelig lavere risiko for å utvikle demens, skal man tro en ny amerikansk studie.
Disse menneskene har lavere risiko
En omfattende studie publisert i tidsskriftet «Alzheimer’s & Dementia» tidligere denne måneden, har undersøkt sammenhengen mellom sivilstatus og demensrisiko over en periode på 18 år.
Studien involverte mer enn 24.000 eldre voksne i alderen 50 til 104 år, med en gjennomsnittsalder på 72 år.

Funnene som ble gjort, er oppsiktsvekkende – ugifte individer hadde nemlig minst 50 prosent lavere risiko for å utvikle demens enn de som var gift.
– Dette er overraskende funn, sier Selin Karakose fra Florida State University, hovedforfatteren av studien.
Deltakerne ble vurdert årlig i opptil 18 år ved hjelp av nevropsykologiske tester og kliniske evalueringer.
Funnene viste konsekvent at de som ikke var gift – enten de var skilte, enker eller aldri hadde vært gift – hadde lavere risiko for demens, inkludert Alzheimers sykdom og Lewy body demens.
Hva er demens?
Demens er en fellesbetegnelse for en rekke hjernesykdommer som fører til svikt i hukommelse, tenkning, orienteringsevne og daglig funksjon.
Over 100.000 mennesker i Norge lever med demens, og antallet forventes å øke i årene som kommer.
Alzheimers sykdom er den vanligste demensformen og står for rundt 60–70 prosent av tilfellene. Den utvikler seg gradvis og starter ofte med glemsomhet og problemer med å orientere seg.
Lewy body demens er den nest vanligste formen, og kjennetegnes av store svingninger i oppmerksomhet, visuelle hallusinasjoner og parkinsonisme (stivhet og skjelving).
Demens skyldes sykdom eller skade i hjernen – aldring forårsaker ikke demens.
Det finnes ingen kur, men medisiner og tilrettelegging kan bremse symptomene og bedre livskvaliteten.
Tidlig diagnose er viktig for å kunne gi rett hjelp, planlegge fremtiden og få støtte fra helsevesenet.
Kilder: Helsedirektoratet, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Aldring og helse
De som aldri hadde vært gift hadde den laveste risikoen, selv om forskjellen mellom de ulike ugifte gruppene ikke var særlig stor.
Funnene står imidlertid i strid med en norsk studie som ble publisert i 2022. Den viste at mennesker i ekteskap hadde lavere risiko for å utvikle demenssykdommer.
– Forventet det motsatte
Videre viser den amerikanske studien at blant deltakerne som hadde mild kognitiv svikt ved studiens start, var det mindre sannsynlig at tilstanden ville utvikle seg til demens hos de ugifte.

Selv de som ble enker eller enkemenn i løpet av studien hadde lavere risiko for å utvikle demens enn de som forble gift.
– Vi forventet kanskje det motsatte, basert på tidligere antagelser om at ekteskapet gir bedre helse, forklarer Karakose.
Forskerne bak studien peker på flere mulige årsaker til dette.

En vedvarende observasjon er blant annet at single mennesker ofte er bedre til å opprettholde sosiale bånd utenfor ekteskapet.
– Aldri gifte individer er også mer sannsynlig å sosialisere med venner og naboer og er mer tilbøyelige til å engasjere seg i sunnere atferd enn deres gifte motparter, ifølge Karakose og hennes kolleger.
TV 2 understreker at denne studien påviser en sammenheng, men ikke nødvendigvis en direkte årsak mellom sivilstatus og demensrisiko.