Dette hadde ekspertene gjort med 10.000 kroner nå

1 week ago 11



Et av grepene kan doble pengene dine på ett år, mener en av dem.

 Ole Berg-Rusten/NTB
TUSENLAPPER: Ekspertene gir sine beste råd til hva man bør prioritere tusenlappene sine på nå. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Publisert 10.12.2024 13:59

I november eller desember blir man trukket mindre i skatt – noe som kan gi deg litt mer å rutte med til jul.

Noen velger også å spare penger gjennom året for å kunne investere dem på et senere tidspunkt.

Dersom man for eksempel har 10.000 kroner til rådighet etter at alle utgifter er betalt, er det flere ting man kan gjøre med pengene.

Men hva ville ekspertene gjort dersom de hadde 10.000 kroner til rådighet, som kan gi mest mulig penger om ett år?

Vi har spurt en rekke forbrukerøkonomer for å få svar.

Risiko versus trygghet

Forbrukerøkonom Derya Incedursun sier at man først og fremst bør bruke penger man har til overs til å betale ned kredittkortgjeld eller andre lån med høye renter.

– Rentene du sparer tilsvarer en «avkastning» som ofte ligger på 20-25 prosent, noe du sjelden oppnår på andre investeringer, forteller hun.

Ellers vil hun også anbefale å sette pengene på en høyrentekonto, eller i et fastrenteinnskudd, grunnet dagens rentenivå. Ifølge Incedursun gir dette trygg og forutsigbar avkastning på pengene dine.

Det kan også være lurt å utnytte muligheten til å spare pengene:

– Hvis du ikke allerede har en buffer, er dette en god anledning til å bygge opp en. En buffer gir trygghet og fleksibilitet ved uforutsette utgifter, sier forbrukerøkonomen.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
BUFFER: Forbrukerøkonom Derya Incedursun oppfordrer til å sette pengene på en bufferkonto dersom man ønsker å bruke pengene trygt. Hvis ikke, kan man bruke dem på et globalt indeksfond. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Dersom man tåler litt risiko, forteller hun at investering i et globalt indeksfond kan være et godt alternativ.

– Historisk har slike fond gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på fem til sju prosent, selv om verdiene kan svinge på kort sikt, sier hun og legger til:

– Dette krever tålmodighet, og det er viktig å være klar over at det ikke er noen garanti for gevinst på bare ett år.

Kan doble seg på ett år

Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim sier også at man gjerne kan benytte muligheten og bruke de 10.000 kronene til å skaffe seg en bufferkonto.

– En femtedel av nordmenn mangler en god nok bufferkonto, forteller han.

Dersom det er viktig å i hvert fall få tilbake de 10.000 kronene om ett år, bør man ikke ta en stor risiko.

– Da ville jeg satt dem på en god bankkonto til fem prosent rente. Eller noe som heter pengemarkedsfond, som ikke er aksjefond, men et slags rentefond. Der kan du få cirka fem til seks prosent rente, sier Kvadsheim.

 Truls Aagedal / TV 2
ENKELTAKSJER: Dersom man velger å bruke pengene på enkeltaksjer, kan pengene doble seg på ett år, ifølge forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim. Det er likevel en risiko ved denne typen investering. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Hvis man ikke er avhengig av å få pengene tilbake igjen, og forstår risikoen, kan man for eksempel kjøpe enkeltaksjer som kan doble seg på ett år.

– Du kan også kjøpe kryptovaluta og bitcoin. Kanskje dobler det seg på et år, men da risikerer du også at det er verdt null om et år, understreker han.

Flytt sparepengene

Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl bør man prioritere pengene sine på nedbetaling av gjeld, bufferkonto og regninger.

Men dersom alt det er i boks, anbefaler forbrukerøkonomen å ta en titt på Finansportalen for å sjekke hvor du kan få den beste renta.

– Jakt etter den beste innskuddsrenta. Vi er nok litt for opptatt av å ha alt i én bank, og da tenker vi ikke over hva slags rente vi får på pengene våre, sier Sandmæl.

Tidligere har man ikke hatt behov for å tenke på renta, fordi den har vært så lav. Nå kan du få en god rente på sparekonto, fastrente og BSU. Rentefond er også et alternativ, ifølge forbrukerøkonomen.

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
FLERE BANKER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener man bør vurdere å ha pengene sine i flere banker. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Dersom man for eksempel har litt over to prosent rente på sparepengene sine, og kan få fem prosent et annet sted, så bør man flytte sparepengene sine. 

De som er under 34 år bør bruke pengene til BSU som kan gi nærmere sju prosent rente, ellers kan man bruke pengene på aksjemarkedet – dersom man vil ta mer risiko

– Men da anbefaler jeg jo at det skal stå inne mer enn ett år. Jeg anbefaler seks år eller mer, sier Sandmæl.

Read Entire Article