Dette er viktigere å gjøre enn noen gang tidligere

3 weeks ago 14



Torden og lyn:

Vi har vokst opp med advarsler og gode råd om hva vi må gjøre, kan gjøre og ikke bør gjøre når lynene flerrer. Hva er egentlig riktig?

LYNNEDSLAG: Norge er plassert slik at vi har relativt sett få lynnedslag, men denne uken kan det bli heftig på deler av Østlandet. Foto: TV 2

Publisert 27.05.2024 13:49

Det lyner hundre ganger hvert sekund. Men det er på verdensbasis. Norge er plassert slik at vi har relativt sett få lynnedslag, men denne uken kan det bli heftig på deler av Østlandet. 

Vi vet at været blir varmere og våtere, men det gjenstår å se om rekorden blir slått. Den 4. august i 2014, i en spesielt varm sommer, ble det satt rekord og det ble telt 178.663 lyn i løpet av 24 timer. 

Men hva vet vi egentlig om lynet? 

Visste du at når et lyn er i ferd med å slå ned i nærheten av deg, så vil hårene reises seg? Visste du at du kan redde mobilen om du pakker den inn i aluminiumsfolie og legge den i ovnen? 

 Cornelius Poppe/NTB
SPENNING: Lynnedslag skader for flere hundre millioner kroner. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Trekke ut kontaktene?

Hva er farlig, og hva er trygt? De litt eldre blant oss er skråsikre på at man bør dra ut kontakter og antenner når tordenværet skraller. 

– Må man det, eller var det før i tiden? 

– Det er viktigere å trekke ut plugger nå enn før. Moderne hus har mye elektronikk som er følsom for overspenning. Enkelt sagt var gamle hus analoge, nå er de digitale, sier Ole Irgens i Tryg forsikring. 

Han peker på at alt som er koblet til strømnettet har en mikroprosessor i seg. Når det først ryker, så er det ødelagt. 

– Trekk derfor ut strømforsyning til TV, ladere, til mobiler og annet utstyr som rutere og nettverksutstyr, sier han. 

De eldre har altså mer rett enn noen gang. 

Men, selv om vi har mer utstyr som kan ødelegges, så er også utstyret bedre sikret. 

Snakke i telefonen utendørs?

– Noe som har endret seg er at flere kabler er gravd ned i bakken, og disse er bedre beskyttet ved lyn enn luftlinjer. Og, anlegg bygget etter 2010 har krav til overspenningsvern som leder spenningen vekk fra huset, sier seksjonssjef i Direktoratet for sikkerhet og beredskap, Jon Eirik Holst. 

Om telefonen skulle ringe mens lynet slår ned i nærheten, skal du da svare? Jo da, bare ikke søk ly for regnet under det høyeste treet du ser. 

– Mobiltelefon utendørs er trygt, men pass på at du ikke står i nærheten av noe lynutsatt eller går under et tre, sier Irgens. 

 Eva Frimanslund / TV 2
IKKE LAD BILEN: Ole Irgens, pressesjef Tryg Forsikring. Foto: Eva Frimanslund / TV 2

Skader som følge av lyn varierer fra år til år, men tallet går ned over tid. For ti år siden, i 2014, betalte forsikringsbransjen ut 600 millioner kroner i erstatninger, mens utbetalingene har vært under 100 millioner kroner de siste tre årene. Mange har i det siste valgt å installere såkalt overspenningsvern. 

Lade bilen når det lyner? 

– Det er smart å installere  overspenningsvern i boligen. Et slikt vern installeres av i sikringsskapet av en elektriker, opplyser Ole Irgens i Tryg. 

Torden og lyn er neppe grunn god nok til å holde seg hjemme fra jobb. Med så mange elbiler i Norge, er vi avhengige av å lade bilbatteriene for å komme oss rundt, for eksempel til og fra jobb. Men bør man egentlig lade bil i tordenvær? 

Advarselen fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap, DSB, er klar. Ikke bare bør du la være å lade;

– Trekk ut ladekabelen på bilen ved tordenvær. Bilen er godt beskyttet av krav til det elektriske anlegget, ladeboksen og ladeutstyret i bilen, men konsekvensen ved skade er store, advarer Jon Eirik Holst i direktoratet for sikkerhet og beredskap.  

 DSB
IKKE LAD BILEN: Klar advarsel fra Jon Eirik Holst i DSB. Foto: DSB

– Nei, du bør ikke lade bilen når det lyner. Overspenning i nettet kan føre til skader både på bilen og batteriet. Men å oppholde seg i bilen er trygt, siden gummihjulene isolerer mot jord, sier Irgens. 

Enebolig eller blokk? 

Norske forsikringsselskap fikk i fjor 3422 meldinger om skader etter kortslutninger som følge av lyn, og i tillegg til det 1 884 brannskader etter lynnedslag. halvparten av lynskadene skjer i sommermånedene.  

– I hvilken bolig kan du føle deg tryggest? 

– Blokkleiligheter og eneboliger er i hovedsak like utsatte, men større borettslag har ofte lynavledere installert som gjør at risiko for skader kan være mindre, sier Ole Irgens. 

 Stian Lysberg Solum / NTB
SKADER: Norske forsikringsselskap fikk i fjor 3 422 meldinger om skader etter kortslutninger som følge av lyn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Aldri helt tygg

Mye har altså blitt gjort, og kan gjøres, for å forebygge materielle skader som følge av lynnedslag. Sjansen for å selv bli truffet av lynet, er svært svært liten. 

Ifølge yr.no blir hvert år blir rundt 35 mennesker truffet av lyn i Norge. I løpet av de siste 24 årene har seks mennesker blitt drept av lynnedslag her i landet.

–  Treffer lynet, er det kun en lynavleder som kan beskytte deg. Det er det kun spesielle bygg og installasjoner som har, sier Jon Eirik Holst i DSB. 

Read Entire Article