Det vil koste «utrolig mye penger» hvis bussene skal gå hver dag i vinter

1 week ago 9



Oslos busstilbud kollapset forrige vinter. Nå har kommunen høring om hva som gikk galt, og hva som skal gjøres for å unngå kaos neste vinter.

Snøen som falt 17. januar, ble et tema i høringen i bystyret onsdag. Foto: Olav Olsen
  • Wasim Riaz

Publisert: 11.09.2024 11:51

– Vi skal prøve å bli enda klokere til vinteren, men om vi kan love at alle kommer frem hver dag overalt, tør jeg ikke stå her å gjøre når det gjelder vinterdriften.

Det sa etatsdirektør Gerd Robsahm Kjørven i Bymiljøetaten (BYM) under høringen.

Hun forklarte forrige vinters kaos med at snøen kom tidlig og forsvant sent, hyppige temratursvingninger rundt frysepunktet og store snøfall med mye vind. Nå mener Kjørven at flere ville gjort en bedre jobb dersom kommende vinter blir lik den forrige.

– Jeg tror vi må være forberedt på dette. Jeg tror også vi må snakke om hvor godt det kan bli på de verste dagene. Det må vi tørre å snakke om, både administrasjonen og andre.

– Kan vi betale oss ut av dette ved bedre veidrift, bedre vedlikehold og bedre beredskap de mest krevende dagene? spurte direktøren retorisk.

– Vi er i sterk tvil om det. Norconsult har utfordret kommunen på å gjøre den vurderingen, og den bør man sikkert gjøre. Men de mest krevende dagene er ikke så veldig mange. I vinter var det mange dager som var krevende på grunn av kulde og mange andre forhold, men som ikke hadde så mye med snøen å gjøre. Hvis vi skal ha doble beredskapen, så koster det utrolig mye penger for noen få dager, svarte Kjørven på sitt eget spørsmål.

Derfor ble det kaos

Høringen baserer seg på Norconsults gransking av kollapsen. Rapporten ble lagt frem rett før sommerferien. Det var tre hovedårsaker til kaoset, ifølge rapporten:

  1. Utilstrekkelig vintervedlikehold av veiene
  2. Feilberegnet energiforbruk (bussene hadde langt høyere energiforbruk enn antatt ved vinterforhold)
  3. Problemer med ladeinfrastrukturen

Flere ganger i vinter ble så å si hele busstrafikken i Oslo-området innstilt på grunn av været. Det tøffe vinterværet var den utløsende faktoren til problemene, men ikke en årsak i seg selv. Det kommer frem i rapporten.

Store snømengder i Oslo skapte utfordringer for bussen sist vinter. Ifølge BYM vil det koste «utrolig mye penger» hvis man skal avverge buss-kaos alle dager i vinter. Foto: Truls Nygård, NTB

800 tiltak

Cicilia Jahr fra Norconsult gikk gjennom rapporten. Hun sa blant annet at kaosvinteren ikke var en unik vinter, og at man må vente slike vintre også i fremtiden.

– Det vil komme værforhold som vi må være forberedt på oftere og som vil være veldig utfordrende for oss å håndtere. Men vanlig norsk vinterdrift må vi være bedre forberedt på, sa Ruter-direktør Bernt Reitan Jenssen.

Ifølge Jenssen forholder de seg til en liste på 800 enkelttiltak for å sikre seg mot nytt kaos.

– Alle starter vinteren som et team får å si at kundene skal kunne oppleve bedre vinterdrift enn det vi hadde, og jeg opplever at det jobbes godt med tiltakene vi har identifisert, sa Jenssen før han fortsatte:

– Jeg føler meg rimelig trygg på at dette laget kommer til å levere bedre vinterdrift i år enn vi klarte i en sesong vi ikke er spesielt stolt av.

Read Entire Article