– Det var som himmel og helvete

1 month ago 24



Norge venter på grønt lys:

På bare tre-fire timer fikk Wenche Valsø (78) gjennomført en ny behandling i Danmark, som har gitt henne livsgnisten tilbake.

 Christian Roth Christensen / TV 2
TREMOR: Wenche Valsø (78) har lenge slitt med ukontrollerte skjelvinger på hendene, ofte omtalt som essensiell tremor på fagspråket. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Publisert 05.08.2024 23:02

For to år siden hadde pensjonisten Wenche Valsø (78) store problemer med de fleste dagligdagse gjøremål, som å kle på seg, lage mat og børste tenner. 

Og verst av alt, hun opplevde problemer med den store lidenskapen – strikkingen.

For begge hendene til Valsø skalv som aspeløv, og skjelvingene ble stadig verre. 

– Jeg kan ikke si hva det er for noe. Det er noen punkter i hjernen som ikke fungerer som de skal, forklarer hun. 

Lite visste hun da, at en enkel telefon skulle vise seg å endre livet hennes. 

 Christian Roth Christensen / TV 2.
STOR LIDENSKAP: Etter at Wenche Valsø fikk utført den nye behandlingen, kunne hun fortsette med strikkehobbyen. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2.

Begynte å isolere seg

På stuebordet hjemme i huset i Svelvik, har Valsø dekket på tallerkener og kopper til servering av kaker og kaffe. 

– Jeg driver og søler litt, sier hun med et smil, mens hun heller opp kaffe i koppene med voldsomme skjelvinger på venstre hånd.

Når hun legger kaffekanna over i høyre hånd, blir det derimot langt færre kaffeflekker på den hvite duken. Faktisk ingen. 

Slik har det ikke alltid vært.

– Når jeg kommer med kopper eller skal dekke på bordet, så sier barnebarna: «Der kommer bjellekua», for de hører jo at jeg kommer. Det klirrer og smeller, sier hun og ler høyt.

For begge hendene hennes har ufrivillig hoppet og danset rundt i lang tid, uten at legene kunne bidra med annet enn medisiner. 

– For meg var det veldig godt å vite at det ikke var Parkinson, for det synes jeg kanskje ville vært enda verre, sier hun til TV 2. 

På samme tid ble det vanskeligere og vanskeligere for 78-åringen å komme seg gjennom hverdagen, og de mange besøkene på den lokale strikkekafeen ble færre og færre. 

– Det har jo hemmet meg veldig, og jeg isolerte meg mye. For du kan ikke gå ut og drikke kaffe når du må ha med deg en egen kopp med lokk på, forklarer hun sørgmodig. 

Men en vakker dag høsten 2022 fikk Valsø plutselig en telefon fra en av nevrospesialistene på Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Det fantes én behandling som kunne hjelpe henne, men ikke i Norge. 

Ingen narkose

I oktober 2023 satte hun og søsteren kursen mot en klinikk i Danmark, som har godkjent og tatt i bruk en ny metode for å lindre skjelvinger. 

TV 2 har nylig omtalt den nye metoden, kalt MRgFUS på fagspråket, som allerede er tatt i bruk i våre naboland og en rekke andre europeiske land. 

Ved å plassere en hjelm-lignende enhet på hodet til Wenche, kunne legene bruke ultralyd til å lage varmeskader, eller såkalte «arr», dypt inne i hjernevevet. 

Ingen narkose, ikke noe operasjonssår og nesten ingen smerte.

 Privat.
SMERTEFRITT: Det eneste som gjorde litt vondt, var å plassere hjelmen på hodet, forteller Wenche Valsø til TV 2. Bildet er fra behandlingen i oktober 2023. Foto: Privat.

Wenche fikk først noen smertestillende tabletter, og hjelp av en sykepleier til å barbere bort alt håret. 

– Når de først fikk på meg hjelmen, så var det ikke noe vondt lenger. Men da tror jeg at jeg var så bortreist på en måte, at jeg ikke reagerte, sier 78-åringen lattermildt. 

Under de neste tre-fire timene lå hun våken inne i en MR-maskin, mens legene jobbet for å finne de riktige punktene dypt inne i hjernen. 

Både før, under og etter behandlingen måtte hun ta flere tester, hvor hun fikk i oppgave å tegne rette linjer og sirkler på et papir. 

– Da jeg så at den streken ble nesten helt rett, så tenkte jeg: «Jaha, dette virker. Det her skal gå bra». Jeg kan ikke beskrive hvilken lettelse det var.

 Christian Roth Christensen / TV 2.
STOR ENDRING: Under den første tegnetesten klarte Wenche bare å lage kruseduller, men under den siste testen ble alle linjene nesten helt rette. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2.

Venter på ny behandling

Resultatet var over all forventning. Valsøs høyre hånd sluttet å skjelve, og selv legene skal ha vært strålende fornøyde med utfallet. 

– De hadde regnet med at rundt 75 prosent bedring var veldig bra, men nå var de 99 prosent fornøyde, forteller hun med stor iver. 

Etter at prosedyren var gjennomført fikk 78-åringen servert en kjempestor bagett og en boks cola, noe hun sjelden drakk på grunn av problemene med skjelvingene. 

For første gang på årevis kunne hun nyte brusen, uten at en dråpe ble sølt. 

– Det er som dag og natt, litt som himmel og helvete på en måte, sier hun. 

Den fornøyde pensjonisten er nå tilbake på strikkekafeene i Svelvik, uten å måtte ta med egen kopp med lokk på. 

– Hva vil du si til andre som vurderer å gjennomføre en slik behandling?

– Jeg sier bare «sett i gang». Når man ser hvor bra resultatet ble, så har jeg ikke noen skrupler i det hele tatt. Det er bare å kjøre på, sier hun. 

Nå venter Wenche Valsø på å få utført samme behandlingen på venstre hånd. 

– Jeg håper veldig at jeg får behandling på den andre hånden. Da skal jeg ikke mase på noen om noe som helst mer, sier hun og smiler.

Men drømmen om å kunne få utført den samme behandling på en klinikk i Norge, er hun langt fra alene om. 

 Christian Roth Christensen/ TV 2.
ULTRALYD: Ved bruk av ultralyd kan legene lage varmeskader dypt inne i hjernevevet for å lindre skjelvingene. Foto: Christian Roth Christensen/ TV 2.

Slik fungerer metoden

Legene ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo venter nå på grønt lys fra norske myndigheter til å kunne ta i bruk den nye metoden. 

Overlege og seksjonsleder ved funksjonell nevrokirurgi, Arild Egge, understreker at den nye behandlingsmetoden vil komme i tillegg til den allerede etablerte metoden med «Deep Brain Stimulation» (DBS).

Men uten kirurgi og implantater for å kunne oppnå samme effekt.

– Det unike ved den nye metoden, er at du med under én millimeter presisjon kan bestemme akkurat hvor du skal treffe og hvor brennpunktet skal være, ved hjelp av ultralyd, forklarer han til TV 2. 

Se video av hvordan den nye metoden fungerer i videoen under. 

Behandlingen vil kunne tilbys en større pasientgruppe, og er kanskje spesielt attraktivt for de pasientene som av ulike årsaker ikke blir godkjent for kirurgisk behandling, som DBS. 

Hele behandlingen utføres på få timer og pasienten kan utskrives samme dag. 

– Resultatene ser man umiddelbart i MR-maskinen, fordi man utfører tester underveis for å bekrefte at man er på riktig sted, sier han og legger til: 

– Da har man en garanti for at det vil ha effekt på pasienten.

Norge venter på godkjenning

Wenche Valsø er én av to norske pasienter som er blitt henvist til behandling i Danmark, og rundt 30-40 pasienter står for tiden på venteliste.

Selv om metoden skulle bli godkjent i Norge, så er nevrospesialisten tydelig på at trange sykehusbudsjetter kan føre til trøbbel for finansieringen. 

– Men at ett sted i Norge skal ha denne behandlingen? Det er bare helt naturlig og det må bare komme, rett og slett, sier Egge. 

TIL NORGE? Overlege og seksjonsleder ved funksjonell nevrokirurgi, Arild Egge, håper den nye metoden snarlig kan bli tatt i bruk i Norge. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2.
TIL NORGE? Overlege og seksjonsleder ved funksjonell nevrokirurgi, Arild Egge, håper den nye metoden snarlig kan bli tatt i bruk i Norge. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2.

Overlegen legger vekt på at det fremdeles først og fremst er de med essensiell tremor som får denne behandlingen, og etter hvert antagelig parkinsonpasienter som har skjelving som det dominerende symptomet.

Egge utelukker imidlertid ikke at den nye metoden vil kunne bli tatt i bruk for lindring av andre diagnoser eller sykdommer i fremtiden. 

Sekretariatet for Nye Metoder bekrefter i en epost til TV 2 at det er satt i gang en metodevurdering av den nye behandlingen i Norge. De sier samtidig at Direktoratet for Medisinske Produkter (DMP) nå venter på godkjent dokumentasjon fra leverandør for å kunne gjøre vurderingen. 

Dette er «essensiell tremor»:

* Essensiell tremor er en ufrivillig, rytmisk skjelving på hender og/eller hodet.

* Rundt syv av ti personer med essensiell tremor skjelver på hendene.

* Omtrent halvparten av personene med essensiell tremor opplever ufrivillig hoderisting.

* Enkelte mennesker opplever også skjelvinger i stemmen, men det kalles ikke essensiell tremor dersom det ikke påvirker hender og hodet.

* Skjelvingene kan bli verre dersom pasienten er sliten eller stresset.

*Årsaken bak essensiell tremor er ukjent, men det kan være arvelig.

* Skjelvingene kan gjøre det vanskelig å utføre hverdagslige ting, som for eksempel å skrive, eller å kle på seg.

* Det finnes legemidler som kan hjelpe, men om medisinene ikke fungerer, så kan pasientene få tilbud om kirurgisk behandling.

Kilde: Helse Norge

På grunn av tekniske problemer med utstyret i Danmark, pågår det for tiden en prosess med å etablere lignende avtaler med klinikker i Sverige og Finland, ifølge overlege Egge. 

– Jeg tror egentlig dette vil være problemfritt, fordi vi allerede har flere slike etablerte samarbeid innenfor Norden. Men vi ønsker helst å forholde oss til ett sted, for å vite mer om hvor vi sender pasientene, sier han.

Read Entire Article