Det trengs en garantiordning for internasjonale arrangement

3 weeks ago 24



Publisert: 07.05.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Næringsministeren mottok nylig forslag til en ny nasjonal eksportsatsing for reiselivsnæringen. Blant forslagene er en garantiordning for internasjonale arrangementer i Norge. Denne ordningen er viktig.

Som en stor arrangør og arenaeier opererer vi hver dag i tøff konkurranse med utlandet om å tiltrekke oss store arrangement til Norge. En svekket kronekurs har forbedret vår konkurransekraft. I tillegg henvender internasjonale arrangører i større grad enn før seg til oss i forlengelsen av de urolige tidene i deler av verden.

Dette er imidlertid ikke nok. Vår konkurransekraft er også avhengig av at myndighetene gjør det mulig å konkurrere mot aktører i land som har lagt til rette for internasjonale møteplasser gjennom sin nasjonale eksportsatsing.

Gjennom vår markedsdialog møter vi jevnlig krav om at det må foreligge offentlige garantiordninger. Uten en slik ordning er vi ofte ute av konkurransen allerede før den har begynt. Mangelen på garantiordning gjorde også at vi nylig måtte gi avkall på en større kongress med mer enn 6000 deltagere.

Offentlig risikoavlastning for internasjonale arrangement er en rimelig ordning for myndighetene. Samtidig er den økonomiske oppsiden stor. De internasjonale kongressene bidrar til betydelig meromsetning for bedrifter innen handel, service, overnatting og servering. I tillegg er markedsføringsverdien av Norge stor.

Mange av de store internasjonale kongressene er dessuten viktige for å vise frem norsk teknologi og for å koble akademia og våre fag- og forskningsmiljøer tettere på verden.

Regjeringen har gjort økt eksport til en viktig målsetting. Å få på plass bedre risikoavlastning for internasjonale arrangement er et viktig skritt i riktig retning. Ordningen bør etableres så snart som mulig.

Gunn Helen Hagen

Administrerende direktør, stiftelsen Nova Spektrum

Read Entire Article