Det mangler et faglig innslag om planlagte hjemmefødsler med jordmor.
Publisert: 20.03.2025 13:00
Hva er viktigst, fakta eller frykt?
La oss snakke om hjemmefødsler med jordmor basert på kunnskap, ikke skremselspropaganda. Kvinner har rett til informerte valg, også når det gjelder fødested. Vi må respektere at ulike kvinner tar ulike valg, basert på sine individuelle behov og trygghet.
Den siste tiden har hjemmefødsler vært heftig diskutert pressen og i sosiale medier. Hjemmefødsler vekker åpenbart mange følelser hos folk flest. Det har vi selvfølgelig forståelse for.
Fødsel er nemlig ikke bare en medisinsk hendelse, det er like fullt en livshendelse som hver enkelt vil bære med seg resten av sitt liv. Derfor er det naturlig at folk har en mening om akkurat dette.
Men det er noe som har plaget oss.
Skrekkhistorier og sammenblandinger
Debatten har vært begrenset til dem som har skrekkhistorier å dele. Eller enda verre: kvinner som fordømmes for å ta et informert og selvstendig valg om å føde hjemme med jordmor.
I tillegg ser vi at det kan være vanskelig å forstå om medieoppslagene er rettet mot uassistert hjemmefødsel eller planlagt hjemmefødsel med jordmor.
Uassisterte fødsler er noe helt annet enn planlagte hjemmefødsler med jordmor. Mens planlagte hjemmefødsler skjer med en autorisert jordmor til stede, som overvåker mor og barn gjennom hele fødselen, foregår uassisterte fødsler uten faglig tilsyn. Dette er to vidt forskjellige ting, og de må ikke blandes sammen!
Som jordmødre og fagpersoner ser vi det som vår plikt å bidra til en nyansert og kunnskapsbasert debatt.
Strenge faglige kriterier
Medieoppslag med store overskrifter som kobler «død» og «fødsel», skaper unødvendig frykt blant kvinner som vurderer hjemmefødsel.
Valg av fødested skal baseres på informert samtykke og tilgang til pålitelig informasjon. Kvinner som velger hjemmefødsel basert på dette, skal ikke måtte bli hengt ut på sosiale medier.
Jordmødre er eksperter på normale fødselsforløp. De har autorisasjon og ansvar for å ivareta lavrisikofødsler – også hjemme. Jordmødre som tilbyr hjemmefødsler, gjør kontinuerlige faglige vurderinger og vil raskt iverksette tiltak dersom fødselen avviker fra det normale. De har også kompetanse og medikamenter til å gi akutt behandling ved behov.
Hjemmefødsel er ikke for alle, og en stor prosentandel av dagens kvinner oppfyller ikke seleksjonskriteriene for å kunne ha hjemmefødsel med jordmor.
Norge har strenge nasjonale seleksjonskriterier for fødselsomsorgen. Jordmødre gjør vurderinger i henhold til dette både før, under og etter fødsel.
Trygg og differensiert fødselsomsorg
Det er viktig å understreke at fødselsomsorgen i Norge er trygg, og at kvinner har rett til å velge fødested. Det inkluderer hjemmefødsel dersom forholdene ligger til rette for det.
Selv om Helsedirektoratet i 2024 åpnet for at helseforetakene kan opprette tilbud om hjemmefødselsordninger, er dette fortsatt ikke en del av det offentlige fødselstilbudet. I teorien er fødselsomsorgen i Norge differensiert. I praksis betyr dette at fødetilbud skal tilpasses den enkelte kvinnens behov for omsorg og oppfølging i forbindelse med fødselen.
Hjemmefødsler tilbys i dag av privatpraktiserende jordmor, noe som begrenser valgfriheten til dem som har økonomisk mulighet. Et reelt differensiert tilbud innebærer at kvinner kan velge hjemmefødsel uten økonomiske hindringer, slik det for eksempel er i vårt naboland Danmark.
Kan til og med ha fordeler
Er hjemmefødsler trygge? Ja, for kvinner med lav risiko er det trygt. Og i noen tilfeller kan de til og med ha fordeler.
En dansk studie viser at kvinner som føder hjemme, har lavere risiko for keisersnitt, vakuumforløsning og epidural sammenlignet med de som føder på sykehus. Det viktigste: Mellom hjemmefødsler og sykehusfødsler var det ingen forskjell i risikoen for at babyen skulle dø.
En stor studie fra New Zealand bekrefter dette. Den viste at planlagte hjemmefødsler med jordmor, eller fødsler på jordmorstyrte fødestuer, ga færre komplikasjoner enn fødsler på store sykehus. Kvinnene trengte sjeldnere blodoverføring, og babyene til førstegangsfødende hadde mindre risiko for å bli lagt inn på nyfødtintensiv, uten at det var noen økt risiko for dødelighet.
Anbefalingene fra National Institute for Health and Care Excellence (Nice) i Storbritannia samt Helsedirektoratet i Norge konkluderer med at hjemmefødsler eller jordmorstyrte fødestuer er trygge alternativer for lavrisikogravide, både førstegangs- og flergangsfødende.
Rett til informert valg
Så hvis du er en kvinne med lav risiko og vurderer hjemmefødsel, kan du være trygg på at forskningen støtter dette valget. Men valget bør selvfølgelig tas i samråd med jordmor for å vurdere hver individuelle situasjon.
Som jordmødre er vi opptatt av at kvinner skal ha tilgang til evidensbasert informasjon for å ta informerte valg. Fødselsomsorg må være basert på kunnskap – ikke synsing og frykt.
Kvinner har rett til informerte valg og må få støtte i valgene de tar. Snakk om hjemmefødsler med respekt, fakta og faglighet. Ikke skremsel og fordømmelse.