– Det satte en skikkelig støkk i meg

1 month ago 36



Espen ble forsøkt drept fordi han er homofil. Han ble fysisk uvel da han han skjønte at dette trolig var motivet i knivangrepet i helga også.

 Erik Edland / TV 2
KLAR BESKJED: Espen Evjenth ønsker at vi skal ha et samfunn der folk skal kunne gå på Aker Brygge og kunne være den man er, uten å være redd. Foto: Erik Edland / TV 2

Publisert 05.08.2024 18:22

Natt til lørdag ble en mann i 20-årene knivstukket ved uteserveringen til restauranten Bølgen og Moi, ytterst på Aker Brygge. En annen mann, også han i 20-årene, ble utsatt for vold. 

Mandag er de to fortsatt innlagt på sykehus. Tilstanden er stabil. 

Da Espen Evjenth (43) fikk høre politiets hovedhypotese om motiv, ble han fysisk dårlig. 

– Det satte en skikkelig støkk i meg. Jeg fik ordentlig vondt i magen, sier Evjenth. 

 Adnan Ayanle / PSP
ALVORLIG VOLDSHENDELSE: En mann ble knivstukket og en annen utsatt for vold på Tjuvholmen i Oslo, natt til lørdag 3. august. Fire gutter er siktet. Foto: Adnan Ayanle / PSP

Politiet tror de to mennene ble angrepet på grunn av sin seksuelle legning. Bakgrunnen for hypotesen skal være ting som ble sagt på stedet. 

Fire tenåringer er siktet for grov kroppsskade etter angrepet. 

– De siktede i saken er siktet og mistenkt for flere handlinger i Oslo den siste tiden, blant annet for ranet av en 16 åring i Oslo sentrum ved kjøpesenteret Paleet tirsdag den 30. juli , sier politiadvokat Marie Steen Habberstad. 

 Magnus Nøkland / TV 2
KARL JOHANS GATE: Politibiler står i Karl Johans gate i Oslo tirsdag 30. juni etter at ung gutt ble ranet utenfor Paleet kjøpesenter. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

Skutt i hodet 

Det er litt over to år siden Evjenth selv ble offer for hatkriminalitet.

Han var en hårsbredd fra å dø, da han ble skutt i panna på vei ut på dansegulvet på London pub.  

– Jeg tenker mye på de to som ble rammet på Aker Brygge i helga. Men jeg tenker også på hvordan i all verden har vi kommet dit hen at barn knivstikker homoer midt i hovedstaden. Barn kommer ikke opp med slike tanker alene, sier 43-åringen. 

TV 2 har onsdag vært i kontakt med forsvarerne til flere av de siktede. Ingen av dem har foreløpig svart på hvordan de siktede stiller seg til politiets hovedhypotese om motivet for voldsepisoden.

TV 2 har også vært i kontakt med bistandsadvokaten til en av de fornærmede. Advokat Sigurd Ihle har foreløpig ikke fått snakket med sin klient, og har derfor ikke mulighet til å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

 Erik Edland / TV 2
REAGERER: Evjenth reagerer på at politiet mener legning er hovedhypotesen for motivet bak voldshendelsen. Foto: Erik Edland / TV 2

Etter masseskytingen i Oslo har han engasjert seg sterkt, og er leder for «Støttegruppa 25. juni» for berørte etter terroren mot utestedene Per på hjørnet og London pub.

– Svært bekymret 

I disse to årene etter masseskytingen i Oslo, har det vært mange tiltak for å bekjempe hat og fordommer. Men Evjenth mener knivstikkingen på Aker Brygge natt til lørdag er et eksempel på at det må gjøres mer. 

– Jeg trodde virkelig vi hadde kommet lenger enn dette. Det bekymrer meg at barn har så stor forakt for homofile, at de kan gjøre noe slikt,  sier Evjenth som mener politikerne har et ansvar for å ta et oppgjør med denne typen tankegods. 

Lubna Jaffery sier at hun, som kultur- og likestillingsminister med ansvar for skeives menneskerettigheter, er svært bekymret for utviklingen. 

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
BEKYMRET: Kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery (Ap) er bekymret etter helgas voldsepisode. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Det er helt forferdelig å høre om dette. Hvis det stemmer at dette er hatkriminalitet, er det svært alvorlig og selvfølgelig helt uakseptabelt. Folk skal kunne føle seg trygge i samfunnet vårt, uansett hvem de er og hvor de oppholder seg, sier Jaffery. 

Konkrete tiltak

Kultur- og likestillingsministeren er tydelig på at regjeringen jobber aktivt for å forebygge hatkriminalitet mot skeive, blant annet med Regjeringens nye handlingsplan fra 2023 for kjønns- og seksualitetsmangfold. 

– Tiltakene går blant annet ut på å øke bevilgningene til frivillige organisasjoner som arbeider for kjønns- og seksualitetsmangfold, og vurdere hvilket behov skolene har for økt kompetanse om dette, sier Jaffery.

Regjeringen vil også styrke politiets kompetanse og forebyggende arbeid gjennom opplæring og veiledning, videreutvikle statistikk og analyse av anmeldt hatkriminalitet. 

Regjeringen sier at også vil gi tilskudd til prosjekter om lhbt+ i tros- og livssynssamfunn, og gjennomføre holdningsskapende arbeid rettet mot innvandrerbefolkningen.

–  I tråd med handlingsplanens intensjon, vil jeg se om det er nødvendig å iverksette ytterligere tiltak slik at vi kan sikre at lhbt+-personer kan leve frie, trygge og gode liv, sier ministeren. 

Read Entire Article