– Det er så rørende

1 month ago 19



Tusenvis minnes Mina og Mille:

Rundt 2500 mennesker har løst ut billetter og samler seg søndag i folkeparken i Askim. Moren til Mina og Mille arrangerer minnekonserten samme dag som tvillingene skulle feiret bursdag og fylt 18 år.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FØLELSER: Moren til tvillingene er rørt over hvor mange som kommer til konserten hun arrangerer sammen med sine støttespillere. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 06.08.2024 16:36

– At dette skulle bli så stort og at opp mot 3000 mennesker kommer for å minnes Mina og Mille er rørende og helt surrealistisk.  Tenk for et inntrykk de har gjort på folk i hele Norge.  Det er helt sykt å tenke på, sier mor Kirsti Skogsholm og fortsetter:

– Det er så mye følelser inni i meg nå at jeg ikke har ord.  Jeg blir nok emosjonelt mørbanket på søndag.

 God morgen Norge
Her er Kirsti Skogsholm sammen med en av artistene som stiller på konserten for Mina og Mille, Trygve Skaug Han spilte også i begravelsen til tvillingene.. Foto: God morgen Norge

Kjente artister

Artistene som opptrer på gratiskonserten, er Trygve Skaug, Lavrans, Plumbo,  Erika Norwich og El Papi.

– Vi er ydmyke og veldig glad for å kunne bidra, forteller bandet Plumbo i en video.

– Det er store artister og de sa bare ja med en gang vi spurte.  Det gjør enormt inntrykk når de sier det er en ære å få være med på dette, sier Kirsti Skogsholm.

Tvillingene, som led av spiseforstyrrelser, døde av overdoser i januar i fjor.  Da hadde de blitt skrevet ut av psykiatrien, og TV2 har fortalt at de ble sendt til 12 ulike barnevernsinstitusjoner.

 Thomas Andersen / TV 2
KLAR FOR KONSERT: Lavrans Svendsen. som ble nummer to i The Voice synger på minnekonserten. - Foto: Thomas Andersen / TV 2 Foto: Thomas Andersen / TV 2

Statsforvalter Vestland har gransket saken og konkludert med at jentene ikke fikk forsvarlig helsehjelp.

Ble en viktig stemme

Moren, Kirsti Skogsholm, har etter dødsfallene blitt en stemme for barn med psykiske lidelser og ruspproblemer.   Og foreldrene deres.  Hun har stått fram og fortalt historien om tvillingene og reiser landet rundt for at  barn og unge som sliter skal få bedre hjelp.

Minnekonserten blir startskuddet for planleggingen av en egen stiftelse i Mina og Milles navn.

– Det som ligger bak hele konserten er å skape engasjement og forståelse for barn og unge som har det vanskelig.  Og sette søkelys på at behovet for hjelp og støtte til de pårørende er enormt, sier moren.  

I et intervju med avisen Indre 24 sier artisten Trygve Skaug at han opplever det som sterkt og tungt å være med på konserten for Mina og Mille.

 Privat
SVIKTET: Mina og Mille led av spiseforstyrrelser og ble kassteballer i systemet før de døde. Foto: Privat

– Jeg synes det er veldig nødvendig å gi problematikken fokus og at Kirsti gjør en utrolig modig jobb med å få belyst dette.  Både fra pårørendesiden, men også hvordan mange tilsynelatende usynlige unge gutter og jenter føler seg mer sett og hørt gjennom historien deres.

Moren sier hun følte seg veldig alene da jentene ble syke og etter hvert fikk rusproblemer.  

– Min åpenhet har ført til at flere nå tør å snakke om det som er vanskelig.  Det merker jeg er til stor hjelp for pårørende.  Mange  føler seg alene og glemt.    Vi må alle tørre og gi de som har det vanskelig forståelse og klemmer.  Og de som har ansvar må ta de pårørende på alvor og høre på dem, sier Kirsti Skogsholm. 

Ninni (14) hedrer tvillingene

Krever handling

Hun forteller at Stiftelsen blant annet vil kjempe for bedre tilbud til de pårørende og mener det bør opprettes et eget senter eller utvalg der foreldre kan få bistand og råd.

Og mitt i konsert-forberedelsene ber hun om handling fra Regjeringen.  

– Politikerne har lovet at de skulle lære av det som skjedde med Mina og Mille.  Men i etterkant har flere jenter mistet livet.  Tilbudet til de unge er ikke godt nok.  De pårørende blir ikke hørt.  Det må skje noe nå.  Ellers må vi stille spørsmålet:

– Hva har vi lært? 

Read Entire Article