– Det er noen som er drept

3 weeks ago 15



Mannen i 30-årene tok selv kontakt med politiet etter å ha drept søsteren.

 Olav Wold  / TV 2
TILTALT: Mannen i 30-årene har erkjent at han skjøt og drepte søsteren i november i fjor. Kvinnen ble funnet død i tiltaltes bolig på Hamar. Foto: Olav Wold / TV 2

Publisert 27.05.2024 13:05

– Jeg vil melde fra om en alvorlig hendelse, jeg tror det er noen som er blitt drept. 

Slik starter telefonsamtalen politiet mottar fra mannen i 30-årene som samme kveld har drept søsteren sin med revolver, kniv og hammer i sitt eget hjem i Hamar.  Han har selv gått til politihuset i Hamar, men publikumsmottaket er stengt. Derfor ringer han i stedet.

– Jeg står utenfor politihuset nå og vil gjerne snakke med noen, sier han til vakta på operasjonssentralen.

Saken oppsummert

  • Mann i 30-årene drepte søsteren sin i Hamar, brukte revolver, kniv og hammer.
  • Gjerningsmannen lider av paranoid schizofreni, var psykotisk under drapet.
  • Statsadvokaten krever at mannen dømmes til tvungent psykisk helsevern, nekter straffskyld.
  • Forsvarer peker på mangelfull oppfølging fra helsevesenet, bistandsadvokat beskriver foreldrenes situasjon som svært krevende.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Var psykotisk

Han blir tatt med inn. Der mistenker politiet at mannen er psykotisk. En full judisiell undersøkelse har konkludert med at mannen lider av paranoid schizofreni og var psykotisk da han drepte søsteren.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
AKTOR: Statsadvokat Magnus Schartum Hansen ber om at mannen i 30-årene dømmes til tvungent psykisk helsevern. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

I dag startet rettssaken mot mannen. Statsadvokaten i Innlandet, Magnus Schartum Hansen, mener mannen må dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Mannen i 30-årene som i november i fjor drepte søsteren sin på Hamar erkjenner de faktiske forholdene, men nekter straffskyld. 

Statsadvokaten vil ha ham dømt til tvungent psykisk helsevern.

– Han kan ikke holdes strafferettslig ansvarlig, da han var psykisk syk da drapene ble begått, sier statsadvokat Magnus Schartum Hansen i retten.

Isolerte seg før drapet

I retten forteller den tiltalte at han hadde følt seg dårlig i flere år før drapet ble begått. Men det var spesielt etter koronapandemien at det ble verre.

– Jeg ble veldig redd for virus og bakterier, det var mye om det på nyhetene, forteller han i retten.

– Jeg låste meg inne og ville ikke ha besøk av noen.

Han forklarer videre at han begynte å høre stemmer da han var i slutten av tenårene. Stemmene kommenterte stadig det han gjorde.

De siste fem årene begynte stemmene å dreie seg om at han måtte drepe søsteren.

I avhør med politiet forklarte han at han mente det var nødvendig å drepe søsteren fordi han fryktet at hun ville kunne komme til å drepe foreldrene. Han trodde hun hadde inngått en avtale med djevelen om å skade andre.

– Hva tenker du om dette i dag? Spør aktor.

– At jeg har vært syk.

– Du sa det ville være nødvendig å drepe søsteren fordi hun kunne komme til å bruke vold. Tror du dette lenger?

– Nei.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
FORSVARER: Hvordan tiltalte ble tatt hånd om av helsevesenet i forkant av drapet, vil bli et sentralt tema i rettssaken mot 30-åringen, sier mannens forsvarer, Helge Hartz. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Mannens forsvarer, Helge Hartz, sier til TV 2 at omfanget av hjelp og behandling fra helsevesenet vil bli et viktig tema i retten.

– Som dere nok vil høre underveis her, har han ikke blitt særlig godt tatt hånd om, og det er noe av problemet, sier Hartz.

– Kjempekrevende

Inger Johanne Reiested Hansen er bistandsadvokat for foreldrene til både den drepte kvinnen og broren som er tiltalt for drapet. Hun sier foreldrene står i en svært krevende situasjon.

– Det å være forelder til både tiltalte og offeret er krevende, sier Reiestad Hansen.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
TUNGT: De pårørendes bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad Hansen, sier det er tungt for dem å være forelder til både en datter som er drept og en sønn som er tiltalt. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2
Read Entire Article