– Det er galskap!

2 days ago 13



Ståle Gjerstad driver busselskapet Lofotservice på Ballstad i Lofoten. Trafikkaoset som møter han på trange og smale veier denne sommeren, har han aldri opplevd før.

– Jeg har kjørt buss i eget selskap siden 2013. Jeg har nok ikke sett så mye biler på veiene som det er nå. Det er i det meste laget. Det er ikke artig å kjøre buss i Lofoten nå på sommeren. Det går sakte, forteller han.

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
FERIEFAVORITT: Turistene strømmer til Lofoten i hopetall for å oppleve den fantastiske naturen. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Vi møter han på fergekaia i Bodø omgitt av bobiler, campingvogner, syklister og turister på alle kanter. 

Han er på vei tilbake til Lofoten.

 – Sist fredag skulle jeg ta bussen på verksted i Bodø. Da var det kaos på fergekaia i Moskenes (Lofoten). Det meste var bobiler. Jeg kom så vidt med ferge nummer tre den natten, forteller han.

 – Der er i det meste laget med bobiler nå. Det er ikke artig å kjøre stor buss gjennom Lofoten nå. Det går sakte fordi mange skal fotografere mens de kjører, sier Ståle Gjerstad, daglig leder i Lofotservice.
IRRITERT: – Der er i det meste laget med bobiler nå. Det er ikke artig å kjøre stor buss gjennom Lofoten nå. Det går sakte fordi mange skal fotografere mens de kjører, sier Ståle Gjerstad, daglig leder i Lofotservice. Foto: Run Gyllander / TV 2

Også nå må han vente på neste ferge. Avgangen han hadde håpet å komme med på, ble fort fylt opp. 

Da blir det ytterligere noen timer å vente.

Men det som irriterer han og mange i Lofoten mest nå, er måten bobilsjåfører oppfører seg på når de ankommer Lofoten.

– Generelt er de fleste grei, men det er mye rart. Det kommer mange biler nærmest på feil side av veien. Sjåføren er like opptatt av naturen som de som sitter i bilen. Spesielt disse bilene med ni seter som er fulle av folk.

– Utlendingene tror de eier veien. Sjåføren ser opp i fjellene mens de kjører. Samtidig kommer det biler imot. Det er galskap og slitsomt, forteller han.

– Det er synd

I fergekøen finner vi Berit og Jostein Olsen. De har byttet ut båtlivet med bobil.

– Dette er den første bobiltur i min historie. Jeg kjøpte bilen i høst. Så langt har det gått veldig bra. Jeg er veldig imponert, sier Jostein Olsen, mens kona nikker samtykkende.

 Run Gyllander / TV 2
DEBUTANTER: Jostein og Berit Olsen har skiftet ut båtliv med bobil. – Så langt har det gått veldig bra, forteller ekteparet på vei til Lofoten. Foto: Run Gyllander / TV 2

I Lofoten blir nå bobiler hensatt på de mest utrolige plasser bare for å slippe å betale for overnatting på de organiserte campingplassene.

Også ekteparet Olsen har fått med seg den økende irritasjonen blant folk.

– Ja, vi har snakket med noen fra Lofoten, og der hører vi at dette er blitt et stort irritasjonsmoment. Det er synd for de som bor der, for det ødelegger veldig mye. Samtidig er man jo litt avhengige av turismen i Lofoten også, sier Berit Olsen.

– Hvordan type bobilturister er dere?

Vi er villig til å betale for å stå en plass. Det måtte vi med båt også. Var vi i en havn, så måtte vi betale for det. Jeg har vært inne og sett at det er mange fine plasser man kan sette fra seg bilen på mot betaling. Vi skal oppføre oss når vi er på en plass, smiler hun.

Ektemannen er enig.

– Jeg holder meg i hvert fall til campingplasser, forteller han.

Rekordtidlig

Det er en rekordtidlig start på årets turistsesong i Nord-Norge i år. Dette er en ny trend man har sett siden pandemien. 

Overnattingsstatistikken for mai viser en økning i Nordland på 22 prosent. Finnmark hadde 13 prosent og Troms 4 prosent økning sammenlignet med samme periode i fjor.

 Roy Arne Salater / TV 2
TRANGT: Både på fergekaiene i Bodø og Moskenes (Lofoten), må mange turister belage seg på flere timer med venting på grunn av stort trykk og fulle ferger. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

Den store trafikken til landsdelen gir utfordringer.

– Særlig i Nordland er det til dels store utfordringer med kapasiteten på en del fergesamband. Dette skaper nok en del frustrasjon blant fastboende og tilreisende. 

– På den ene siden må vi sørge for at turister får en så god opplevelse som mulig, mens vi på den andre siden også har et ansvar for at reiselivet ikke rammer lokalbefolkningen på en uheldig måte, sier Hans Christian Kaurin Hansson, regionleder i NHO Nordland.

 Roy Arne Salater/TV 2
IDYLL: Områder med få innbyggere får besøk av et stort antall turister. Foto: Roy Arne Salater/TV 2

– En visuell tålegrense

Line Renate Samuelsen i Visit Lofoten har også merket den økte pågangen og irritasjonen.

– Dessverre er det nok noen som «parkerer» for natta på steder som ikke er ønskelig, eller når de skal gå på en tur i fjellet. Eksempel på dette kan være i boligstrøk eller nær bebyggelse. Også veilommer er hyppig i bruk, forteller Samuelsen.

– Hva tenker du om at noen lar seg irritere over dette?

– Det kan virke som om noen, ikke alle, unngår å bruke betalte oppstillingsplasser både for parkering og overnatting. Det blir veldig synlig. Hvis vi kan snakke om en visuell tålegrense, så er vel denne tøyd en del. Det kan også virke som om allemannsretten tolkes veldig vidt av enkelte, forteller hun.

 Roy Arne Salater / TV 2
ULOVLIG PARKERING: Mange turister blir møtt med ei bot på 900 kroner når de kommer ned fra fjellene i Vest-Lofoten. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

Hun benytter samtidig anledningen med å komme med et spark til regjeringen som har åpnet for at det kan innføres turistskatt på steder med høyt turisttrykk. 

Så langt er dette ikke på plass.

– Et besøksbidrag er etterlengtet i Lofoten. Vi er mange små samfunn. Vi tar imot svært mye gjester i forhold til innbyggertallet. Vi har ikke nok ressurser, verken menneskelig eller økonomisk til å få til en god besøksstyring og veiledning til gjester som vil besøke vår fantastiske destinasjon, forteller reiselivssjefen i Lofoten.

 Billedskjønne omgivelser gjør at fotomotivene står i kø for turister i Lofoten.
FOTOMOTIV: Billedskjønne omgivelser gjør at fotomotivene står i kø for turister i Lofoten. Foto: Yngve Sem Pedersen

 Lenger vest i Lofoten merker man også turisttrafikken godt.

– Trøkket er stort nå, og det kom tidligere enn det man har vært vant med, sier Jonny Finstad, ordfører (H) i Flakstad kommune.

– Med livet som innsats

Han merker også at antallet bobiler har engasjert befolkningen.

– Veiene våre er ikke bygd for den stor trafikkøkning som vi ser nå. Samtidig er mengden bobiler blitt et irritasjonsmoment. De stopper midt i veien for å ta bilder. Beregne en time ekstra når du kjører igjennom Lofoten i sommer, oppfordrer Finstad.

Til tider er det så kaotisk langs veiene at utrykningskjøretøy har utfordringer med å komme seg frem. Det bekrefter Ketil Finstad-Steira, politistasjonssjef ved Vest-Lofoten politistasjon.

 Robin Jensen / TV 2
KAOS: – Jeg registrerer at det er også er mange som sykler i Lofoten med livet som innsats. Det er bare tilfeldigheter at det ikke er flere ulykker, sier Ketil Finstad-Steira, politistasjonssjef på Leknes i Lofoten. Foto: Robin Jensen / TV 2

– Det er bare tilfeldig at det ikke er flere ulykker. Jeg registrerer også at det er mange som sykler med livet som innsats. Vi har ikke infrastruktur som er lagt til rette for denne trafikken, sier Finstad-Steira.

– Kan dere bøtelegge de som kjører for sakte eller hindrer trafikken?

– I første omgang prøver vi plukke ut de som kjører for sakte. Vi får inn mange trafikkmeldinger nå. Det å kjøre forbi to bobiler er ikke forsvarlig. Folk må puste med magen, oppfordrer han.

– Hvordan kan dette bli bedre i fremtiden da?

– Jeg savner enn turistskatt som kan brukes på å bedre trafikkbildet og sikkerheten. Det haster med å få oppgradert veiene i Lofoten, sier politistasjonssjefen.

– Må skjerpe seg

Tidligere har det vært slik at man kunne parkere overalt i Lofoten, uten å få ei eneste krone i bot.

I fjor gikk man til det uvanlige skrittet å ansette Lofotens aller første trafikkbetjent.

– De nærmest kaster bilene fra seg i mangel på parkeringsplasser. Spesielt på de mest populære utfartsstedene. Det sa trafikkbetjent Hege Svennsdatter Johansen i Moskenes kommune da TV 2 var med henne på jobb i fjor.

 Roy Arne Salater / TV 2
TRAVELT: Lofotens eneste parkeringsbetjent har det travelt også i sommer. Det er mange som får gebyr for å ha «kastet» bilen i fra seg for å dra på fjelltur. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

Det er ikke noe bedre i år.

– Det er mer trafikk, og turistene kom tidligere, forteller Svennsdatter Johansen.

– Er det noe nasjonaliteter som peker seg ut?

– Det er veldig masse italienere som er kommet. De vil ikke parkere der det er lov fordi det koster penger. Dette har ført til litt utfordringer. Turistene må skjerpe seg, mener hun.

– Skryt til innbyggerne

Parkeringsbetjenten har en klar oppfordring til turistene.

– Jeg oppfordrer folk til å parkere slik at det blir plass til flere. Mange parkerer på tvers og bare kaster bilene fra seg, forteller hun.

 Roy Arne Salater / TV 2
FULLE FERGER: Skal du med ferger i Nordland og spesielt til Lofoten og Vesterålen, må du forvente opp til flere timer i kø. Bildet er fra fergekaien i Bodø. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

Samtidig vil hun skryte at lokalbefolkningen i Lofoten.

– De er blitt flinke til å ta trafikksikkerhet på alvor. De varsler meg når det er tilløp til kaos. 

– Innbyggerne må gjerne sende meg en SMS når det oppstår situasjoner som krever at jeg kommer. Jeg kan ikke være overalt samtidig, men det er greit å få vite hvor det er problemer, sier Hege Svenndatter Johansen.

Read Entire Article