Det er forståelig at aksjonistene ønsker å få oppmerksomhet om sin sak

1 month ago 14



AFTENBLADET MENER: Klimaaktivistenes protester på ONS viser at det er stort rom her i landet for å ytre seg om det folk brenner for.

Onsdag kveld gikk Extinction Rebellion og andre klimaaktivister i tog gjennom Stavanger. Her i Fargegata i Stavanger. Foto: Jarle Aasland

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Denne ukens ONS har vært preget ikke bare av debatter, diskusjoner og av energimesse, men også av de mange protestaksjonene fra Extinction Rebellion Norge (XR), som både har kledd seg nesten nakne, kommet med store bannere og prøvd å hindre at inviterte gjester til Equinors hagefest skulle komme seg inn.

Da Aftenbladet/E24 hadde debatt der flere oljetopper deltok mandag ettermiddag, sto aktivistene utenfor teltet og sang og ropte ut sine protester. Flere debatter under konferansen ble forstyrret av aktivistene, blant annet en samtale tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland hadde med professor Einar Lie.

Klimaaktivistene protesterte for å markere sin motstand mot Norges bidrag til klimautslippene. De ønsker å sette søkelys på oljebransjens ansvar, og mener at olje og gass bør fases ut så raskt som mulig.

Det var første gang den profilerte svenske klimaaktivisten Greta Thunberg aksjonerte mot norsk olje og gass. 21-åringen var en aktiv del av demonstrasjonene under ONS, og var nok med på å skape ekstra blest rundt protestene.

I samband med Equinors hagefest ble to menn i 30- og 40-årene pågrepet for ulovlig å ha tatt seg inn på et område hvor de ikke hadde adgang. Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal ble presset ut i buskene da hun ankom festen, og andre gjester kunne fortelle om truende atferd fra noen av aktivistene.

Men ellers har protestene stort sett foregått i fredelige former.

– Jeg priser meg lykkelig over å leve i et land som er et av de fineste demokratiene som er i hele verden, der folk får lov til å si og mene hva de vil, sa administrerende direktør i ONS Leif Johan Sevland.

Det kan vi si oss enige i.

Det vi derimot ikke støtter er når det går utover sikkerheten til andre, eller til aktivistene selv. Som i sommer, da klimaaktivister brukte en vinkelsliper for å skjære hull i gjerdet til rullebanen på Gardermoen. Og i Frankfurt, der de i sommer klarte å sørge for at flere flyginger ble innstilt og forsinket etter at de skar hull i et gjerde til rullebanen og limte seg fast til asfalten.

At aksjonistene ønsker å få oppmerksomhet om sin sak, er forståelig. Og måten de gjorde det på under ONS har vært helt på sin plass. Protestene og måten de ble håndtert på av både ONS og politiet viser er demokrati i praksis, der det skal være lov å ytre seg fritt om det man er engasjert i.

Demonstrasjoner, protester, fredelige aksjoner og til og med sivil ulydighet er en helt sentral del av demokratiet.

Publisert:

Publisert: 29. august 2024 21:00

Read Entire Article