Hundrevis av mennesker er trolig fanget i ruinene etter fredagens jordskjelv. Eksperter frykter 10.000 menneskeliv er gått tapt.
Publisert: 29.03.2025 13:16
Kortversjonen
- Hundrevis er fanget i ruinene etter jordskjelvet i Myanmar. Over 1000 er bekreftet døde, men tallet fryktes å stige til 10.000.
- Redningsarbeid pågår i Mandalay. Sykehusene er overbelastet og mangler medisinsk utstyr.
- Internasjonal hjelp er på vei. Norge bidrar utenom juntaen grunnet utfordrende operasjonsforhold.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Redningsmannskaper jobber lørdag på spreng med å gjennomsøke ruinene av den tolv etasjer høye boligblokken kjent som Sky Villa Condominium.
Over 90 mennesker kan være innesperret i ruinene av boligblokken som raste sammen i Mandalay i Myanmar under fredagens jordskjelv, ifølge Røde Kors.
– Ni mennesker er funnet omkommet og 44 er hentet ut i live, opplyser en Røde Kors-arbeider på stedet, ifølge AFP. Over 90 andre kan fortsatt befinne seg inne i blokken.
Store deler av millionbyen Mandalay ligger i ruiner.
Den ligger nær senteret for fredagens jordskjelv.
I timene etter skjelvet forsøkte innbyggere over hele byen desperat å redde sin nærmeste.
Reuters møtte fredag 25 år gamle Htet Min Oo, som så vidt overlevde da en murvegg raste over ham. Bestemoren og to av onklene hans var fanget i ruinene, og han forsøkte å grave dem ut:
– Det er for mye stein og ingen redningsmannskaper kommer for å hjelpe, sa han i tårer.
Ifølge militærjuntaen i Myanmar er over 1000 mennesker bekreftet omkommet i jordskjelvet, men mange er fortsatt savnet.
United States Geological Survey (USGS) estimerer at tallet på omkomne kan komme opp i 10.000.
Saken fortsetter under kartene
– Sover ute i frykt for etterskjelv
Elisabeth Schwabe-Hansen er stasjonssjef på den norske ambassaden i Yangon i Myanmar. Hun får nå inn en rekke alvorlige rapporter om situasjonen.
Skjelvet kommer på toppen av en humanitær krise som var alvorlig underfinansiert. Militærjuntaen tok makten i landet i 2021, og det har vært borgerkrig siden. I fjor rammet en tyfon som førte til flom og jordskred.
– Folk sover ute i frykt for etterskjelv. Sykehusene i Mandalay og hovedstaden Naypyidaw er overbelastet og begynner å mangle helt elementært medisinsk utstyr, sier hun til Aftenposten.
1 av 3Foto: Social Media / Reuters / NTB
Sagaing er et av områdene som er hardest rammet. Det er også et område som huser flest internt fordrevne flyktninger, forklarer Schwabe-Hansen.
Bygningene i Myanmar har ofte ikke stål i konstruksjonen, men er laget av mur og betong. Utenfor byene er mange hus på stolper og bygget av tre.
– Hovedfokus nå er søk og redning i ruinene. Lokale frivillige gjør en fantastisk innsats i å redde liv, ofte med fare for sitt eget liv, sier hun.
Yangon der ambassaden ligger har vært uten strøm siden fredag. De ansatte har generator både på ambassaden og hjemme.
– Vi er mye heldigere enn lokalbefolkningen. Og det er opp mot 40 grader ute.
Flere land lover støtte
Kinesiske, indiske og russiske redningsmannskaper har allerede kommet til Myanmar.
Flere andre land har lovet støtte. Norge støtter redningsarbeidet blant annet med ti prosent av 50 millioner kroner som nå er bevilget av Verdens matvareprogram.
– Norske organisasjoner gjør allerede et viktig arbeid i landet, blant dem Røde Kors, Care, Flyktninghjelpen og Flyktningerådet, sier Schwabe-Hansen. Men hun frykter at det blir for lite, slik det har vært tidligere.
Norge unngår bevisst å kanalisere støtte gjennom juntaen.
– Vår bistand går gjennom lokale organisasjoner, men det er hele tiden en forhandlinger om tilgang. Det er svært krevende forhold å operere under.
Flere sentrale flyplasser har store skader og hjelp må tas inn hjelp landeveien. Det mangler medisinsk utstyr, mat, og folk mangler husly og rent vann. Etter redningsarbeidet må man hindre smittsomme sykdommer.
– Jordskjelvet rammet på verst tenkelige tidspunkt, sier Sheela Matthew, nestleder i Verdens matvareprogram i Myanmar til Reuters.
– Landet tåler ikke en ny katastrofe.
Også nabolandene er rammet av jordskjelvet. I Thailand sier myndighetene at opptil 100 arbeidere kan være fanget i ruinene etter at et høyhus under oppføring kollapset.
Sent fredag var ni personer bekreftet omkommet i Thailand.