Derfor tviler ekspertene på Trump-ledelsen

4 hours ago 6



I tillegg til meningsmålingene har politiske observatører i USA alltid fulgt med på oddsen hos bettingselskapene

Men nå har det skjedd noe som får ekspertene til å stusse.

For mens meningsmålingene viser tilnærmet dødt løp i oppslutningen mellom Harris og Trump, viser flere av de mest populære bettingsidene at Trump er klar favoritt. 

Samtidig har det vært uvanlige bevegelser i bettingmarkedet. Kan det ha påvirket hvem de beregner som sannsynlig vinner?

Torsdag ettermiddag viser både PolymarketKalshi og PredictIt rundt 60 prosent sannsynlighet for republikansk seier.

Dette er de fire

Nå i innspurten til valget har Wall Street Journal og flere medier avdekket at fire hemmelige investorer har pøst inn over 45 millioner dollar, og satset på Trump-seier.

Spørsmålet er om disse veddemålene kan ha påvirket det antatte utfallet, slik at Trump ser ut til å ha bedre vinnersjanser enn han fortjener.

De hemmelige investorene har betalt veddemålene i kryptovaluta, og har kun oppgitt kallenavnene PrincessCaro, Theo4, Fredi9999, og Michie.

– Det kunne nok vært mulig å finne ut hvem dette er, men da må de selv enten gå offentlig ut, eller så må man ha tilgang til kundedata fra kryptobørsen. Noen vet hvem de er, inkludert Polymarket, sier Vetle Lunde.

 K33
SPORBART: Selv om kryptoaktørene er hemmelige, er alt såpass sporbart at det alltid er mulig å avsløre kriminell aktivitet hvis det er mistanke om det, sier senioranalytiker Vetle Lunde i K33 Research. Foto: K33

Han er senioranalytiker i kryptoanalyse-selskapet K33, og er fascinert av hvordan bettingmarkedene tar temperaturen på de ulike kandidatene.

– Dette er det første USA-valget der denne oddingen spiller så stor rolle. I alle fall med kryptovaluta involvert.

Tre mulige grunner

Fondsforvalter Robert Næss i Nordea sier de fire aktørene kan ha hatt tre ulike grunner til å vedde gigantsummene:

1) Rene veddemål for å tjene penger.

2) De tør å satse fordi de stoler på smarte analyser, gjort av helproffe aktører.

3) De ønsker å manipulere oddsen til en av kandidatene.

– Den første er kanskje mest sannsynlig. Det kan være super-rike aktører som er overbevist om at Trump er den store helten og setter pengene på ham, litt som når jeg oddser på fotballaget Brann, sier Næss.

 Mathias Kleiveland / TV 2
ØKONOM: Investeringsdirektør og forvalter av Nordeas globale aksjefond, Robert Næss. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Likevel utelukker han heller ikke at noen ønsker å pøse inn penger for å manipulere det antatte utfallet eller gi et inntrykk av at en av kandidatene ligger bedre an - i dette tilfellet Trump.

– Men jeg er litt usikker på hva de ønsker å oppnå med det. Man får selvsagt mer positiv blest rundt den republikanske kandidaten, og når kanskje ut med et budskap i media om at Trump er en vinner, sier Næss.

Samtidig tror han en Trump-ledelse på oddssidene like gjerne kan motivere demokratene til å stemme for å bekjempe ham.

 Jenny Eidesvik / TV 2
SPRIK: Flere lurer nå på hvorfor bettingmarkedene spriker i resultatene, sammenlignet med meningsmålingene. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Sikre stater

I tillegg til den overordnede vinnersjansen for kandidatene, kan man også satse penger på vinneren i hver enkelt stat.

Næss har sjekket vinnersjansene Polymarket gir kandidatene i hver enkelt av de sikre statene, altså stater som er garantert seier for Harris og Trump.

Der har Næss også merket seg en skjevhet.

1) I de helt sikre Trump-statene er sannsynligheten for Trump-seier 98 prosent.

2) I de sikre Harris-statene er sannsynligheten for seier «kun» 95 prosent.

Dette skjer selv i stater der mange mener Trump har null sjanse til å vinne.

– Det er en liten forskjell, men det går i retning av at de som setter penger på valget heller mer mot Trump enn mot Harris, sier Næss.

Med andre ord må man ta høyde for at summen av mennesker som bruker Polymarket er litt mer Trump-vennlige enn hele befolkningen.

 NTB Scanpix
PENGER: Ifølge Robert Næss i Nordea har Kamala Harris og Biden samlet inn hele 900 millioner dollar siden 1. januar 2023. I samme periode har Donald Trump samlet inn 372 millioner dollar. Foto: NTB Scanpix

Derfor lik odds

Selv om de plutselige millionene er veddet via Polymarket, er ikke kryptoanalytiker Lunde overrasket over at de andre bettingsidene justerer sine antatte utfall til samme nivå.

– Store bevegelser på én plattform, gir utslag på de andre, sier han, og viser til at spekulanter vil strømme til og trikse mellom ulike spillselskap hvis de gir forskjellige odds.

Det er dette som kalles arbitrasje-betting.

Undersøker ulovlig betting

Til spørsmålet om hvem som har gått inn og veddet de store beløpene, er det verdt å vite at amerikanere ikke har lov til å satse på Polymarket.

Altså kan det være at pengene stammer fra andre land, men det fins måter for amerikanere å omgå reglene på.

– Man kan bruke såkalte VPN-løsninger, men hvis man finner ut at amerikanere har satset penger så vil Polymarket bli straffet av myndighetene. Akkurat nå undersøker de om dette kan ha skjedd, sier Lunde.

 Benoit Tessier
KRYPTO: Ifølge senioranalytiker Vetle Lunde i K33 er dette det første valget der kryptovaluta har spilt en betydelig rolle. Foto: Benoit Tessier

Hva tenker du om at hemmelige investorer bruker kryptovaluta og involverer seg i oddsmarkedene rundt valg?

– Det er nok ikke ensidig bra, men det er en naturlig konsekvens av hele tankegodset om at krypto skal kunne sendes og brukes slik man selv ønsker, sier Lunde.

Selv om det er hemmelig for allmennheten hvem som utfører krypto-handlene, understreker Lunde at alle transaksjonene er fullt og helt sporbare hvis man avdekker kriminell aktivitet i ettertid.

Tek-kompisene

Tidligere har det blitt kjent at styrtrike Peter Thiel har investert tungt i nettopp Polymarket.

 Evan Vucci
INVESTOR: Tysk-amerikanske Peter Thiel (bak) har vært en kjent investor i det amerikanske teknologimarkedet, og en uttalt støttespiller av Donald Trump. Foto: Evan Vucci

Thiel har i en årrekke vært en kjent støttespiller for visepresidentkandidat JD Vance, og kjenner også godt til Elon Musk.

Kan hans investeringer ha noe å si for den virkeligheten Polymarket nå fremstiller?

– Det er vanskelig å si. Thiel har investert tungt i det meste som er av ny teknologi. Han sine tanker og har tidligere støttet Trump, men hvorvidt han har noe med de 45 millionene å gjøre er jeg usikker på, sier Lunde.

Read Entire Article