Derfor ble det ikke rentekutt. Norge går for godt

4 days ago 8



Norges Bank kommer med både surt og søtt: Uendret høy rente og solid vekst i inntektene fremover.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache på vei med både skuffelse og trøst til lånekundene. Foto: Heiko Junge, NTB

Publisert: 27.03.2025 14:52

22. januar i år sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache:

– Trolig setter vi renten ned i mars.

Torsdag klokken 10 sa hun i en pressemelding:

– Setter vi renten ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt. Derfor holder vi renten uendret nå.

Budskapet fra Bache er altså at det er «for tidlig» å sette ned renten. Norges Bank avlyser sitt «trolige» rentekutt, men varsler to kutt senere i år.

Prisveksten er for høy og økonomien går godt. Begge deler skjer til tross for høy styringsrente på 4,5 prosent helt siden desember 2023.

Ikke gått som ventet

Det er lenge siden det har vært knyttet så stor spenning til en rentebeslutning. Kontrasten mellom det sterke signalet fra januar og den uventet høye prisveksten i februar sørget for det.

Torsdag ble spenningen utløst. Bache benytter seg av forbeholdet hun alltid tar: Hvis økonomien ikke utvikler som ventet, blir ikke renten som varslet.

Norges Bank vurdering er tydelig: Økonomien har ikke utviklet seg som ventet.

– Jeg forstår at mange hadde ønsket seg et rentekutt. Vi vet selvfølgelig at høye renteutgifter er krevende for noen, sier hun til Aftenposten.

Men det også trøst å få fra Norges Bank. Privatøkonomien vil fortsette å bedre seg hvert år fremover, til tross for utsatt rentekutt.

Gode utsikter i hjemmet

– Selv om renteutgiftene holder seg høye, vil de fleste få bedre råd, sier Bache.

Etter en solid økning i fjor spår Norges Bank at den disponible realinntekten øker med nesten 9 prosent over de fire årene fra i fjor til 2028, regnet pr. innbygger. Denne størrelsen omfatter det aller meste som påvirker folks økonomi: Lønnsvekst og annen inntektsvekst, prisvekst, endret skatt og endrede renteutgifter (se figuren).

Ikke siden årene etter finanskrisen i 2008 har folk stått overfor en slik rekke med inntektsvekst som nå venter.

– Vi venter at sysselsettingen vil øke videre i årene fremover og vi venter at lønningene vil stige raskere er enn prisene. Etter hvert vil også renten avta, sier hun.

Bache bidrar til veksten i den disponible realinntekten ved å spå to rentekutt i år. Styringsrenten vil bli kuttet fra 4,5 prosent til 4 prosent «innen utgangen av året». DNBs og Handelsbankens meglerhus tidfester kuttene til september og desember.

I 2028 ender styringsrenten rundt 3 prosent og omtrent på samme nivå som i bankens forrige prognose. Renten vil falle, men senere enn tidligere antatt.

Dette er grunnene

Norges Bank ramser opp mange grunner til at lånekundene må smøre seg med tålmodighet.

Utgangspunktet er balansegangen Bache snakker om etter hvert rentemøte: Styringsrenten skal bringe prisveksten ned mot målet på 2 prosent «innen rimelig tid», men «uten at ledigheten øker mye».

Balansegangen endte denne gangen med at renten blir holdt uendret. Det viktigste er at prisveksten i det siste har vært «klart høyere» enn ventet. Det er også andre forventninger som ikke er blitt oppfylt:

  • Lønnsveksten i fjor ble høyere enn ventet. I desember ventet Norges Bank 5,2 prosent. Resultatet ble 5,6 prosent. Det er den høyeste lønnsveksten siden 2008.
  • Bedriftene har fått mer å gjøre i vinter, ifølge Norges Banks spørreundersøkelse landet rundt.
  • Ledigheten har falt litt og vært lavere enn ventet.

Gode lønnsoppgjør

Lønn er den desidert viktigste inntekten. I sine nye prognoser har Norges Bank gode lønnsoppgjør med vekst i kjøpekraften hvert år til 2028.

Lønnsveksten blir ikke like høy som i fjor, men 4,5 prosent i år og 4,0 prosent neste år hjelper godt. Ikke minst når prisveksten avtar.

God lønnsvekst gir økt forbruk. Norges Bank spår at forbruksveksten i år blir dobbelt så høy som i fjor. Neste år øker veksten ytterligere.

God etterspørsel leder i sin tur til trygge jobber. Det blir flere jobber i år og ledigheten blir den samme som i fjor. Neste år stiger den med rundt 6000 personer.

Lønnsvekst gir prisvekst

Men lønnsveksten har sine ulemper når det gjelder renten.

– Lønnsveksten i fjor viste seg på være høyere enn det vi hadde anslått. Høy vekst i bedriftenes kostnader vil bidra til å holde prisveksten oppe fremover, sier Bache.

Årets lønnsoppgjør er i full gang. LO peker alltid på overskuddene i industrien som den viktigste størrelsen i forhandlingene.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det samlede driftsresultatet i fjor var akkurat det samme som i rekordåret 2023.

Read Entire Article