Denne slipper du ikke unna

1 month ago 29



Når solen skinner, trykker folk ekstra hardt på gasspedalen. Finværet gjør noe med bilistene, sier distriktsleder for UP-Distrikt 4 - Midt, Anders Sjøtrø. 

– Vi har gjennom flere år sett at når sola skinner, og det er tørre, bare veier, så øker fartsnivået.

Vi møter UP langs E6 på Ler i Melhus i Trøndelag. De legger ikke skjul på at den nye lasermåleren har skapt en helt ny hverdag i kampen mot fartssynderne.

 Leslie Tangen / TV 2
NY HVERDAG: Utrykningspolitiet har tatt rekordmange fartsyndere i sommer, sier distriktsleder Anders Sjøtrø. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Vi har fått et nytt laserverktøy som er veldig effektivt.  I sommer har vi flyttet 75 prosent av kontrollaktiviteten vår til det vi kaller det grønne veinettet som er riksvei og Europa-veiene her i landet. Grunnen er at 50 prosent av dødsulykkene skjer på nettopp det veinettet, sier Sjøtrø.

– Er du mer bekymret for sol, sommer og konsekvensene av det enn om det er glatte vinterveier?

– Ja, når det er glatt vinterføre så er det en del ulykker. Men folk er mer forsiktige, og det er mer bulking og utforkjøringer. Men vi ser at når farten øker så blir konsekvensen verre. 

Lenger nede i saken kan du se de nye bøtesatsene for 2024.

Stadig flere mister førerkortet

Fersk statistikk TV 2 har fått fra Utrykningspolitiet for hele landet viser at stadig flere blir avslørt for å kjøre for fort.

 TV 2
MANGE FØRERKORTBESLAG: Totalt mistet 1.277 personer førerkortet i juni og juli . Foto: TV 2

Det som bekymrer UP ekstra sterkt er alle de som kjører altfor fort. 

I juni og juli i år ble totalt 1277 personer fratatt førerkortet på norske veier. Sammenliknet med samme periode i fjor, er det 23 prosent økning i grove fartsovertredelser som endte med førerkortbeslag.

Motorsyklistene gjør størst utslag på statistikken

– Det er skremmende. Vi har en veldig negativ utvikling på døds- og ulykkesstatistikken når det gjelder motorsykler, sier distriktslederen i UP.

I juni og juli i år mistet 218 MC-førere førerkortet. Sammenliknet med samme periode i fjor, er det 55 prosent økning i grove fartsovertredelser som endte med førerkortbeslag for MC-førere. 

– Det er en utvikling som vi ser på med bekymring. Men det kan jo ha en sammenheng med at vi har fått det nye laserapparatet som er veldig effektivt, og som er godt egnet til å måle motorsykler, sier Sjøtrø.

Lettere å ta fartssynderne

Den nye lasermåleren ble tatt i bruk i april/ mai i år. Totalt er 200 nye fartsmålere kjøpt inn og fordelt blant UP-patruljer og politidistriktene.

Lasermåleren tar langt bedre videobilder, den fanger opp motorsykler langt bedre og den måler hastigheten på kjøretøyet uansett om du kjører mot  eller fra laseren.

 Leslie Tangen / TV 2
BEDRE VERKTØY: Politibetjent Kristian Steiro roser den nye lasermåleren. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Politibetjent Kristian Steiro står litt gjemt bak noen busker i en sving. Han betjener den nye lasermåleren.

– Hovedforskjellen er at vi kan bruke laseren i mer tettbygd strøk for vi kan måle helt ned til 30 meter, det kunne vi ikke med den gamle laseren. I tillegg er det at vi har foto og video som gjør at vi har en helt annen dokumentasjon i straffesakene våre, sier Steiro.

Lasermåleren kan måle farten din på lang avstand, den har en maks måleavstand på hele 2,4 kilometer. Politiet har valgt å sette måleavstanden på 30 til 500 meter for å sikre pålitelighet og nøyaktighet. 

Lasermåleren har betegnelsen, LaserCam 4. 

– Det må jeg tåle

Under fartskontrollen kommer det en stor tunglastet lastebil. Bak rattet sitter Lars Finn Kværn. Han dundrer inn i laseren til politibetjent Kristian Steiro. 10 kilometer over fartsgrensen blir han målt til, og blir vinket inn til siden.

 Leslie Tangen / TV 2
TATT I FARTSKONTROLL: Man må tåle å betale når man blir tatt i fartskontroll sier Lars Finn Kværn. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det er fort gjort å skli litt over skjønner du, men det går bra. Det ble 5.000 kroner så det må jeg tåle. Det er 10–15 år siden jeg har fått en fartsbot så det er ikke så galt når du deler opp på antall kilometer, sier Kværn før han svinger ut på veien igjen og kjører videre.

Dødstallene bekymrer

Ved utgangen av juli hadde 61 personer omkommet på norske veier så langt i år. UP etterlyser mer respekt for konsekvensene av høy fart. 

 Leslie Tangen/ TV 2
Melhus - Utrykningspolitiet har tatt rekordmange fartsyndere i sommer. Ny lasermåler er en del av forklaringen. Foto: Leslie Tangen/ TV 2

– Det går en tjukk rød strek ved 85 kilometer i timen, og over det er det stor sjans for en dødsulykke. Det vi har sett at det er større aksept i befolkningen for å kjøre fort i høye fartssoner, og det er faktisk der det er verst, sier distriktsleder i UP, Anders Sjøtrø.

Nye bøtesatser i år

  • Som hovedregel mister du førerkortet ved kjøring i påvirket tilstand.
  • Tap av førerkortet vil normalt skje ved hastighetsovertredelser på 26 kilometer/t eller mer, der hvor fartsgrensen er 60 eller lavere, og 36km/t over der hvor fartsgrensen er 70 kilometer/t eller høyere.

Det ble innført følgende nye satser for brudd på trafikkreglene 01.02.2024.

 Politiet
BØTESATSER: Nye satser på forenklede forelegg fra 01.02.24. Foto: Politiet

Må la noen fartssyndere passere

Den nye lasermåleren er så effektiv at UP ikke har kapasitet til å stanse alle fartssynderne.

 Leslie Tangen/ TV 2
FOR BRA: Den nye laseren er så presis at UP noen ganger ikke har kapasitet til å vinke alle fartssynderne til siden. Foto: Leslie Tangen/ TV 2

– I enkelte tilfeller i sommer har det vært så mye overtredelser, så mye høye overtredelser, at vi har fått kapasitetsproblemer, sier UPs distriktsleder.

Hva gjør dere da?

– Da må man jo løfte lista, og ta toppene, de alvorligste. Det er jo selvfølgelig ikke noe vi ønsker, men det har vært tilfeller av det rundt om i hele landet i år, sier Sjøtrø.

Read Entire Article