Denne mannen hjelper Tangen – Oljefondet med oppgang uten ende?

3 days ago 15



Oljefondets avkastning faller. Men den amerikanske tech-giganten Nvidia bremser nedturen.

Oljefondets Nicolai Tangen kan ta sommerferie etter å ha lagt bak seg et bra andre kvartal. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB

Publisert: 04.07.2024 16:28

Kortversjonen

Verdens børser var vennlige med Oljefondet også i andre kvartal, viser Aftenpostens anslag.

Som vanlig er det USA som leder an.

Aftenpostens anslag tyder på at fondets avkastning var i området 2 – 2,5 prosent, målt i utenlandske penger (valuta).

Rundt 70 prosent av fondets penger er plassert i aksjemarkedet. Mesteparten av resten er i omsettelige rentepapirer (obligasjoner).

Fondet legger frem resultatene for andre kvartal på Arendalsuka 14. august

«Helt greit»

I sine årsrapporter viser fondet til aksjeindeksene S & P 500 for USA, MSCI Asia Pacific for Asia og Europe Stoxx 600 for Europa. Disse viser utviklingen i aksjemarkedene i de tre regionene.

Målt ved de tre aksjeindeksene og inklusive utbetalt utbytte, var avkastningen i andre kvartal:

  • USA: 4,3 prosent
  • Asia: 2,6 prosent
  • Europa: 1,6 prosent

Avkastningen i USA og Asia er målt i dollar, mens den er målt i euro for Europa.

– Forventningene til inntjeningen holder seg. Dette tyder på at selskapene gjør det helt greit i alle de tre regionene, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Rundt null i rentepapirer

Omtrent 30 prosent av Oljefondets penger er plassert i obligasjoner. Utbetalingen av løpende avkastning og endringene i prisene på rentepapirene tilsier at Oljefondets avkastning på disse var rundt null i andre kvartal.

Ved å ta hensyn til fondets fordeling av aksjer i USA, Asia og Europa og fordelingen på aksjer og rentepapirer, kan avkastningen for hele fondet anslås til 2 – 2,5 prosent i kvartalet.

Investeringdirektør Robert Næss, Nordea. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Dette er fondets anslåtte avkastning i utenlandske penger. Det er denne som betyr noe for Norge. Oljefondet er opptjent ved å eksportere olje og gass mot betaling i utenlandske penger. Utenlandske penger kan bare brukes til å finansiere import.

Sør- og Nord-Amerika, samt Europa, står for rundt 80 prosent av fondets samlede plasseringer.

Godt over forventning

Den anslåtte avkastningen i andre kvartal er kraftig ned fra den svært sterke avkastningen på 6,3 prosent i første kvartal.

Likevel er anslaget for andre kvartal godt over forventet langsiktig avkastning på 5 prosent i året. Det tilsvarer rundt 1,2 prosent i kvartalet. Det anslåtte resultatet i årets andre kvartal er godt over dette. Fondet ligger foran skjema.

Etter fratrekk for prisveksten er den forventede langsiktige realavkastningen 3 prosent, som ligger til grunn for den såkalte handlingsregelen for å bruke oljepenger.

For første halvår ligger det dermed an til 8,5–9 prosent avkastning i fondet.

Regnet i kroner holdt Oljefondet seg omtrent uendret gjennom andre kvartal. Sterkere kronekurs mot verdens store valutaer sørget for dette. Det betyr at investeringene i utenlandske penger blir regnet om til færre norske kroner.

Nvidia drar opp

Forventningene til kunstig intelligens (KI) driver de amerikanske aksjemarkedene oppover. Nvidia er et av verdens mest verdifulle selskaper og konstruerer de avanserte databrikkene som brukes i KI.

Aksjen steg hele 37 prosent i andre kvartal.

– Dette selskapet alene sørget dermed for en oppgang på 1,5 prosent på den brede S & P 500-indeksen. Nvidia forklarer dermed mye av forskjellen mellom det amerikanske og europeiske aksjemarkedet i kvartalet, sier Næss i Nordea.

Det franske aksjemarkedet skiller seg ut som særlig dårlig.

– Det falt 6,6 prosent i kvartalet, og nesten hele fallet skjedde i juni. En viktig årsak er usikkerheten som oppsto på grunn av president Macrons beslutning om nyvalg, sier Næss.

Read Entire Article