Den danske statsministeren gjorde noe helt spesielt: - Sterk symbolikk.

4 weeks ago 13



Foto: Jim Watson / AP / NTB

Foto: Jim Watson / AP / NTB

Meldingen om at visepresidentens kone, Usha Vance, ville komme til Grønland for å lære om grønlandsk kultur, fikk en kjølig mottakelse.

Visepresidentparet måtte nøye seg med å bli fotografert sammen med andre amerikanere da de var på Grønland.

Situasjonen var en helt annen da Danmarks statsminister Mette Frederiksen kom denne uken.

Vil fotodiplomatiet virke?

Den danske statsministeren sa og gjorde noe helt spesielt i Nuuk. – Symbolikken er veldig sterk, sier dansk ekspert.

  • Ingeborg Moe

Publisert: 05.04.2025 08:41

Kortversjonen

Både bilder og ord om dramaet rundt Grønland blir fintolket. Denne uken dro Danmarks statsminister Mette Frederiksen til øya.

Bakgrunnen var ingen hemmelighet: USAs president Donald Trump har sagt om og om igjen at han vil ha Grønland. Frederiksen dro til Grønland for å danne felles front mot Trumps trusler.

Kommentator Bent Winther i den danske avisen Berlingske mener det har utviklet seg et slags fotodiplomati mellom USA og Danmark. Det begynte med at Donald Trump jr. kom til Nuuk 7. januar. Presidentsønnen delte bilder av seg selv på sosiale medier. For eksempel ved siden av et av de mest kjente landemerkene: Statuen av misjonæren Hans Egede, som i sin tid startet koloniseringen av øya.

1 av 2Foto: Emil Stach / Reuters / NTB

Foto-diplomati?

Bildene av Trump-familiens privatfly i de spektakulære omgivelsene i Nuuk gikk også verden rundt. Usha Vances planer om å møte vanlige grønlendere ble derimot skrinlagt. Det blir tolket som at amerikanerne ville unngå å risikere en PR-katastrofe hvis hun ble møtt av demonstranter.

Frederiksens besøk var en mulighet til å svare på denne «bildeduellen», som skal overbevise offentligheten om hvem som har rett, skrev Winther.

Hun delte bilder av at hun møtte folk på gaten i Nuuk. At hun ble omfavnet av både den påtroppende og den avtroppende regjeringssjefen på øya. Og ikke minst at hun på et dansk krigsskip i Nuuks havn kom med en appell til USA.

– Er blitt tettere

Den grønlandske avisen Sermitsiaq skriver rett ut at Frederiksen og de to grønlandske partilederne er blitt enige om å parkere de interne stridssakene mellom Grønland og Danmark på grunn av truslene fra Trump.

Den siste tiden har en rekke vonde sår fra fortiden gjort forholdet mellom Grønland og deres gamle koloniherre vanskelig. Trumps eldste sønn snakket blant annet om at grønlenderne opplever mye rasisme i Danmark.

Men alt som har skjedd kan ha brakt Danmark og Grønland nærmere hverandre, ifølge den grønlandske avisen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og den påtroppende lederen for den grønlandske regjeringen, Jens-Frederik Nielsen. Foto: Mads Claus Rasmussen / AP / NTB

– Jeg mener vi er tettere på hverandre som konsekvens av hva som skjer utenfor våre grenser, sier den påtroppende sjefen for Grønlands selvstyremyndigheter, Jens-Frederik Nielsen.

Men understreker at de ikke vil oppgi sine krav for å få mer likestilling med Danmark.

Kom med appell på engelsk

Det var ikke bare bildene som ble lagt merke til. Den danske statsministeren kom også med en sterk appell til USA. Hun holdt pressekonferansen delvis på engelsk. Der sa hun rett ut at USA ikke kan annektere et annet land.

– Symbolikken er enormt sterkt, når hun er flankert av de grønlandske ledere på dette krigsskipet, sier forskeren Rasmus Sinding Søndergaard til podkasten Lang historie kort hos danske Politiken.

Han mener det gir et signal om dansk-grønlandsk enighet og om at Danmark er militært til stede på Grønland.

Men virker det? Søndergaard tviler på at det gjør inntrykk på Trumps indre krets. Men tror budskapet om å respektere et lands suverenitet kan nå ut til et bredere amerikansk publikum.

– Dere kan ikke annektere andre land, sa Mette Frederiksen, flankert av Jens-Frederik Nielsen (t.v.) og Múte Egede, som er påtroppende og avtroppende regjeringssjef på Grønland. Foto: Tom Little / Reuters / NTB

– Vi annekterer ingenting

At Frederiksen bruker ordet «annektering» kan styrke Danmark internasjonalt, men kan også være risikabelt, ifølge Berlingskes kommentator Bent Winther.

Det kan binde Danmark og Grønland sammen, og få fokus vekk fra hvordan Danmark har forsømt sikkerheten av øya. Ordet «annektering» kan plassere Trump i samme bås som Putin, skriver han. Men vil Trump reagere?

– Det kan tvinge Trump og Vance til også å snakke om annektering for å ikke å vise svakhet, skriver Winther.

Fredag sa USAs utenriksminister Marco Rubio at «vi har ikke annektert noe som helst», og sa at de var opptatt av at Kina ikke skulle rykke inn på øya.

– Danmark burde fokusere på at grønlenderne ikke vil være del av Danmark, sa Rubio.

Til det sa den påtroppende lederen på Grønland at de ikke ønsker løsrivelse med en gang.

Read Entire Article