Den beste resepten for å få slutt på aksjonene er å begynne å vise et snev av respekt for klimaforskningen

1 month ago 25



Aktivister fra organisasjonen Extinction Rebellion sperret inngangene til Stortinget i juni 2023. Foto: Terje Pedersen, NTB

Så lenge dagens ledere aktivt forverrer fremtiden, er sivil ulydighet helt nødvendig.

Publisert: 04.08.2024 18:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Tidligere denne uken skrev Theodor Vik Thorkildsen at vi trenger en «reality-check» (Aftenposten, 29. juli). Vi er helt enig. En realitetsorientering er nødvendig, både om klimakrisens alvor og dagens aktivisme.

Thorkildsen hevder at ikkevoldelige protestformer gjør at folk går glipp av jobbintervjuer og legetimer - alt på grunn av aktivister. Å skape ulemper for folk er visstnok antidemokratisk.

Her forveksler Thorkildsen «ulovlig» og «antidemokratisk». Demokratiske rettigheter som kvinners stemmerett, religionsfrihet og anti-diskrimineringslover er i stor grad et resultat av forstyrrende sivil ulydighet. I sin tid ble aksjoner møtt med undertrykkelse og forakt av overmakten, men hylles i ettertid. Klimaaktivismen er intet unntak.

Farlig logikk

Thorkildsen og resten av oljemakten gjenforteller myten om at norsk olje og gass redder kloden vår, når de argumenterer med at den er mindre klimafiendtlig enn energikilder som kull.

Sivil ulydighet er demokrati, også aksjoner som provoserer og setter i gang samtaler

Vår olje er ren, sies det. Logikken er ikke bare komisk, men mest av alt farlig. Klimavitenskapen er klokkeklar på at vi har funnet mye mer olje og gass enn hva kloden tåler. Å snakke om hvilken olje som er renest, er en distraksjon og et forsøk på å kamuflere det reelle spørsmålet: Hvordan sikre en rask utfasing på en trygg måte for alle.

Løsningen er ikke å spre oljemyter, men å investere i fremtidens energi på en naturskånsom måte.

Økonomisk galskap

Regjeringen, høyresiden og Equinor investerer nærmest utelukkende i fossile brensler og låser oss til en døende næring. Vi trenger arbeidsplasser for fremtiden. Investeringer i oljeindustrien skaper jobbusikkerhet og er «økonomisk galskap», for å bruke FNs generalsekretær António Gueterres’ ord.

Den beste resepten for å få slutt på aksjonene er å begynne å vise et snev av respekt for klimaforskningen

Så lenge dagens ledere aktivt forverrer fremtiden, er sivil ulydighet helt nødvendig. Sivil ulydighet er demokrati, også aksjoner som provoserer og setter i gang samtaler.

Den beste resepten for å få slutt på aksjonene er å begynne å vise et snev av respekt for klimaforskningen. Utviklingen setter oss alle i fare.

Read Entire Article