Deler av gigantprosjekt får blankt nei: – Vi er veldig glade

3 days ago 9



– Vi som er motstandere av Viken Park synes dette er positivt, sier landskapsarkitekt Lars Ole Klavestad.

Han har fulgt saken om Viken Park siden 2017 og representerer «Aksjonsgruppen mot Viken Park».

Ole Klavestad

Klavestad synes det er positivt at Statsforvalteren gir avslag.

Foto: Privat / NRK

Planområdet ligger i Fredrikstad, og er på størrelse med over 250 fotballbaner. Det kan bli et av Norges største naturinngrep.

Torsdag kveld meldte Statsforvalteren at Viken Park har fått avslag på søknaden om konsesjon for en landbrukseiendom i Fredrikstad.

Viken Park er et planlagt næringsområde i Fredrikstad. NRK har i en rekke saker avslørt svakheter i prosessen.

To personer står i en skog. De står midt i bildet, men langt bakover, slik at man får følelsen av å bli dratt inn i skogen.

TOFTEBERG: Utbyggingen kan få store konsekvenser for naturen på Tofteberg. Her finnes blant annet rødlistede arter, gammel furuskog og dyreliv.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Utbyggingen kan bli et av Norges største naturinngrep. To av landets ledende eksperter på forvaltningsrett mener det er gjort flere feil i saksprosessen.

Landskapsarkitekt Klavestad mener selskapet nå må finne en annen løsning for veien som skal inn til næringsområdet.

– Dette er landbruksmyndighetene som ønsker at det skal drives landbruk der det er landbruk, sier Klavestad.

Christian Nygaard-Monsen/NRK Luftfoto

Må selge innen seks måneder

I 2020 kjøpte Viken Park AS en landbrukseiendom på 480 dekar. De trengte bare deler av eiendommen for å bygge hovedadkomsten til næringsområdet fra riksvei 22.

– De har kjøpt en stor gård, men trenger kun deler av eiendommen for å fullføre planen sin. Akkurat nå går ikke dette, sier Klavestad.

I Norge må selskaper ha konsesjon for å eie landbrukseiendom. Uten den er eierskapet ulovlig, selv om kjøpet er gjennomført.

– Nå må de selge eiendommen innen seks måneder. En løsning er å kjøpe tilbake delene de trenger. Men om dette går, vet jeg ikke, sier Klavestad.

Han er usikker på hva dette betyr for utviklingen av næringsområdet.

Vi som er motstander av Viken Park ønsker at gårdene drives som de alltid har blitt gjort i det området. Sånn sett er vi veldig glade for denne konsesjonen, sier Klavestad.

Bilde av Carsten Lier med ytterjakke og veske under et besøk på rådhuset i Hadsel.

Lier sier avslaget ikke påvirker utbyggingen av Viken Park.

Foto: Marius Guttormsen

Samfunnskontakt i Viken Park, Carsten Lier, sier til NRK at avslaget har ingen påvirkning på prosjektet.

– Det har hele tiden vært meningen at den øvrige delen av eiendommen skal fradeles, selges og drives videre som landbrukseiendom, forklarer Lier.

– Viken Park AS skal kun benytte de delene av eiendommen som er avsatt til bruk i forbindelse med næringsområdet, følger han opp.

6 klager på planprosessen

Statsforvalteren har mottatt over seks klager på reguleringsplanen, og flere politikere har sendt inn en lovlighetsklage.

I mars ble det bestemt at utbyggingen av Viken Park – et område på størrelse med 250 fotballbaner – utsettes til alle klagene er behandlet.

– Avslaget på konsesjon har ikke noe med disse klagene å gjøre. Hvorvidt klagene vår blir tatt hensyn til, og reguleringsplanen blir opphevet, står det ingenting om i det brevet her. Det må vi fortsatt vente og se, sier Klavestad.

Ekspert: – Det har ikke skjedd her

Advokat Fredrik Holth kjenner reglene godt for slike saker.

Han sier det er vanskelig å si hva dette betyr for Viken Parks planer.

en mann med hånden opp

Holth mener det er vanskelig å spå hvordan avslaget påvirker utbyggingen.

Foto: NRK

– Det avhenger av flere ting. Jeg kjenner ikke kjøpekontrakten, og det kan påvirke hva som skjer videre, sier Holth.

Holth forklarer at avslaget handler om konsesjon, ikke reguleringsplanen.

– Statsforvalteren vurderer ikke reguleringsplanen i denne saken. Den kontrolleres separat, men det er ikke det de ser på nå.

Statsforvalteren mener det ikke er bra for samfunnet at Viken Park eier og bruker denne landbrukseiendommen. De synes det er viktig å ta vare på landbruket og fremtiden.

I vedtaket står det at mye av eiendommen er dyrket jord som er viktig for matproduksjon, og at eieren bør drive med landbruk.

– Vanligvis deler man opp eiendommen, slik at bare ikke-landbruksdelen kjøpes, for å unngå konsesjon. Men siden dette fortsatt er landbruk, må kjøper følge konsesjonsloven. Det har ikke skjedd her, sier Holth.

Publisert 27.06.2025, kl. 12.49 Oppdatert 27.06.2025, kl. 13.48

Read Entire Article