De opplevde Syden-marerittet: – Du vet aldri hva som kan skje

3 days ago 9



Hellas-ekspert mener landet ikke vil miste sin status som feriedestinasjon til tross for årlige skogbranner.

Søsknene Mina (19) og Emil (16) var to av flere norske turister som ble evakuert på Kos mandag kveld. Foto: Privat

Publisert: 04.07.2024 16:05 | Oppdatert: 04.07.2024 16:29

Kortversjonen

– Det er en sommer som forventes å bli spesielt farlig. De vanskeligste tidene ligger fortsatt foran oss, sa Hellas’ statsminister mandag, ifølge Reuters.

Det fikk Mina (19) og Emil (16) Rui-Gjetrang erfare mandag kveld. De er to av flere norske turister som ble evakuert på grunn av skogbrann på den greske øya Kos.

Søsknene la merke til røyken tidligere på dagen mens de slappet av ved hotellets basseng. På det tidspunktet var det ikke snakk om å evakuere, men familien forberedte seg likevel.

– Stefaren og moren vår kjøpte vann og sendte oss en pakkeliste. Vi var klare, sier Mina.

Da de spurte resepsjonen om røyken senere på kvelden, ble de bedt om å evakuere.

– Det var mye usikkerhet. Vi fikk beskjed om at bussene skulle ta oss til et annet hotell, men da vi gikk ut av bussen, ble vi møtt med en diger fotballbane med masse folk.

Til tross for trykket stemning og litt bekymring, synes Emil at det gikk greit for seg.

– Folk spilte fotball og alle fikk mat og vann.

Også i fjor måtte norske turister evakuere på grunn av skogbrann i Hellas. Hellas-ekspert Alexander Zlatanos Ibsen forklarer at grekerne ser på skogbrann som et stort og voksende problem.

Stefar Stian Roen i familien på seks er fornøyd med innsatsen til lokale myndigheter, hotellet og reiseselskapet. Foto: Privat

Størst fare på grønne øyer

– I første omgang fordi det fører til ubeboelighet i visse områder og fare for liv og helse. Turismen er litt mer sekundær, sier Ibsen.

Han mener det er to grunner til at Hellas likevel ikke kommer til å miste sin status som feriedestinasjon, til tross for årlige skogbranner.

– For det første er turistnæringen i endring. Man har mulighet til å reise uten barn og er dermed mindre bundet til fellesferien. Da kan man unngå høysesongen for skogbrann, sier han og legger til:

– For det andre er det mange steder å reise til. Mykonos og Santorini er ikke et stort problem. Grønne øyer som Kreta, Rhodos og Korfu står i større fare for skogbrann.

Men ikke alle vurderer dette før de reiser.

6 av 10 vurderer ikke fare

En undersøkelse Opinion har gjort for Røde Kors, viser at 6 av 10 ikke vurderer fare for ekstremvær eller hetebølger når de planlegger ferie.

– Disse tallene overrasker meg, men viser også at det er et stort behov for å drive forebyggende informasjonsarbeid. Alle bør forberede seg på at det både kan bli styrtregn, brennende varme og andre typer ekstremvær, enten man ferierer i Norge eller andre steder, sier beredskapsleder i Røde Kors, Anders Thorheim.

Stefar til Mina og Emil, Stian Roen, hadde tatt skogbrann i betraktning før reisen, men forventet ikke at det skulle skje på Kos.

– Informasjonen vi satt på sa at det var lenger inn på fastlandet det var fare. Men du vet aldri hva som kan skje.

Mina og Emil vil gjerne tilbake senere.

– Det er en rar situasjon. Men vi hadde det bra før dette skjedde, og skal kose oss videre, sier Mina.

Skylder ikke på turistene

Hellas-ekspert Ibsen har registrert at flere grekere tidligere har knyttet skogbranner til konspirasjonsteorier. Nå er folk tilsynelatende mer enig i at det er global oppvarming som forårsaker dette – og at myndighetene må gjøre mer.

Han erfarer at grekerne mener skogbranner er et voksende problem, samtidig som at mange er direkte og indirekte sysselsatt av turistnæringen. Likevel skylder de ikke på turistene.

– Det er ikke turistenes bidrag til global oppvarming man tenker på når man åpner tavernaen eller hotellet for sesongen, men å tjene til livets opphold.

Read Entire Article