Det planlagte besøket som visepresidentens kone skulle gjøre på Grønland innebar å bli «kjent med Grønlandsk kultur» og delta på et hundesledeløp.
Nå blir det «bare» et besøk på USAs militærbase Pituffik. Men retorikken fra Washington er fortsatt like sterk, om ikke sterkere.
Det er til Pituffik-basen den amerikanske delegasjonen skal i dag.
Foto: THOMAS TRAASDAHL / AFP / NTBUSAs interesse for Grønland har ikke forsvunnet.
Og det skaper en viss uro i gatene i hovedstaden Nuuk.
– Det er et overgrep, han tar jo slett ikke hensyn til det som heter folkeretten, sier Niels Kjøbek. NRK møter ham i gågaten i Nuuk bare timer før den amerikanske visepresidenten JD Vance og fruen skal besøke Pituffik-basen helt nord på Grønland. Han kaller uttalelsene fra president Donald Trump om Grønland den siste tiden for «bisart»
– Han gjør akkurat som det passer ham. Han hører jo ikke på noen. Det er en trussel mot den verdensorden vi kjente en gang.
JD Vance og hustruen Usha reiser til Grønland fredag.
Foto: JEFF KOWALSKY / AFP / NTBEndret – og endret igjen
At besøket ble betydelig nedkortet og forandret i siste liten tror Kjøbek bestemt har å gjøre med at delegasjonen ikke følte seg velkomne.
– Han (visepresidenten) har vel forstått at han og delegasjonen med amerikanere ikke er velkomne. Han er ikke invitert offisielt. Og det vil være dårlig pr. i USA hvis man får mange demonstrasjoner med «Make America Go Away» istedenfor Make America Great Again-parolen.
Det var slike demonstrasjoner, lik den som ble holdt i Nuuk tidligere i mars, amerikanerne trolig fryktet.
Foto: Christian Klindt Soelbeck / Reuters / NTBSent torsdag kveld norsk tid ble det likevel bekreftet fra flere hold. Sikkerhetsrådgiver Michael Waltz og energiminister Chris Wright blir med på besøket til Pituffik-basen. Fortsatt er det ingen tegn til at de har tenkt seg andre steder.
USAs nordligste base
Pituffik Space Base endret navn fra Thule Air Base I 2023, I bunn og grunn for at basens hovedoppgave nå ble å operere i verdensrommet.
Det skjer blant annet gjennom et varslingssystem for ballistiske missiler og overvåkning av andre missiler som kan være sendt mot USA.
Radarsystemene på Pituffik-basen skal advare om missilangrep mot Nord-Amerika.
Foto: THOMAS TRAASDAHL / AFP / NTBBasen ligger bare 1500 kilometer fra Nordpolen og kun i månedene juli og august kommer snittemperaturen (så vidt) over frysepunktet. Den er dermed den helt nordligste militære installasjonen USA har.
I forsvarsavtalen som ble inngått mellom USA og Danmark i 1951 heter det at USA har rett til å opprette og drive forsvarsområder på Grønland.
Det er ikke begrensninger med tanke på materiell eller utrustning.
Det er særlig dette som har fått flere til å reagere på uttalelsene fra Donald Trump.
Og nettopp det minner Matti Wriedt-Eriksen om. Han sitter i førersetet på en stor hjullaster og er i gang med å fjerne de siste dagers snøfall fra en parkeringsplass.
Forskjellige meninger
– Man kan vel bare åpne de basene de har fra før, etter den modell man har hatt. Heller det enn å invadere oss, sier han bestemt.
Matti Wriedt-Eriksen mener USA kan starte med å gjenopprette de mange basene de har lagt ned på Grønland.
Foto: Joakim Reigstad / NRKUttalelsene fra Trump har ikke skremt ham.
– Jeg tar det med en klype salt. Jeg står ikke med armene i været og har lyst til å løpe vekk. Jeg tar det stille og rolig, forteller han med et smil.
Ulikt mange andre synes han det er litt synd at den amerikanske delegasjonen avlyste besøket til Nuuk.
– Det var noen som ble veldig sure da besøket ble kjent. Også er det andre som tar slikt litt som det kommer. Det er mange som har forskjellige meninger og holdninger til dette, sier han.
Men i Nuuk hadde de fleste ganske bestemte holdninger.
Den amerikanske delegasjonen fikk en iskald mottakelse i Nuuk
Foto: Joakim Reigstad / NRKPlanen var at andredame Usha Vance skulle besøket museet. Svaret var at delegasjonen kunne kjøpe vanlig inngangsbillett, men at de ellers ikke ville legge til rette for noe.
– Det handler jo om tillit. Tilliten til USA er svært liten, og det er den også for oss som institusjon. Til sist handler det om det, om det er tillit til at et besøk hos oss ikke ville bli brukt politisk. Det hadde vi ikke tillit til i øyeblikket, sier museumsleder Nivi Christensen til dansk TV 2.
Også reisebyrået Tupilak Travel fikk spørsmål, men sa nei.
«Fordi vi ikke kan akseptere den bakenforliggende dagsorden, og ikke vil være del av et presseshow som helt sikkert følger med», skrev de på Facebook.
Henrik Spydsbjerg er innehaver av Tupilak Travel (bildet er tatt i en annen sammenheng).
Foto: Joakim Reigstad / NRKNy regjering på Grønland
Søren Svenningsen mener det er «ok» at amerikanerne besøker sin egen base, men er glad visepresidenten valgte å ikke presse seg på i Nuuk.
– Han er ikke hvem som helst. Og han skal anmode om å få komme på besøk. Det vi ser nå er at det er i ferd med å oppstå en motreaksjon. Man kan ikke bare gå inn til naboen og si «nå tar jeg deg». Og det er det stadig flere ledere som er i ferd med å finne argumenter for at ikke er greit, sier han.
På toppen av dette får Grønland på fredag en ny regjering.
Jens-Frederik Nielsen fra valgvinnerne Demokraatit blir presentert som ny statsminister på Grønland fredag.
Foto: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK / AFP / NTBEn regjering med fire partier som alle er enige om at veien mot selvstendighet ikke går gjennom USA, men gjennom å forbli i riksfellesskapet med Danmark samtidig som man bygger opp en sterkere økonomi, et sterke helsevesen og utdanningsinstitusjoner.
Hva JD Vance kommer til å si fra Pituffik-basen i dag kan likevel bli veldig avgjørende for den videre gangen i saken om Grønlands fremtid og ikke minst forholdet mellom USA og Grønland.
Vil ikke utelukke noe
Dypest sett har han to alternativer, skal man tro eksperter og analytikere. Å understreke sjefens buskap om at Grønland skal bli amerikansk «på en eller annen måte».
Eller så kan han prøve å roe forholdet mellom de to landene ved for eksempel å avklare at USA har planer om å utvide sin militære tilstedeværelse på Grønland.
Den norsk-danske presten Hans Egede koloniserte Grønland. Nå vokter han innseilingen til Nuuk.
Foto: NRK– Frykter du USA skal komme inn hit til Nuuk og overta regjeringskontorene?
– Altså, da snakker man jo om en annektering, slik man så på Krim i 2014. Alt er mulig. Man kan ikke utelate noe som helst. Det er helt bisart det som foregår. Vi kan jo ikke gjøre noe. Hva kan Europa gjøre? Vi kan jo ikke gå i en væpnet konflikt. USA er jo Danmark og Grønlands allierte, sier Niels Kjøbek ettertenksomt.
Publisert 28.03.2025, kl. 08.33