De avslørende detaljene i debatten

1 week ago 8



Presidentdebatten:

Også det som ikke blir sagt, har betydning når presidentkandidater møtes til duell. Dette mener ekspertene om kroppsspråket til kandidatene.

 Brian Snyder / Reuters / NTB
TOK KONTROLL: Kamala Harris tok kontroll på situasjonen da hun gikk rundt podiet og presenterte seg for Donald Trump. Det var første gang de to møttes ansikt til ansikt. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Publisert 11.09.2024 11:33

Da de to presidentkandidatene entret scenen i Philadelphia, sto mye på spill. 

Både Demokratenes kandidat, Kamala Harris (59), og Republikanernes kandidat, Donald Trump (71) hadde en enorm oppgave foran seg – og mange feller de kunne gå i. 

Norske USA-eksperter er enige om at Harris kom best ut av debatten, men retorikk-eksperter er ikke overbevist om at hun gjorde nok til å vinne nye stemmer. 

Samlende eller vinnende retorikk

– Det kommer an på hva man er ute etter. Er det å samle sine egne, eller er det å vinne ut over egen velgerskare?, spør professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Kjeldsen.

– Det viktigste nå er å flytte velgere fra den ene siden til den andre, sier han til TV 2. 

Han mener Harris hadde det tøffeste utgangspunktet. Hun er minst kjent av de to, og møter en svært vanskelig debattmotstander som skyter i alle retninger.

– Utgangspunktet tatt i betraktning, kom Harris godt utav det. Hun skulle til dels terge Trump, dels vise at han er uetisk og aggressiv, og samtidig fortelle noe om seg selv. Det er en utrolig vanskelig balansegang, sier Kjeldsen. 

Kroppsspråk, tonefall og holdningen til kandidatene kan være viktigere enn hva de sier. Spesielt viktig er det for Harris som må vise amerikanerne at hun har det som trengs for å være amerikansk president. 

Og det begynte bra for henne. 

Tok kontroll

Harris så selvsikker ut da hun manøvrerte seg rundt podiumet, håndhilste på Trump og presenterte seg selv. 

 SAUL LOEB / AFP / NTB
PRESENTERTE SEG SELV: Kamala Harris og Donald Trump håndhilste før debatten. Det gjorde ikke Trump og Joe Biden under debatte i juni. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Her ble det umulig for Trump å avvise håndtrykket, og Harris hadde demonstrert kontroll på situasjonen. Det var et av mange viktige øyeblikk i debatten. 

– Harris smilte litt svakt, ikke for mye, var litt overbærende, men ikke for mye, for da ville hun virket ufyselig, og det vil man ikke, sier Kjeldsen. 

Professor i antropologi ved Universitetet i Los Angeles, Norma Mendoza-Denton, studerer politisk språk. Hun er heller ikke sikker på at Harris gjorde nok for å vinne stemmen til de som enda ikke har bestemt seg. 

Trumps smarte trekk

Hun mener Trump gjorde noe veldig smart. 

– Han snakket nesten aldri om visepresident Kamala Harris som en selvstendig person. Han kalte Joe Biden hennes sjef – og gjentok det fem eller seks ganger. 

– Ved å gjøre det klarer han å redusere henne til en underordnet og ikke gi henne noen egen spesifikk handlekraft, sier Mendoza-Denton til Reuters.

 Brian Snyder / Reuters / NTB
KJENT STIL: Donald Trump har stor fordel ved å være den mest kjente av de to kandidatene. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Lite politikk, mange anklager

Det gikk imidlertid ikke lang tid før debattstrategien til Trump ble lagt til side. Han klarte ikke å unngå å angripe Joe Biden. 

– Alle, alle i media, alle på ytterste venstre- og ytterste høyre fløy, rådet ham til å unngå å angripe Biden og fokusere på økonomien og politikken, men han klarte ikke holde seg til planen, sier Mendoza-Denton. 

– I stedet fikk man høre om kjæledyr som blir spist. Jeg tror ikke han klarte å overbevise arbeiderklassens velgere om hvordan han skal jobbe for deres interesser. Det mange velgere er opptatt av, er hvorfor dagligvarer er så dyrt, sier hun. 

Kroppsspråket til Harris

Visepresidenten på sin side klarte å opprettholde et selvsikkert uttrykk i ansiktet gjennom hele debatten. 

 Brian Snyder / Reuters / NTB
STERKT KROPPSSPRÅK: Visepresident Kamala Harris så ofte på Trump og viste at hun lyttet mens han snakket. Trump så mest rett fram under debatten. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Hun hevet øyenbrynene, smilte vagt, og sendte Trump vantro blikk mens han snakket. 

Disse øyeblikkene ble raskt fanget opp og sirkulerte blant hennes fans på sosiale medier. 

Noen ganger så hun på Trump med et spørrende blikk og bemerket at kommentarene hans var «ikke sanne.»

Trump gikk i fella

Trump holdt stort sett et alvorlig uttrykk i ansiktet, mens han noen ganger smilte med sammenpressede lepper eller ristet på hodet. 

Han anklaget også Harris for usannheter. «Nå er hun i gang. Det er en løgn,» sa han på et tidspunkt.

Ifølge Mendoza-Denton var det spesielt én ting som gjorde at Harris kom inn under huden på Trump. 

– Harris sa at verdensledere ler av Donald Trump og at Trump er svak. Hun påpekte at Trump ble sparket av 81 millioner mennesker. Det er å spille på TV-serien som gjorde Trump kjent, «The Apprentice», «du har sparken». 

Er det én ting som irriterer Trump er det svakhet, og en slik uttalelse terger ham voldsomt, mener professoren. 

I løpet av debatten hevet begge kandidatene stemmene sine. Harris snudde seg ofte mot sin motstander da hun snakket, og på et tidspunkt så det ut som hun kjeftet på Trump. 

Trump på sin side så for det meste rett frem.

– Snur ikke fanskaren

Når det kommer til argumenteringen, mener både Kjeldsen og Mendoza-Denton at Harris var mer konkret og forsøkte å snakke om fremtiden. 

Trump snakket mer generelt, og ville helst snakke om fortiden og hvordan «de» ødelegger landet.

– Jeg tror Trump ga sine tilhengere mye av det de ville, og han gjentok talepunkter vi kjenner fra før som slår godt an blant de dedikerte republikanerne. Jeg ser ikke hvordan denne debatten kan true Trumps posisjon blant dem, sier Mendoza-Denton. 

Read Entire Article