CNN-måling: Flertallet mener Haris utkonkurrerte Trump

1 week ago 9



 Elizabeth Frantz / Reuters / NTBVisepresident Kamala Harris og ektemannen Doug Emhoff etter debatten. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB

Ifølge en ny meningsmåling mener et flertall av velgerne at Kamala Harris vant debatten mot Donald Trump.

onsdag 11. september kl. 13:25

Visepresident Kamala Harris og ekspresident Donald Trump møttes til en dramatisk debatt i natt.

En CNN-måling viser at 63 prosent av debattseerne mener at Harris gjorde en bedre opptreden på scenen i Pennsylvania.

 Thomas Nilsson / VGEkspresident Donald Trump i presserommet etter presidentdebatten mellom Kamala Harris. Foto: Thomas Nilsson / VG

Målingen, som ble utført av SSRS, viser at Harris overgikk forventningene til velgerne, skriver CNN. Målingen er gjort blant registerte velgere som så debatten tirsdag kveld lokal tid.

Før debatten var velgerne splittet i synet på hvem som ville prestere best, 50 prosent trodde på Harris, mens 50 prosent trodde på Trump. Etter debatten svarte 96 prosent av Harris-tilhengerne at deres kandidat hadde gjort det best, mens 69 prosent av Trumps tilhengere mente det samme om sin kandidat.

Trump møter Harris til debatt

De aller fleste som fulgte debatten, sa at den ikke hadde noen innvirkning på deres valg av president, selv om Trump-tilhengerne i større grad enn Harris-tilhengerne sa at debatten ga dem grunn til å revurdere valget.

Blant de spurte som identifiserer seg som uavhengige velgere, økte Harris' popularitet fra 30 prosent før debatten til 48 prosent etter debatten.

Her kan du lese mer om debattens temaer:

Slik var debatten

Økonomi-krangel

Første bolk handler om økonomi. Da Trump blir spurt, skifter han raskt over til å snakke om migrasjon:

– Under Harris strømmer kriminelle inn i landet vårt. Det er ødeleggende for vår økonomi, sier Trump.

– Se på hennes plan, hun har ingen plan for økonomien. Den regjeringen deres har ødelagt økonomien. Prisene er så høye at folk ikke har råd til å kjøpe basisvarer som brød eller bacon.

Trump kaller Harris en «marxist» og sier at økonomien under ham var svært god, mens den under Harris er «grusom».

Harris går også vekk fra temaet da hun snakker om økonomi, og fremhever at Trump er en fare for demokratiet:

– Vi må se på hva Trump etterlot oss. Arbeidsledigheten var den høyeste den har vært på årevis, helsevesenet var i en krise, og demokratiet var under angrep, sier Harris.

Abort-kampen

Neste tema ut var abort. Trump blir konfrontert med sin vingling i abort-spørsmålet, og får spørsmål om hvorvidt kvinnelige velgere kan stole på ham i denne saken.

– De støtter abort i niende måned og henrettelse etter fødsel. Det er ikke ok for meg, svarer Trump.

Samtidig kan man se Harris som rister på hodet ved siden av ham.

ABCs programleder påpeker at det ikke finnes noen delstater i USA som tillater abort i niende måned.

Trump viste også til at USAs høyesterett skrotet Roe V. Wade i 2022, noe han sier han er fornøyd med å ha hatt «mot til å få til». Kjennelsen sikret kvinner i hele USA retten til selvbestemt abort.

Abortkampen i USA: – De kaller meg babymorder

På spørsmål om han ville skrive under p å et nasjonalt abortforbud, sa Trump det ikke ville bli nødvendig, fordi han mener spørsmålet bør være opp til hver enkelt delstat.

18 delstater har innført fullstendig eller delvis forbud mot abort.

Kamala Harris kom på sin side med et intenst forsvar for å gjeninnføre Roe. V. Wade.

– Du trenger ikke å forlate troen din eller synspunktene dine for å være enig i at myndighetene og Donald Trump i alle fall ikke bør fortelle kvinner hva de skal gjøre med kroppen sin.

Migrasjon

Rekordmange mennesker krysser grensen til USA ulovlig. I sommer foreslo Biden-administrasjonen nye asyl-restriksjoner.

– Hvorfor ventet Biden-administrasjonen til seks måneder før valget med å handle?

– Jeg er den eneste på denne scenen som har straffedømt transnasjonale smuglere for å smugle våpen, narkotika og mennesker, svarer Kamala Harris.

Hun sier hun støttet en ny sikkerhetslov om grensen, som ville gitt 1500 flere grensevakter. Loven ville også gitt flere ressurser til å straffedømme smuglere, sier hun.

VG ved Mexico-grensen: Den siste sjansen

– Men vet du hva som skjedde med den loven? Donald Trump tok opp telefonen, ringte noen folk i kongressen, og sa «drep den loven».

Kranglet om «hundespisere»

Underveis i debatten om migrasjon viser Harris til at mange av Trumps tilhengere går før han er ferdig med å prate, noe VG ble vitne til under en massemønstring i New Jersey i mai.

Det blir Trump rasende for.

– Det er bare tull, ingen drar fra mine valgmøter – og ingen kommer til hennes unntatt de som hun betaler for å komme og frakter inn med busser, sier Trump.

Da VG var på valgmøte med Kamala Harris i Detroit, var det satt opp busstransport for tilhørerne, men ingen VG snakket med fikk betalt for å være der.

Trump kommer så med en påstand om at ulovlige migranter stjeler hunder og katter for å spise dem. Påstanden var i forkant blitt kjent og sjekket ut som totalt ubegrunnet, hevder programlederne på ABC.

– Harris vil gjøre USA om til Venezuela på steroider, fortsetter Trump.

«Fracking»: – Mine verdier

Kamala Harris ble under et intervju med CNN nylig presset på at hun hadde endret standspunkt om fracking, fremstilling av skiferolje, som er viktig i vippestaten Pennsylvania der debatten holdes.

Mine verdier har ikke endret seg, svarte Harris under CNN-intervjuet, noe hun gjentok i nattens debatt.

Samtidig gjentok hun at hun ikke lenger vil forby fracking, fordi hun mener det finnes andre klimatiltak.

– Hun har alltid vært mot fracking. Hun har gått bort fra sine standpunkter fordi hun stiller til valg, men hun vil skifte tilbake til sine tidligere standpunkt hvis hun vinner valget, kontrer Trump, som er en sterk tilhenger av å øke produksjonen av olje og gass i USA.

Kongressangrep og attentatforsøk

De to mest dramatiske politiske hendelsene i USA det siste året ble også tema under debatten: Attentatforsøket på Trump 14. juli i år, og stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar 2021.

Trump startet med å anklage Harris og demokratenes retorikk for å ha forårsaket angrepet mot ham.

– De sier jeg er en trussel mot demokratiet? Det de sier om meg er en trussel. Jeg tok en kule mot hodet grunnet det de sier om meg. De er en trussel mot demokratiet.

Harris, som flere ganger tidligere har omtalt Trump som en trussel mot demokratiet, trakk frem hans retorikk før kongresstormingen i 2021.

– Jeg var ikke ansvarlig for sikkerheten, svarte han, og skyldte på demokraten Nancy Pelosi, som da var leder for Representantenes hus.

Trump insisterte også på at det var han, og ikke Joe Biden, som vant presidentvalget i 2020. Det ga Harris en mulighet til angrep:

– Donald Trump fikk sparken av 81 millioner mennesker, la oss bare være tydelige på det. Og han har åpenbart svært vanskelig for å prosessere dette.

Trump: – Hylles av Orbán

Kamala Harris hevder videre at hun har snakket med utenlandske ledere som «ler av Donald Trump» og kaller ham «en skam», uten å navngi noen.

Trump svarer med å vise til at han hylles av Ungarns autoritære statsminister Viktor Orban.

– Man kaller ham en sterk mann, han sier at vi ikke hadde problemer da jeg var leder fordi Russland, Kina og Nord-Korea fryktet meg.

Israel og Hamas

Et av de mest betente utenrikspolitiske spørsmålene i USA, er krigen mellom Israel og Hamas. Harris blir spurt hvordan hun vil få partene til å gå med på en våpenhvile.

Hun sa at hun mener Israel har retten til å forsvare seg selv etter terrorangrepet mot landet 7. oktober i fjor, og at det haster med å få på plass våpenhvile og på sikt en tostatsløsning.

Trump sa på sin side at han mener krigen ikke ville ha brutt ut dersom han var president. Han hevdet også at Harris «hater Israel», noe hun ristet på hodet av.

Truer med tredje verdenskrig

Donald Trump sier at dersom han blir valgt som president, vil han klare å lage fred i krigen mellom Russland og Ukraina selv før han tiltrer.

– Jeg skal ringe til begge parter og få en avtale på plass som betyr at ikke flere liv går tapt, sier Trump.

– Jeg tror ikke dere skjønner alvoret, vi risikerer tredje verdenskrig her, legger han til.

Trump mener at Russlands president Vladimir Putin flyttet sin hær til den ukrainske grensen for å forhandle «med styrke», men skjønte at han ikke hadde noen motpart i president Joe Biden.

– Russland og Putin har atomvåpen. De liker ikke å snakke om det, men det er et faktum. Putin respekterte meg og vi kunne snakke sammen, sier Trump.

Trump brukte også tid på å kritisere president Joe Biden, noe som fikk Harris til å bryte ut:

– Du stiller ikke mot Joe Biden, du stiller mot meg.

Trump sa videre at Kamala Harris er «verre enn Biden» og «en grusom forhandler», og hevdet også at Biden «hater henne, han kan ikke fordra henne».

Viser til Stoltenberg

For å vise hvor godt han styrte på internasjonal sikkerhet, viser Trump til avtroppende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, som roste Trump for å få resten av Nato-landene til å investere mer i forsvar.

– Sjefen for Nato sa jeg fikk til noe helt utrolig, som ingen andre har klart. Jeg fikk de andre Nato-landene til å bli med og betale. Vi pleide å betale nesten alt. Sjefen for Nato sa det, jeg hadde gjort noen helt fantastisk, sier Trump.

Bakgrunn: Stoltenberg i USA: – ⁠ Må lytte til hva Trump sier

Mener Trump er splittende

ABC konfronterte Trump med en kontroversiell uttalelse om Harris etnisitet han hadde i slutten av august. Da sa Trump «jeg visste ikke hun var svart før for noen år siden, hvor hun ble svart, og vil nå være kjent som svart».

Trump svarte med at han ikke brydde seg hva Harris er:

– Dere gjør en stor greie ut av noe, jeg kunne ikke brydd meg mindre.

Kamala Harris kontrer:

– Jeg synes det er en tragedie at vi har noen som vil bli president, som konsekvent under sin karriere, har forsøkt å bruke rasisme til å splitte folket vårt.

Siste ord

I 05-tiden norsk tid var debatten slutt. Før det fikk de to kandidatene komme med noen avsluttende ord. Kamala Harris omtalte seg selv som en kandidat for fremtiden, mens Trump symboliserer fortiden.

– Men vi skal ikke tilbake, sa hun til det amerikanske folk.

– Jeg har bare én klient, folket. Som aktor spurte jeg aldri et vitne om de var demokrat eller republikaner, jeg spurte bare om de hadde det bra. Det er den type president vi trenger. Jeg vil være en president for alle amerikanere, og spørre hva vi kan gjøre for å bygge opp landet igjen, sa hun.

Trump langet på sin side ut mot Harris, som har sittet i Det hvite hus som visepresident siden 2021.

– Han Dtartet med å si: hun skal gjøre ditten og datten, alle disse fantastiske tingene. Hvorfor har hun ikke gjort det? Hun har hatt tre og et halvt år på seg, sier han.

– De ler av oss over hele verden. De sier at folk ler av oss, de forstår ikke hva som har skjedd med oss som nasjon, sa han og viste til krigen mellom Israel og Hamas og krigen mellom Ukraina og Russland. Han viste også til migrasjon.

– Den verste visepresidenten i vårt lands historie, sa han om Harris – i det som ble debattens siste ord.

Publisert: 11.09.24 kl. 13:25

Relaterte emner

Read Entire Article