CNN: Kamala Harris velger guvernør Tim Walz som visepresidentkandidat

1 month ago 31



Oppdateres.

Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris har bestemt seg for hvem hun vil stille til valg med – og beslutningen blir offentliggjort om få timer, melder nyhetsbyrået AP.

CNN melder at valget faller på guvernør Tim Walz fra Minnesota. Det forteller fire personer tett på visepresidenten.

– Dristig og spennende. Alle trodde jo at det skulle bli Josh Shapiro. Er det en delstat Kamala Harris trenger å vinne i dette valget, er det Pennsylvania hvor Shapiro er guvernør, sier USA-ekspert Sofie Høgestøl om valget.

Men også Walz var på forhånd nevnt som en av favorittene. Han er fra Minnesota, en delstat Demokratene uansett føler seg sikre på å vinne, og blir i så fall valgt foran kandidater fra viktige vippestater.

 AP Photo/Carolyn Kaster
FOLKELIG: Det er ordet mange bruker for å beskrive Tim Walz' lynne. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Guvernøren har de siste ukene utmerket seg som en stemme som sprer seg som ild i tørt gress på sosiale medier og amerikansk TV. Særlig et sitat har festet seg:

– Disse folka er rett og slett bare rare, sa han om Donald Trump og republikanerne. Uttrykket har blitt nærmest som et slagord for demokrater i valgkamp. 

Utfyller Harris

USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke mener valget av Walz ikke er uventet.

– Han er en som oppfyller oppgaven «do no harm». Og han styrker henne der hun ikke er så sterk, nemlig hos den hvite arbeiderklassen, sier Løkke.

Han trekker videre frem den trolige visepresidentkandidatens fortid som en styrke. Walz er nemlig veteran fra militæret, og tidligere gymlærer.

 STEPHEN MATUREN / AFP / NTB
HILSER PÅ SJEFEN: Tim Walz og Kamala Harris møttes i Minnesota i dette bildet fra mars i år. Foto: STEPHEN MATUREN / AFP / NTB

–  Han er folkelig. Ikke veldig elite- eller Wall Street-aktig. Rett og slett en du har lyst til å ta en øl med, som gjør et godt inntrykk, og kan relatere til folk på en god måte, sier Løkke.

Presidentkandidaten er viktigst

Søndag kveld skal Harris ha samlet toppkandidatene i det amerikanske marineobservatoriet i Washington D.C.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters' kilder sto det til slutt mellom to kandidater: Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro og Minnesota-guvernør Tim Walz. 

–  Walz er mindre kontroversiell enn Shapiro, sier Eirik Løkke, og utdyper:

– Det ble en nesten litt skitten diskusjon om visepresidentkandidaten. En del av den mest progressive delen synes å mene at han var for pro-Israel, og at dette kunne bli et problem. 

Samtidig er Shapiro svært populær i Pennsylvania.

– Har også Walz en sjanse i Pennsylvania?

– Jada. Tim Walz er en som antakeligvis går godt i arbeiderklassen og stålindustrien i både Pennsylvania, Michigan og Wisconsin, sier Løkke. 

Samtidig minner han om at det er presidentkandidaten – altså Kamala Harris og Donald Trump – som virkelig har noe å si.

–  Det har nok også vært viktig her. Visepresidenten skal oppfylle tre roller: Være klar til å ta over makten på dag én, skiller ut og bidrar til de svake sidene, og at de har en god personlig kjemi.

 Susan Walsh / AP / NTB
KAMPMODUS: Kamala Harris på talerstolen under et valgmøte. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Arizona-senator Mark Kelly var også høyt på listen av kandidater.

Klar kontrast

Eirik Løkke sier det er tre viktige kriterier når en presidentkandidat skal velge sin makker.

–  Det må være en som er klar til å ta over makten på dag én om noe skulle skje, en som skiller ut og bidrar til de svake sidene til presidentkandidaten – og at de har en god personlig kjemi, sier Løkke.

– Hva slags kontrast ser du mellom valget Harris/Walz og Trump/Vance?

–  Den umiddelbare kontrasten er jo at JD Vance greide ikke å fylle det viktigste budskapet med å ikke gjøre noen skade, sier Løkke.

 Megan Varner / Reuters / NTB
REPUBLIKANERE: JD Vance sammen med Donald Trump på et valgmøte i Georgia lørdag. Foto: Megan Varner / Reuters / NTB

Vance, som ble valgt som Trumps makker, har havnet i trøbbel blant annet for gamle uttalelser om «barnløse kattekvinner». 

– Det har han løst dårlig. Fremfor å be om unnskyldning og gå videre, har han sagt at han er blitt misforstått og at han mente det han sa. Dette har hindret Trump og Vance sitt budskap om økonomisk populisme, som er deres sterkeste kort, sier Løkke.

Read Entire Article