I skyggen av krisen for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, har det skjedd et lite jordskjelv på høyresiden.
I måling etter måling er Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet størst. I flere målinger er partiet også betydelig større enn Høyre.
Gjennomsnittet av alle målingene som har kommet i desember tegner et klart bilde:
Frp har en snittoppslutning på 25 prosent, viser Poll of Polls oversikt. Høyre får «bare» 21,3. Avstanden er større enn feilmarginen.
Frp-nestor Carl I. Hagen er klar i talen:
– Hvis vi blir størst, og vi inngår i en regjeringskonstellasjon, må vi få statsministeren, sier Hagen til TV 2.
– Størst er størst, legger han til.
– Sylvi har vært dyktig
Samtidig er den tidligere Frp-lederen klar på at man ikke må ta ting på forskudd. Han husker tilbake til målinger opp på 30-tallet, uten at det holdt til valgseier.
– Det er en veldig spennende utvikling, sier han om dagens målinger.
– Sylvi og flere av våre folk har vært veldig dyktige den siste tiden, og vi har fått fram mange gode forslag, sier Hagen.
– Tror du at Sylvi Listhaug blir en god statsminister?
– Ja. Enkelt og greit.
– Hva vil du si til de som frykter Frp og Sylvi Listhaug som statsminister?
– Jeg vil si at de må se på Sylvi siden hun er blitt partileder. Det at hun valset opp i landbruksdepartementet og på innvandring, var bare positivt.
– Dramatisk
Nils August Andresen, ansvarlig redaktør i Minerva, beskrev i Nyhetskompaniet på TV 2 skiftet i maktbalansen mellom Frp og Høyre som dramatisk.
– Hele premisset for Erna Solbergs regjeringsprosjekt har vært at Høyre er desidert storebroren på borgerlig side, og det er nå i endring.
Andresen mener det har tatt litt tid før alarmen ordentlig har gått hos Høyre. Partiet har ikke tatt på alvor at velgere har flokket til Frp, mener han.
– Det får store konsekvenser for hvordan et regjeringssamarbeid ser ut, og er ganske alvorlig.
Andresen mener det er flere årsaker til at Høyre har endt opp som Frps lillebror, og peker blant annet på at Høyre har vært «stilleste gutt på sovesalen» den siste stortingsperioden.
– Det var en god strategi da velgerne sammenlignet håndteringen av strøm- og inflasjonskrisen med Erna Solbergs håndtering av koronakrisen, men når du nærmer deg valg, så vil velgerne se fremover.
– Da har ikke den strategien vært viktig, og Frp har vært synligere og tydeligere, mener Andresen.
Hvor skal Høyre gå?
Det store spørsmålet framover er hvilken retning Høyre skal gå i. Det er en kjernedebatt i partiet nå, sier Andresen.
Andresen mener Høyre og Arbeiderpartiet står i en annen skvis enn Frp, fordi de har velgere å miste dersom de beveger seg.
– Vi er redd for å miste lilla-velgerne og er samtidig opptatt av borgerlig flertall. Og så har man ikke sett for seg at det skulle komme en så kjempestor bevegelse i retning av Fremskrittspartiet.
Andresen tror også det skal mye til før man får en ny lederdebatt i Høyre.
– Man hadde implisitt en lederdebatt for ett år siden, hvor mye av konklusjonen var at man ikke helt hadde de lederne. Tina Bru har sagt «nei» til gjenvalg på Stortinget og det er ikke noe som tyder på at verken Henrik Asheim eller Ine Eriksen Søreide står klare til å ønske å ta over som leder.
– Å bytte leder i panikk har jeg veldig lite tro på, avslutter han.
Solbergs spøk om å bli finansminister
Dersom Sylvi Listhaug blir statsminister, betyr det at Erna Solberg kan bli nedgradert.
Høyre-lederen har nylig sagt på scenen under Unio-konferansen at hun har lekt med tanken på andre posisjoner i en regjering – men bare på et «humoristisk» og «hypotetisk» nivå.
– Det er humoristisk. Jeg har sagt det samme før, at jeg kunne godt tenkt meg både å være kulturminister og finansminister, sa Erna Solberg til NTB etter seansen.
Solberg understreket at hun ikke ville gå inn i hypotetiske runder rundt det, og svarte ikke direkte på spørsmål om det er aktuelt å sitte i en regjering uten å være statsminister.
Tidligere Høyre-statsråd – og nå redaktør i E24 – Torbjørn Røe Isaksen tror Solberg vil takle å være statsråd under Listhaug, men at målet for Høyre er å bli størst – og få Solberg som statsminister.
Han tror ikke partiet er fornøyd med å være bak Frp.
– De siste årene tatt i betraktning, så er ikke det akkurat det de har drømt om, sier Isaksen.
Starten på slutten, Erna?
Han understreker at Frp har vært større enn Høyre før – og at Høyre har sittet i regjering med Kjell Magne Bondevik (KrF) som statsminister.
– Er det starten på slutten for Erna Solbergs epoke hvis hun nedgraderes til finansminister eller kulturminister?
– Det er gode sjanser for at neste regjeringsperiode uansett innebærer en utfasing av Erna Solberg som partileder for Høyre, ja, sier Isaksen og fortsetter:
– Hvis Høyre gjør et dårligere valg enn forventningene har bygget opp til, så kan det kanskje fremskynde det skiftet, sier han.
Isaksen tror det neste stortingsvalget vil være preget av at «anti-establishment-stemning».
– Det er en trend i Vesten. Men mye kan skje enda. Et halvt år er en evighet i politikken.
– Kommer til å gå bra
Isaksen mener i likhet med Andresen at Høyre har hatt litt for lave skuldre de siste årene – og for opptatt av konkurransen med Arbeiderpartiet.
– Frp er kritisert for å være et splittende parti. Kan Høyre risikere å være med på en regjering som øker polariseringen i Norge?
– Den diskusjonen er ti år gammel, og mer enn det. Mange velgere vil dypt mislike at Frp kommer i regjering, men det har jo skjedd før, sier han.
– I 2004 var mange livredde for at SV skulle havne i regjering og fedrelandet klarte seg i de åtte årene de styrte. Det gjorde det også da Frp styrte forrige gang, for øvrig i en regjering jeg satt i. Det kommer det til å gjøre nå også.
Nå tror han Høyre må håndtere vanskelige spørsmål framover.
– Skal man ta flere debatter med Frp på områder hvor partiene er uenige eller flagge tydeligere kritikk av regjeringen? Det blir spennende tider.