Byrådet bygger boliger i både øst og vest

6 days ago 9



Byrådet har som mål å både øke antallet boliger som bygges og å øke kvaliteten på det som bygges. Disse ambisjonene gjelder akkurat like mye i øst som i vest, skriver Haakon Riekeles. Bildet er fra Ringveien ved Manglerud. Illustrasjonsfoto: Hans O. Torgersen

I en by som vokser med et stort boligbehov, kan ikke naboer ha vetorett på utvikling av nye boliger.

Publisert: 12.09.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten denne uken kunne man lese at beboere på Sinsen føler at dagens byråd lar østkanten ta «støyten» for boligbyggingen, mens man på vestkanten stanser blokkutbygginger.

Denne følelsen er basert på ett enkelt eksempel fra Montebello i Oslo vest. Hever man blikket litt, ser man at påstanden simpelthen ikke stemmer. Før behandlingen av blokkene på Montebello har Oslo bystyre i løpet av det siste året behandlet seks reguleringsplaner med blokkbebyggelse i vest.

Fikk det ikke som de ville

I samtlige av disse har byrådspartiene stemt for boligene. Vi har gjort det fordi Oslo trenger flere boliger, og fordi vi mente at hvert av disse prosjektene var gode for byen og lokalområdet.

I flere av disse har noen naboer vært motstandere, og det er blitt organisert aksjonsgrupper og underskriftskampanjer. Det er en kjensgjerning at byutvikling ofte er konfliktfylt. Det er vanlig å ønske at området man bor i, forblir mest mulig uendret. Å lytte til naboers innspill er alltid viktig for å få god byutvikling. Det er tross alt de som kjenner området sitt best.

Men i en by som vokser med et stort boligbehov, kan ikke naboer ha vetorett på utvikling av nye boliger.

Naboene på Montebello fikk det heller ikke som de ville. Deres ønske var å stanse prosjektet i sin helhet, mens byrådspartiene gikk inn for utbyggingsalternativet som Plan- og bygningsetaten anbefalte. På Montebello planlegges det også en større utvikling på «Statnett-tomten».

Heller ikke her kan naboer forvente noen vetorett. Byrådspartiene vil legge vekt på å utvikle et velfungerende lokalsenter med tilstrekkelig antall nye boliger rett ved et T-banestopp.

Beviselig feil

At byrådet aldri tar ned antall etasjer i utbygginger i øst for å gjøre dem bedre tilpasset nabolaget, er også beviselig feil. På samme bystyremøte som bystyret behandlet reguleringen for Montebello terrasse, ble det vedtatt en utbygging i Våronnveien på Manglerud.

I den saken sørget dagens byrådspartier for at et tidligere forslag med en blokk på åtte etasjer ble endret til en utbygging på fire etasjer, for å ha samme høyde som de omkringliggende blokkene. Det er bare ett av mange eksempler på at byrådspartiene lytter til lokale innspill for å få en stedstilpasset og god byutvikling.

Byrådet har som mål å både øke antallet boliger som bygges og å øke kvaliteten på det som bygges. Disse ambisjonene gjelder akkurat like mye i øst som i vest.

Read Entire Article