Brokollapsen i Baltimore: Mannskapet er fortsatt fanget på skipet

1 month ago 21



For syv uker siden kræsjet skipet Dali inn i Francis Scott Key Bridge i Maryland. Siden har 21 mann sittet fanget på båten.

Mandag ble deler av broen som ligger over skipets dekk sprengt, mens mannskapet befant seg på skipet. Foto: Leah Millis, Reuters/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 15.05.2024 21:04

Kollisjonen mellom båt og bro var dramatisk. Broen er viktig for trafikken rundt USAs hovedstadsområde. Flere mennesker var savnet etter ulykken. Senere er det slått fast at seks mennesker døde.

Dali er et 289 meter langt containerskip og hadde akkurat startet på reisen fra Baltimore til Sri Lanka. Mannskapet er indere og srilankere.

Fanget om bord

Etter ulykken har skipet ligget fast under restene av broen. Nå forteller BBC at de 21 sjøfolkene har bodd om bord hele tiden.

De får ikke visum til å gå i land. De må bli om bord mens amerikanske myndigheter etterforsker ulykken.

Admiral Shannon Gilreath i den amerikanske kystvakten sier til BBC at mannskapet også er nødvendig med tanke på å holde båten «bemannet og operasjonell».

Han sier at de er best egnet til å ta ansvar, dersom noe skjer.

Skipet må frigjøres fra broen, før det kan taues til havn. Foto: Mark Schiefelbein, AP/NTB

Under dekk

Mandag var ekstra dramatisk for de 21 sjøfolkene. Som en del av bergingsarbeidet må broen fjernes. Derfor skulle delene av broen som ligger over forskipet, sprenges.

Først når det er gjort kommer båten fri og kan fjernes fra ulykkesstedet.

Kystvakten utførte flere «kontrollerte eksplosjoner» på restene av broen. Mannskapet ble sendt under dekk. Der fikk de selskap av flere brannmenn, som skulle gripe inn dersom eksplosjonene ikke gikk som planlagt.

Flere reagerer

Sjømennenes skjebne har vakt sterke reaksjoner.

Joshua Messick, som leder Baltimore International Seafarers' Center, sier til BBC at sjømennenes mobiltelefoner ble beslaglagt av politiet. Derfor kunne de ikke kommunisere med omverdenen de første ukene.

De kunne heller ikke få gjort banktjenester. Dermed blir det også problemer for familien hjemme. Nå skal de ha fått nye telefoner.

Flere fagforeninger for sjøfolk har også reagert. Mannskapet får gaver fra amerikanere som har hørt om skjebnen deres.

Read Entire Article