Brenna om kriminelle barn: – Foreldrene må følge med

1 month ago 22



Barnekriminaliteten:

Arbeiderpartiet avviser blankt å sette kriminelle barn under 15 år i fengsel. Isteden må foreldrene ta mer ansvar og barnevernet få mer kapasitet, mener Tonje Brenna og Hadia Tajik.

 Goran Jorganovich  / TV 2
PÅ ÅSTEDET: Hadia Tajik og Tonje Brenna besøkte åstedet for knivangrepet på Tjuvholmen i Oslo Bbder to homofile menn ble alvorlig skadet natt til lørdag. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Publisert 06.08.2024 15:23

– Foreldrene må følge med. Vi har ansvar for barna våre, sier Ap-nestleder og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

To 17-åringer sitter varetektsfengslet etter at to homofile menn ble knivstukket på Tjuvholmen i Oslo natt til lørdag. Politiet mistenker hatkriminalitet. En 14-åring ble dimittert på stedet, ettersom han var under den kriminelle lavalder på 15 år.

– Jeg vil be foreldre følge med på barna deres, enten de er 9, 14 eller 19 år gamle. Vit hvor de skal, spør hvem de omgås og hva de driver med. Er barnet ditt i en sunt miljø eller ikke? Vær påkoblet, sier Brenna.

Ikke-norsk bakgrunn overrepresentert

De to siktede 17-åringene er begge norske statsborgere. Den ene er født i Kina, mens den andre er født i Norge. Begge er bosatt i Groruddalen i Oslo.

I en rapport fra Oslo-politiet fra i fjor kommer det frem at 75 % av ungdommene som begår gjentatt kriminalitet i Oslo, er født i Norge, og at 77 prosent av de samme ungdommene har innvandrerbakgrunn.

– Det er veldig mange av dem som har en annen etnisk bakgrunn enn norsk. Jeg vil si at de er overrepresentert på kriminalitetsstatistikken, sier Hadia Tajik, og legger til:

– Det er klart at hvis du opplever at du ikke lykkes på skolen, ikke har sjans i arbeidslivet og du i tillegg bærer med deg en bagasje der det forventes at mannen skal ordne opp og forsørge familien og være den liksom sterke mannen, så kan det være en kulturell dimensjon som kan få unge inn i et spor der de vil tjene raske penger, som kriminaliteten noen ganger kan være en vei inn til, sier Tajik.

 Goran Jorganovich  / TV 2
SAMMEN MOT KRIMINELL: Tonje Brenna og Hadia Tajik. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Flere tvangsplasser

Brenna og Tajik varsler at regjeringen vil øke antallet akutt- og tvangsplasser i barnevernet for å holde barn under 15 år som begår alvorlig kriminalitet borte fra gatene.

– Det finnes allerede hjemler i lovverket det går an å bruke. Det er mulig å tvangsplassere barn som begår gjentatt alvorlig kriminalitet. Vi ser at det er for få akutt- og tvangsplasser barnevernet. Det ønsker denne regjeringen å gjøre noe med, og vi satte av mer penger i budsjettet som kom i våres til nettopp dette, sier Tajik.

Uaktuelt med barnfengsler

Før sommeren gikk Erna Solbergs parti ut med forslag om å la politiet sette fotlenke på og opprette egne «barnefengsler» for barn under 15 år som begår kriminelle handlinger.

Det er forslag Ap avviser.

– Det må være forskjell på hvilke konsekvenser det får for en niåring og en 19-åring. I Norge har vi valgt å ha en kriminell lavalder på 15 år, og Arbeiderpartiet mener det er et fornuftig skille, sier Hadia Tajik.

 Adnan Ayanle / PSP
MIDT PÅ GATEN: Natt til lørdag var det synlige spor på gaten på Tjuvholmen der de to mennene i 20-årene ble angrepet. Foto: Adnan Ayanle / PSP
Read Entire Article