Bøttet ned natt til tirsdag: – Fosset fra alle sideveier

2 weeks ago 13



Bare på noen få timer sørget regnet for oversvømte kjellere og stengte veier i Ringsaker.

 Petter AamodtJOBBES PÅ SPRENG: Store vannmengder i Brumunddal i Ringsaker natt til tirsdag. Foto: Petter Aamodt
tirsdag 10. september kl. 03:56

Natt til tirsdag har det vært svært mye nedbør i østlige deler av Innlandet og Sør-Trøndelag, og politiet har fått meldinger om vannskader flere steder.

Verst ser det ut til å ha gått for Ringsaker kommune.

Kommunen satte krisestab mandag, og natt til tirsdag er veier blitt stengt og hus blitt isolert på grunn av vannmassene, opplyser kommunen i en pressemelding.

– Det er et stort område som er rammet, og mange er berørt. Mitt inntrykk så langt er at folk stort sett tar dette med fatning. Det er klart at det kan oppleves dramatisk når vannet trenger inn i kjellere, sier ordfører Kai Ove Berg til NTB.

 Pål SveadalenHØY VANNSTAND: Kjelleren i huset i Brumunddal ble totalrenovert i 2021. – Det er litt surt, sier Pål Sveadalen Foto: Pål Sveadalen

– Kunne ha kjørt kano der

En av dem som har fått kjenne på kreftene, er tobarnsfaren Pål Sveadalen (43).

Han og familien bor i Brumunddal, der vannmengder fra vassdraget Båhusbekken ifølge politiet har ført til flere oversvømte områder ned mot sentrum.

– Vi så at det begynte å fylle seg på, så vi gikk ut for å prøve å bli kvitt noe av vannet. På null komma niks ble det til den elven. Det fosset fra alle sideveier, og du kunne omtrent ha kjørt kano der, tror jeg, sier han til VG.

VG var mandag kveld ved Mageli Camping i Tretten. Der strømmet vannet nedover i store mengder:

– Kjelleren er fullstendig ødelagt

Sveadalen, som først snakket med Hamar Arbeiderblad, bor i et hus som ligger langs fylkesveien Byflatvegen.

– Alt vannet som kom fra hovedveien gikk inn mot huset mitt og mange andre hus, forteller han.

Det fikk konsekvenser. Da VG snakker med Sveadalen i 02-tiden har regnet roet seg litt, og han har fått sjekket skadene.

– Kjelleren er fullstendig ødelagt. Det var rundt 40–50 cm med vann på det meste som kom inn der, forteller han.

Er du rammet av uværet? Del din opplevelse eller still oss spørsmål her!

– Jeg har bodd her i 12 år, men aldri opplevd noe som dette. Det er sånne ting du ikke tror skjer med deg selv, spesielt ikke når du bor såpass langt unna både elver og vann generelt, sier han.

– Hvordan var det å stå og se på at dette skjedde?

– Vi har prøvd å demme opp, vi fikk hjelp av familie og satte opp en traktor for å prøve å lede vannet videre nedover veien. Vi har finner steiner, gress og alt mulig for å prøve å demme opp. Men du føler jo på maktesløshet. Det er enorme krefter som du ikke nubbsjans til å få gjort noe med.

Flomvarsel tirsdag

Regnet skal ifølge meteorologene avta i løpet av tirsdag morgen og formiddag.

– Det kraftigste regnet har nå bevegd seg østover. Natt til tirsdag ventes det fortsatt 30–40 millimeter på 6 timer i østlige deler av Innlandet og Sør-Trøndelag. Lokalt kan det komme mer, skriver Meteorologisk institutt på varsom.no.

Det er også sendt ut oransje farevarsel for flom for Innlandet og sørlige Trøndelag tirsdag.

– Vannføringen vil øke raskt i små og middels store elver fra mandag kveld, mens vannføringen vil øke i de større elvene utover tirsdag. Dette kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, skriver Metereologisk institutt.

Read Entire Article