Børsene stuper: – Aldri før har et politisk vedtak ført til så store verdifall

1 month ago 31



Oljeprisras og handelspolitisk dramatikk sender Oslo Børs rett ned på ukens siste handelsdag.

Foto: Erik Johansen / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres gjennom handelsdagen.

Oslo Børs faller kraftig videre fredag, der markedet fortsatt fordøyer Donald Trumps nye tollregime som kom midt i uken.

Hovedindeksen er hittil ned 3,82 prosent omtrent klokken 14.20 fredag. For en liten halvtime siden var fallet på over 4,3 prosent.

Dette er det største børsfallet på Oslo Børs siden 23. september 2022.

Shippingindeksen faller på sin side 7,66 prosent.

Et fat nordsjøolje (brent spot) handles til 65,55 dollar, et fall på 6,16 prosent siden midnatt. Det er den laveste oljeprisen siden april 2021. Fallet var også dramatisk torsdag.

Gassprisen faller også dramatisk. Den er ned omlag ti prosent til 35 euro per megawatt-time siden midnatt. Det er årets lavets gasspris, og billigst siden september i fjor.

Slik går det for et knippe av de mest omsatte aksjene:

  • Equinor faller 3,29 prosent
  • Kongsberg Gruppen er ned 7,52 prosent
  • DNB faller 3,96 prosent
  • Aker BP faller 4,80 prosent
  • Norsk Hydro er ned 3,34 prosent

Les på E24+

Aksjene som elsker svak dollar

Opec og Trump

Det dramatiske fallet i oljeprisen kommer etter Trumps tollkunngjøring, men enda mer på grunn av Opec sin uventede beslutning om å øke oljeproduksjonen med 411.000 fat per dag i mai – tre ganger mer enn markedet hadde forventet.

Det skriver analytiker Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB, i en rapport.

Kasakhstan ser ut til å være hovedproblemet bak den overraskende produksjonsøkningen. Landet har konsekvent brutt sine produksjonskvoter og nådde i mars en ny rekord på 2,17 millioner fat per dag.

I tillegg svarer Kina på Trumps tollskred med å innføre 34 prosent toll på varer fra USA. Dette blir innført 10. april. Satsen vil ligge på toppen av de allerede gjeldende tollsatsene.

Samtidig faller renten og kronekursen svekkes.

– Jeg har aldri før sett politikk gjøre noe slikt, og jeg har vært med lenge, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets til E24.

– Vi har hatt finanskrise, resesjoner og pandemien. Men jeg kan ikke huske et politisk utspill som har fått så store konsekvenser før. Aldri før har vel et politisk vedtak ført til så store verdifall.

– Spørs hvor ille det blir

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, følger situasjonen spent, og erkjenner at dagene hans på jobb er litt mer uforutsigbare nå enn de var før Trump ble president.

Næss sier at han nå sitter mest på defensive aksjer, noe som «skinner mer» i disse tider.

– Hva som skjer i markedene nå, kommer litt an på hva Trump sier videre, og hvilken retning man kan lese dette mot. Om han kjører tøff linje, så varer denne uroen. Om dette gjennomføres de neste ukene, så går det kort tid, og så vil det meste stoppe opp. Dette er oppskriften på resesjon, så spørs det hvor ille det blir. Tidligere har Trump tatt til fornuft, sier Næss til E24 fredag ettermiddag, i det uroen på børsene virkelig tiltar.

– Henger ikke på greip

Han mener markedsuroen vi nå ser kan roe seg fort, dersom Trump velger veien markedet tidligere har trodd, nemlig at tariffene brukes som et forhandlingskort.

– Om han nå sier at de skal sette seg ned og snakke, så vil dette roe seg ganske fort. Hele logikken her henger egentlig ikke på greip, sier Næss, som mener Trump koser seg med å være verdens midtpunkt for øyeblikket.

– Telefonen hans er nok full av ubesvarte anrop fra verdensledere som mener dette både er feil utregnet og urettferdig. Han nyter nok situasjonen. Trump vil bli kvitt handelsunderskuddet, noe som er veldig irrasjonelt. Det har jo vært hele nøkkelen til USAs suksess.

Investeringsdirektøren er tydelig i sin tale. Det er helt riktig av Kina å komme med tøffe motsvar mot Trump nå.

– Om noen kommer opp til huset ditt og vil sette fyr på det og Teslaen din, så er det unaturlig å ikke svare med noe tilbake. Nå følger de bare læreboken. Det vil EU også gjøre. Nå gjelder det bare å finne hvor ut det plager mest mulig. 34 prosent er dramatisk, men det er rasjonelt, sier Næss.

DAX i Frankfurt faller kraftig

Torsdag endte blodrødt på Wall Street. Fallet på S&P 500 og Nasdaq var det største siden henholdsvis juni og mars 2020, da pandemien herjet i markedene. På det asiatiske kontinentet var det kraftig nedgang også fredag.

Etter en dårlig dag torsdag fortsetter fallet også på de skandinaviske og europeiske børsene fredag. Det ligger an til den verste handelsuken siden 2022, ifølge Bloomberg.

Slik er bildet i skrivende stund:

  • Stockholmsbørsen er ned 3,40 prosent
  • København-børsen er ned 3,41 prosent
  • DAX-indeksen i Frankfurt er ned 3,35 prosent
  • CAC-indeksen i Paris faller 2,72 prosent
  • FTSE 100-indeksen i London faller 2,47 prosent

Les også

Laveste oljepris siden 2021

Les også

Frode (36) har sett fondene falle med 150.000 kroner på én måned

Les også

Wilh. Wilhelmsen nedbemanner

Read Entire Article