Veksten i boligmarkedet bremser noe opp etter kraftig oppgang i årets to første måneder.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Boligprisene i Norge steg med 0,4 prosent i mars, med sesongjustert økning på 0,1 prosent, viser Eiendom Norges statistikk.
- Boligmarkedet bremses noe opp etter kraftig vekst i årets to første måneder.
- I Oslo falt prisene med 0,9 prosent i mars.
- Salgsvolumet i bruktboligmarkedet har økt kraftig i år. Totalt er det solgt 26.524 boliger i Norge så langt i år, en oppgang på 27,9 prosent fra i fjor.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Saken oppdateres ...
Boligprisene i Norge steg 0,4 prosent i mars, ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk.
Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,1 prosent forrige måned.
– Den sterke veksten fra januar og februar avtok i mars, og i enkelte områder som det sentrale Østlandet og Oslo falt faktisk boligprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Henning Lauridsen
Administrerende direktør i Eiendom Norge (foto: Anton Talos / NTB)
Prisfall i Oslo
Så langt i år har boligprisene steget 6,5 prosent.
I Oslo falt boligprisene 0,9 prosent i mars. Sesongjustert var boligprisene i hovedstaden ned 0,5 prosent.
– Det er også i mars store forskjeller i boligprisutviklingen, og særlig i Oslo og Akershus var utviklingen svak. Det sterke markedet i Stavanger og Rogaland fortsetter, mens veksten i Bergen avtok i mars etter et svært sterkt år i fjor og inn i 2025, sier Lauridsen.
Sterkest sesongjustert prisutvikling i mars hadde Porsgrunn og Skien, der prisene økte med 1,7 prosent. Den svakeste (sesongkorrigerte) utviklingen var Asker/Bærum og Kristiansand, med et fall på 0,9 prosent.
Spent effekt av forskjøvet rentekutt
– Det er en ganske betydelig oppbremsing fra den fakta vi har sett de siste par månedene, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til E24.
Due-Andresen har tidligere sagt at hun er veldig usikker på hvordan husholdningene vil reagerer på at det ikke ble rentekutt i mars.
– Men sannsynligvis er boligpristallene registrert før de fikk denne informasjonen fra Norges Bank. Det jeg er spent på for boligmarkedet fremover, er hvor sterk denne effekten vil være ettersom rentekuttet nok en gang er skjøvet frem i tid, sier sjeføkonomen.
Kari Due-Andresen
Sjeføkonom i Akershus Eiendom (foto: Lise Åserud / NTB)
– Dette er jo veldig bra. Etter at boligmarkedet var i ferd med å ta helt av i deler av Norge ved starten av året er det godt å se at boligprisene roer seg, fordi det kommer mer ut for salg, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge.
Han sier utviklingen er bra for hele boligmarkedet.
– En høy boligvekst fører til at det er mye vanskeligere for kjøperen og kan skape urealistiske forventninger hos selger.
Selv om markedet roer seg, peker Knudsen på at det fortsatt er ganske høy boligprisvekst.
Kyrre M. Knudsen
Sjeføkonom i Sparebank 1 Sør-Norge (foto: Heiko Junge / NTB)
Eiendom Norge-sjefen sier at selv om det fortsatt er god boligprisvekst i enkelte områder, er trenden nå mer moderat etter den usedvanlig sterke oppgangen i begynnelsen av året.
– Det kanskje mest oppsiktsvekkende ved mars-tallene er at volumet i bruktboligmarkedet forsetter å stige i alle deler av landet. Vi har aldri tidligere sett en så eksplosiv volumvekst i bruktboligmarkedet som i år, sier Lauridsen.
I mars ble det solgt 9.733 boliger i Norge. Det er 37,7 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2024. Totalt er det blitt solgt 26.524 boliger i Norge så langt i år, en oppgang på 27,9 prosent i forhold samme periode i 2024.
– Stor pågang
Odd Hultmann, direktør for privatmarked i Nordea, sier banken fortsatt opplever stor pågang på finansieringsbevis, og har hatt like mange søknader i mars som i rekordmåneden februar.
– Det er fortsatt mange førstegangskjøpere som ønsker lån, men det er også stor pågang fra kunder som allerede eier bolig og som ønsker et boligbytte, sier han.
Nordeas rådgivere som bistår i kjøpsprosesser hører at førstegangskjøpere i storbyene opplever markedet som enda mer krevende enn før, fordi det er svært mange med i budrundene.
– Her trenger flere å nå mer støtte fra familie for å ha mulighet til å kjøpe, sier Hultmann.
Kraftig vekst i årets to første måneder
Det er normalt at boligprisene stiger i første halvdel av året, men oppgangen har vært kraftigere enn vanlig i år. I januar steg prisene 4,4 prosent, fulgt opp av en vekst på 1,6 prosent i februar.
I forrige uke valgte Norges Bank å holde styringsrenten i ro på 4,5 prosent. Samtidig ble rentebanenrentebanenNorges Banks tekniske prognose for fremtidige styringsrenter økt, noe som gjør at det trolig blir færre rentekutt i 2025 enn tidligere anslått. Det kan ha en dempende effekt på boligprisutviklingen, ifølge Handelsbanken.
Økonomer har over lengre tid ventet at boligprisene vil stige kraftig i 2025. Lavere krav til egenkapital, rekordlav boligbygging, reallønnsvekst og et godt arbeidsmarked er pekt på som noen av driverne bak den sterke prisveksten.