Boligpolitikken er klar for en kraftig omfordeling

1 month ago 34



Spørsmålet er om tiden er inne for å gi en hel generasjon unge forskudd på arv fra oljefondet.

Publisert: 21.07.2024 08:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Professor Einar Lie starter kommentaren om boligpolitikk i Aftenposten 7. juli med å slå fast at det er gode argumenter for å utvikle en boligpolitikk for et større og mer velregulert leiemarked.

Det er flere gode argumenter for å regulere boligkjøpmarkedet slik at det vil falle i favør for oss unge under 35 som leier bolig og vil eie noe eget. Avslutningsvis i kommentaren slår Lie fast at «tiden for store løft og nye tanker i boligpolitikken ligger langt bak oss».

Skulle få eie sitt eget areal

Jeg tror at boligpolitikken er klar for en bærekraftig omfordeling når det kommer til boliglånsrenter og egenkapitalkrav. Spørsmålet er om tiden er inne for å gi en hel generasjon unge forskudd på arv fra oljefondet.

En bærekraftig omfordeling i boligsalgsmarkedet kan handle om en lovfestet lavere boliglånsrente for oss unge som skal kjøpe førstegangsbolig. Det kan handle om at staten over statsbudsjettet setter av penger til kommunene, som igjen kan senke egenkapitalkravene for oss unge.

Det kan også handle om at Husbanken får flere muligheter til å tilby gunstige lån for unge. Det innebærer betydelig risiko!

Professor Lie forklarer at den gamle boligmodellen gjaldt i etterkrigstiden frem til den ebbet ut til fordel for markedskapitalismen. Modellen handlet i korte trekk om å prioritere bygging av boliger med et spleiselag mellom stat, kommune, utbygger og borettslag. Hovedpoenget med den gamle boligmodellen var at man skulle få eie sitt eget areal.

Bekymrede kausjonistforeldre

Som nasjon har vi allerede erfaring med bærekraftig omfordeling i boligpolitikken. Bruksanvisningen for gjennomføringen av den finnes fra før av. Det gjenstår kun å innføre politikken vi hadde den gang da – på nytt – med et markedstilpasset utseende.

Unge trenger hjelp av foreldrene sine for å få kjøpt seg bolig. Foreldrene står på sidelinjen av boligkampen som kausjonister med heiarop om nedbetaling av renter. E24 skriver at to av tre førstegangskjøpere i Oslo trengte drahjelp fra foreldrene i 2023.

Det er for mange!

Kausjonistforeldrene bekymrer seg for at rammelånet på huset skal knekke med renteøkninger, men de får slått av en prat med naboene. La oss ikke glemme eller ta for gitt den gode effekten et trygt og sosialt naboskap kan ha på befolkningen.

Det kan forebygge utenforskap og ensomhet. Ingen vil bli hevet på dør fra utleieboligen sin fordi eiendomsselskapet har fått gjeldsproblemer og må selge 150 leiligheter. Det er faktisk en sann historie!

To forslag

  • Bankene skal få muligheten til å innhente vitnemål fra fullførte utdanninger lånesøkeren har bestått. Som en jobbgaranti, er sjansen for å få jobb og betalingssikkerhet større om en har fagbrev eller høyere utdanning.
  • Bankene kan innføre krav om en livsforsikring/uføreforsikring for å få innvilget lån med bedre betingelser. Det vil nok gagne forsikringsselskapene, men mest av alt tilliten banken får til at lånet blir nedbetalt, uansett om noe skulle skje. Den økonomiske risikoen banken tar, er kanskje redusert med en slik løsning?

En bolig med et lån man kan nedbetale til sin egen lommebok, gir kanskje enda bedre forutsetninger for at man i det hele tatt vil ha barn, og det trenger landet mer av.

Read Entire Article