Blir nektet alkohol på seniorsenteret: – Umyndiggjøring

5 days ago 11



Brukere av Prinsdal Seniorsenter reagerer på at bydelen nå nekter dem å kjøpe alkohol på fremtidige arrangementer.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
BRUKERNE REAGERER: Bydel Søndre Nordstrand nekter Prinsdal Seniorsenter å selge alkohol på alle fremtidige arrangementer. Brukerne reagerer og mener dette er en umyndiggjøring av dem. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Publisert 13.09.2024 22:16 Sist oppdatert 2 minutter siden

– Det er helt usmakelig, sier Karin Svärd. 

Hun er en av brukerne og beboerne ved Prinsdal Seniorsenter i bydel Søndre Nordstrand. 

Den 5. september hadde Svärd sammen med 25 andre meldt seg på et hyggetreff ved seniorsenteret, hvor det skulle serveres ost og vin.

Kommunen hadde gitt senteret tillatelse til servering på det lukkede arrangementet, og ost og vin hadde blitt kjøpt inn av de ansatte. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
– SKJØNTE INGENTING: Karin Svärd forstår ikke hvorfor alkohol ikke skal kunne selges på seniorsenteret lenger. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

På morgenen samme dag fikk Svärd beskjed om at hyggetreffet hadde blitt avlyst. 

– Jeg skjønte ingenting, forteller Svärd.

Årsaken er at bydel Søndre Nordstrand nå nekter seniorsenteret salg av alkohol på dette arrangementet og alle fremtidige arrangementer. 

Det var Nordstrands Blad som omtalte saken først. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
ALKOHOLNEKT: Brukere av Prinsdal Senirosenter skulle på ost og vin-treff, men arrangementet ble avlyst grunn alkoholnekt. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Ønsker en rusfri møteplass

Avgjørelsen om å ikke selge alkohol på seniorsenteret ble tatt i et ledermøte 3. september. 

Bydelsdirektør Odd Rune Andersen forteller at han nå vil jobbe med en helhetlig alkoholpolitikk i bydelen. 

– Vi er glad for at bydelsutvalget har vedtatt å få en helhetlig sak om alkoholpolitikk i bydelen. Nå jobber bydelsadministrasjonen med å utarbeide forslag til en slik plan, sier Andersen. 

Vedtaket ble vedtatt av Søndre Nordstrands bydelsutvalg 12. september, og administrasjonen vil fortsette arbeidet med planen frem til neste møte, 17. oktober.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
NEKTER ALKOHOLSALG: Bydel Søndre Nordstrand nekter Prinsdal Seniorsenter å selge alkohol på alle fremtidige arrangementer. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Skal ikke ha noe av dette

Bydelsadministrasjonen går ikke videre inn på hva som er årsaken til at en slik avgjørelse blir tatt nå. Direktøren har likevel uttalt dette til Nordstrand Blad tidligere:

– Tidligere søknader fra andre tjenester er avslått, da vi ønsker at våre tjenester og møteplasser skal være rusfrie. Her gjelder et likhetsprinsipp, i tillegg til folkehelseperspektivet og næringspolitiske hensyn, sa Andersen.

Seniorsenteret har før kunnet søke om ambulerende skjenkebevilling. Da får de en skjenkebevilling for alkohol under et spesifikt arrangement. 

Dette kan de ikke lenger gjøre. 

 Morten Kristoffersen  / TV 2
UENIG: Helsebyråden i Oslo Saliba Andreas Korkunc, forteller til TV 2 Nyhetskompaniet at han ikke er enig i avgjørelsen tatt av bydel Søndre Nordstrand. Foto: Morten Kristoffersen / TV 2

Andre som også reagerer på avgjørelsen er blant annet helsebyråden i Oslo Saliba Andreas Korkunc. 

– Eldre rammes ofte av ensomhet fordi ektefeller faller fra eller de mister venner, i tillegg har vi et politisk mål om at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Seniorsentrene er derfor kjempeviktige, sier han til TV 2 Nyhetskompaniet fredag, og fortsetter:

– Når man setter ned foten for vin på ost og vin-kveld da har vi gått langt inn i paternalisme og overmyndiggjøring som jeg mener vi ikke skal ha noe av i dette samfunnet.

– Umyndiggjøring

I kaféen på senteret sitter flere eldre og nyter en kakebit og litt mat fra kaféen. 

Ingen av dem TV 2 snakket med, er enige i det bydelsdirektøren- og administrasjonen har bestemt.

– Jeg synes det var veldig trist, og jeg synes vi blir umyndiggjort, forteller Edel Gorwitz. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
UMYNDIGGJØRING: Edel Gorwitz mener vedtaket er en umyndiggjøring av de eldre. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Vi er voksne, eldre mennesker, og mange av oss bor alene, så dette er veldig dårlig gjort, legger hun til. 

For mange er seniorsenteret det eneste stedet de kan dra for å møte andre mennesker. Hit kommer eldre fra 62 år og opp til 102 år, som alle verdsetter den sosiale møteplassen høyt.

– Mindre sosialt

At det ikke lenger skal serveres alkohol på hyggetreffene fremover er for alle vanskelig å forstå. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
HELT BAK MÅL: Inger Lill Svendsen er medlem av brukerrådet og mener alkoholforbudet er helt bak mål. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Det syns jeg er helt bak mål. Hvorfor skal ikke vi få ta et glass vin til god mat? Jeg kan ikke forstå det, sier Inger Lill Svendsen. 

Ifølge brukerne og beboerne har det aldri oppstått problematiske situasjoner knyttet til alkoholbruken tidligere. 

– Det er jo bare stille og rolig. Det har aldri vært fyllefest i det hele tatt, sier Svein Myhre. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
SERVERER VANN: På Prinsdal Seniorsenter skal det fremover serveres vann, saft, brus og kaffe. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Karin Svärd legger også til at å avlyse slike arrangementer gjør møteplassen mindre sosial. 

– Hvis de slutter med de arrangementene her, så blir det veldig sånn at folk bare kommer og spiser for så å gå igjen, sier Karin Svärd til slutt. 

Read Entire Article