Årets London-juletre er felt, og den avgjørende transportetappen står for tur. Vil den norske grana bli et offer for mobbing i år igjen?
Publisert 21.11.2024 18:32
– Dette treet er vi veldig stolte av og glade over å sende til London. Jeg synes det er skikkelig fint, sier Oslo-ordfører Anne Lindboe til TV 2.
Hvert eneste år siden 1947 har Oslo sendt et juletre til London, som en takk for støtten under andre verdenskrig. Og i år er intet unntak.
I Grefsenkleiva i Oslo har Lindboe fått besøk av Robert Rigby, Lord Mayor of Westminster, for å felle årets gran på hele 20 meter.
Selv om grana ser flott ut der den står i Oslomarka, er det ikke til å legge skjul på britene ofte har møtt på et litt annet syn på Trafalgar Square.
År etter år har nemlig juletreet blitt et mobbeoffer i sosiale medier, og blitt hånliggjort av britene.
Det er Lindboe fullstendig klar over.
– Briter har jo en veldig morsom humor. Jeg så også noen som sammenlignet det med en stor agurk, sier hun til TV 2.
– Så er det klart at når du smeller opp treet etter at det har blitt transportert i to uker, så tar det litt tid før grenene setter seg ordentlig. Men når treet får noen timer på seg og får på seg lys, så ser det «smashing» ut, legger hun til.
– Ikke et Disney-tre
I 2016 ble juletreet kalt «en agurk med lys» på Twitter.
I 2019 ble julegrana kalt «blodfattig» av en annen bruker.
«La oss håpe det er bedre enn fjorårets!», skrev britene etter juletrefellingen i fjor.
Også den britiske avisen The Daily Mail har kritisert treet.
Robert Rigby, Lord Mayor of Westminster, mener likevel at folk vil elske treet i år.
– Folk vil alltid klage, men jeg kan garantere at 99 prosent av de som ser treet... Faktisk vil alle som ser dette treet, elske det, sier Robert Rigby, Lord Mayor of Westminster, til TV 2.
Han legger til:
– Vi må huske at det er et norsk skogstre. Det er ikke et Disney-tre. Det er mer enn treet selv. Det ser fantastisk ut, det vil se fantastisk ut. Det representerer det vennskapet som eksisterer mellom våre to land, Norge og Storbritannia.
Tar transport-grep
På tross av at Anne Lindboe i dag er strålende fornøyd med årets juletre, anerkjenner hun at transporten kan være belastende for grantreet.
Først skal treet lastes på en spesialdesignet krybbe. Så skal det transporteres 180 kilometer til Brevik, før det fraktes videre til sjøs til Immingham i England. Derfra skal det kjøres til siste stopp: Trafalgar Square, hvor det vil til slutt vil bli tent 5. desember.
Totalt vil reisen ta omtrent 39 timer.
For å minimere skadene på treet har Oslo kommune i år tatt grep.
«For å redusere skader på treet, er transporttiden nå kortere enn tidligere for å begrense tiden treet ligger horisontalt, og treet oppbevares under dekk», skriver Oslo kommune på sine nettsider.
Så er det bare å vente til 5. desember og se hvordan treet blir til slutt.