Blåskjerm-dagen skyldtes en liten feil. Den blir ekstremt dyr.

1 month ago 23



Det er ikke mulig å finne ut hva feilen som lammet 8,5 millioner Windows-enheter på fredag, koster ennå. Men det er snakk om mange milliarder kroner.

Passasjerer venter på Madrid-Barajas-flyplassen på fredag. IT-problemene som ble utløst av en feil i en oppdatering fra selskapet Crowdstrike rammet flytrafikken verden over. Foto: Diego Radames, Europa Press / ABACAPRESS.COM / NTB

Publisert: 21.07.2024 17:34

Kortversjonen

Her hjemme sliter apotekkjeden Apotek 1 fortsatt med IT-problemer i noen av sine filialer på søndag, melder TV2. De håper å ha alle systemer på plass igjen på mandag. Men feilen fikk store følger verden over.

Det var på fredag feilen spredte seg. Den ble først meldt i Australia, og fulgte så tidssonene rundt jorden.

Crowdstrike lager sikkerhetsprogrammer som skal beskytte mot virus, skadelig programvare og dataangrep. Programvaren Falcon sensor oppdateres jevnlig.

Denne gangen gikk det galt.

Mange brukere ble møtt av den fryktede «blå skjermen» da de slo på Windows-maskinene sine. «The blue screen of death», som den kalles på engelsk, er en tilstand datamaskinene går inn i når de ikke klarer å starte.

Flytrafikken ble rammet hardt

Flytrafikken verden over ble hardt rammet. Flyvninger ble innstilt, og det ble store forsinkelser. Selskapene slet blant annet med å få sjekket inn de reisende. I India fikk reisende håndskrevne boardingkort.

Tusenvis av reisende var strandet på flyplasser rundt om i hele verden. På lørdag meldte Sky News at det fortsatt var forsinkelser ved Gatwick-flyplassen utenfor London.

Køene i avgangshallen ved LaGuardia-flyplassen i New York var lange på fredag. Foto: Yuki Iwamura, AP / NTB

Mange butikker fikk store problemer. Flere måtte stenge en stund. Noen steder virket ikke betaling med bankkort. Kasseterminaler var avslått.

Banker og finansinstitusjoner fikk også problemer. En dataplattform som London Stock Exchange bruker, sluttet å virke. Det påvirket brukere verden over, skriver nyhetsbyrået Reuters. Det tyske forsikringsselskapet Allianz hadde store problemer med IT-tjenestene. Ansatte fikk ikke logget på maskinene sine.

Det danske selskapet Maersk, som er verdens største containerrederi, hadde problemer på flere terminaler i noen timer. Pakketjenesten Fedex hadde en stund store IT-problemer verden over, skriver Reuters.

Flere av de digitale skjermene på Times Square i New York var rammet av «blå skjerm» på fredag. Foto: Selcuk Acar, Anadolu / ABACAPRESS.COM / NTB

Medier ble også rammet. Britiske Sky News sluttet å sende en times tid. Den statlige kringkasteren ABC i Australia hadde også store problemer en stund.

Også hos Aftenposten slet flere Windows-brukere med låste maskiner, men både nettavisen og papirutgaven ble oppdatert og publisert som normalt.

Reuters melder også om store problemer i helsevesen og nødetater. I Storbritannia var oversikten over bestilte legetimer utilgjengelig. Flere nederlandske sykehus måtte redusere driften. IT-systemer som brukes av laboratorier, var nede. I København hadde brannvesenet problemer med å motta automatiske brannalarmer.

En svært dyr feil

Microsoft meldte lørdag at feilen hadde påvirket 8,5 millioner Windows-enheter. Det er mindre enn 1 prosent av alle Windows-enhetene. Microsoft understreker at konsekvensene likevel var store, fordi Crowdstrike brukes av mange virksomheter som utfører samfunnskritiske tjenester.

Det er foreløpig vanskelig å beregne kostnadene feilen har medført. Australske SBS News har snakket med Shane Oliver, sjeføkonom i finansselskapet AMP. Han uttaler at dataproblemene har kostet flere milliarder australske dollar – bare i Australia. Det er en indikasjon på at kostnadene i hele verden blir ekstremt høye.

Reuters siterer sikkerhetsforskeren Patrick Wardle om hvordan feilen kunne spres til Crowdstrikes kunder. Han forteller at det er normalt at sikkerhetssystemer oppdateres daglig for å beskytte kundene mot nye trusler. Wardle mistenker at denne hyppigheten har gjort at Crowdstrike ikke har testet koden i oppdateringen godt nok før den ble implementert. Dermed har feilen blitt spredt til kundene.

Crowdstrike understreker at feilen er funnet, og at dette ikke var et cyberangrep.

Likevel er det noen som prøver å utnytte situasjonen. Et australsk IT-sikkerhetsdirektorat advarte lørdag mot nettsider som sprer skadelig kode som utgir seg for å være en løsning på denne feilen.

Feilen fantes bare i oppdateringen for Windows-maskiner. En del brukere av operativsystemene Linux og MacOS bet seg merke i det.

Read Entire Article