Biden stiller ikke til gjenvalg. Netanyahu har likevel ett viktig budskap til amerikanerne.

1 month ago 62



Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil fortelle amerikanerne at uansett hvem som styrer USA, så er Israel deres viktigste allierte i Midtøsten.

Netanyahu holder tale i den amerikanske Kongressen i Washington i 2015. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB
  • Afshin Ismaeli

Publisert: 22.07.2024 20:20

Kortversjonen

Da Israels statsminister Netanyahu var i Washington i september 2020, håpet mange på fred. Han møtte president Trump i Det hvite hus for å undertegne Abraham-avtalen.

Avtalen hjalp Israel med å normalisere forholdet og opprette diplomatiske forbindelser med De forente arabiske emirater og Bahrain.

Ifølge Trump var det «begynnelsen på et nytt Midtøsten».

Nesten fire år senere kommer Netanyahu til Washington for å forsvare en krig.

Takker Biden

Mandag morgen var Israels statsminister Benjamin Netanyahu på vei til USA. Han er invitert av den republikanske lederen for Kongressen. Onsdag skal han holde en tale der.

Men han skal også møte president Joe Biden, som altså sa søndag at han ikke stiller til gjenvalg.

Det er Netanyahus første reise til Washington på nesten fire år, og det er også hans første utenlandsreise siden Hamas-angrepet på Israel 7. oktober.

– Jeg takker Biden for alt han har gjort for staten Israel under krigene, samt i årene som president, visepresident og senator, sa Netanyahu.

Netanyahu skal også møte visepresident Kamala Harris, ifølge John Kirby, talsmann for Nasjonalt sikkerhetsråd.

I tillegg ønsker Netanyahu å møte Trump.

USAs president Joe Biden blir møtt av Israels statsminister Benjamin Netanyahu under sitt besøk i Israel, mens konflikten mellom Israel og Hamas pågår. Foto: Evelyn Hockstein, Reuters/NTB

Vil styrke sin posisjon

Den israelske statsministeren kommer til USA i en urolig tid. Mange er opptatt av hvem som blir den demokratiske kandidaten til presidentvalget 5. november, samtidig som Donald Trump får økt støtte etter et mislykket attentatforsøk.

Netanyahu vil bruke møtet med presidenten og talen til Kongressen på onsdag til å dyrke sitt rykte som «Israels beskytter». Han vil vise at han er den israelske politikeren med mest makt i USA, ifølge det amerikanske nyhetsnettstedet Axios.

– Jeg tror han vil vise at han ikke har ødelagt forholdet mellom USA og Israel, som noen kritikere hever, sier Alterman til tyske Deutsche Welle (DW). Han er direktør for Midtøsten-programmet ved Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Han sier Netanyahu har to målgrupper: det amerikanske og det israelske folket. Mange israelere er sterkt misfornøyde med hvordan krigen har utviklet seg og kritiserer ham for håndteringen av gisselforhandlingene.

Presses fra alle kanter

Netanyahus reise til Washington har også møtt sterk kritikk i Israel. Cirka 500 israelske akademikere har bedt den amerikanske Kongressen om å avlyse invitasjonen til Netanyahu.

De frykter at talen vil redusere presset fra det internasjonale samfunnet for at Israel skal få til en avtale som sikrer at gislene blir løslatt.

De israelske opposisjonslederne krever at Netanyahu godtar en avtale om våpenhvile og løslatelse av gisler.

En fersk meningsmåling fra Channel 12 viste at 72 prosent av israelerne ønsker at han skal gå av, enten nå eller etter krigen.

Protester mot Netanyahus regjering i Tel Aviv i mai i år. Foto: Leo Correa, AP/NTB

Anstrengt forhold mellom USA og Israel

Offisielt er Netanyahu nøytral i forhold til amerikansk innenrikspolitikk. Men han er lenge blitt anklaget for å foretrekke Det republikanske partiet og Donald Trump.

Han har vist stor begeistring for Trump, som blant annet flyttet den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

Samtidig har Trump vært skuffet over Netanyahu etter at han gratulerte Joe Biden med seieren i presidentvalget i 2020.

Forholdet mellom Netanyahu og Biden har vært anstrengt. Det hvite hus har oppfordret Israel til å øke humanitærhjelpen til Gaza og iverksette tiltak for å beskytte sivile.

Det er så langt ikke blitt noe av den avtalen om våpenhvile og gisselutveksling som Biden hevdet bygget på Israels ønsker.

I mars sa Chuck Schumer, den demokratiske lederen for Senatet, at det var på tide med et valg i Israel. Det falt ikke i god jord hos Netanyahus regjering, som anklaget ham for å blande seg inn i israelsk politikk.

Nå kommer Netanyahu til en situasjon der Biden ikke vil stille til gjenvalg, og der lederskapet i Det demokratiske partiet er uavklart.

Republikanerne står på sin side samlet bak Trump.

Netanyahu vil fortelle dem at uansett hvem som styrer i Det hvite hus etter valget, «så er Israel deres viktigste allierte i Midtøsten».

Read Entire Article