Biden: – Rett til å protestere, men ikke forårsake kaos

2 weeks ago 14



USAs president Joe Biden talte til universitetsstudentene som har protestert ved flere amerikanske universiteter de siste dagene.

TALTE: President Joe Biden talte til pressen i The Roosevelt Room i Det hvite hus torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
torsdag 2. mai kl. 17:28

Store protester på de amerikanske universitetene tvinger USAs president Joe Biden til å fordømme antisemittisme mens han støtter unge amerikaneres rett til å protestere.

– De har rett til å protestere, men ikke forårsake kaos

Mens voldelige polititiltak og motprotester møter kraftige demonstrasjoner over amerikanske campus, møter Biden skarp kritikk av sin Israel-politikk fra både venstre og høyre.

Biden prøver nå å begrense langsiktig politisk skade.

I en tale fra Det hvite hus torsdag sier president sier han at «det finnes ingen plass på campuser eller i Amerika for anti-semittisme eller hatefulle uttalelser».

Biden sa også at ytringsfriheten og rettsstaten må respekteres i protester over krigen i Gaza på universitetene og høgskolene.

– Ikke lovløst land

– Vi er ikke en autoritær nasjon der vi slår folk til taushet og stopper dissens." sa Biden fra talerstolen i Det hvite hus, og fortsatte:

– Men vi er heller ikke et lovløst land. Vi er et sivilt samfunn. Og orden må råde."

Som svar på spørsmål fra en journalist, sa Biden at campusprotestene ikke hadde fått ham til å revurdere sin politikk i Midtøsten.

Han svarte også nei til spørsmålet om han mener Nasjonalgarden bør settes inn mot demonstrantene.

- Økende antisemittisme

Israels president Isaac Herzog kritiserte torsdag de propalestinske demonstrasjonene på flere universiteter rundt om i USA.

– Vi ser fremtredende akademiske institusjoner, historie-, kultur- og utdanningsinstitusjoner som er infisert av hat og antisemittisme drevet av arroganse og uvitenhet, sier han i en uttalelse.

Uttalelsen kommer etter det han kaller «trusler og fiendtligheter» mot jødiske studenter på «universiteter over hele USA». Han mener også at protestene er del av en trend med økende antisemittisme.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article