HAUGESUND: Sp-landsmøtet avgjør om det blir flertall for generell bevæpning av politiet. Flere tidligere Sp-statsråder støtter nå forslaget.
Publisert: 29.03.2025 11:03 | Oppdatert: 29.03.2025 11:24
Kortversjonen
- Sp-landsmøtet diskuterer generell bevæpning av politiet. Flere tidligere Sp-statsråder støtter nå forslaget.
- Politiets Fellesforbund, Politidirektoratet og PST anbefaler bevæpning. Økt kriminalitet og terrortrusler nevnes som årsaker.
- Høyre og KrF støtter også endringen, og det kan få flertall når Stortinget stemmer 15. mai.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Saken oppdateres
Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl åpnet debatten.
– Tidligere var jeg sterk motstander. Men det har vokst frem en like sterk overbevisning om at det er riktig med generell bevæpning av politiet. Tidligere fryktet jeg et våpenkappløp med de kriminelle. I dag bærer de kriminelle kniv og skytevåpen og politiet stiller lengre bak. Vi ser også at kriminelle nettverk er noe politiet i alle politidistrikter må forholde seg til, sier Mehl.
– Bevæpning vil bli et symbol på at vi har fått et farligere samfun. Det samfunnet vil ikke jeg ha, fikk Mehl til svar fra første motstander.
Tidligere statsråd Sigbjørn Gjelsvik vil heller bruke handlingsrommet i dagens regelverk. - Jeg tror det er klokt å bevare det systemet vi har hatt frem til i dag, sier han.
Lørdag formiddag diskuterer Sp-landsmøtet om Norge skal avslutte epoken som ett av de siste land i verden uten væpnet politi. Flertallet i programkomiteen går imot generell bevæpning.
Men vinden har snudd de siste ukene. Foruten Mehl støtter partileder Trygve Slagsvold Vedum og tidligere Sandra Borch og Geir Pollestad alle bevæpning. For ett år siden la Mehl vekt på at ubevæpnet politi hadde høy verdi som et symbol på tillitssamfunnet.
– Psykisk syke må behandles
Påtroppende nestleder Kjersti Toppe frykter for at bevæpning vil svekke tilliten til politiet. Hun avviser argumentet om at det er flere farlige psykisk syke og vil heller styrke tilbudet om behandling av syke.
Tidligere leder i Politiets Fellesforbund og statssekretær i justisdepartementet, Sigve Bolstad, sier at mange har tvilt seg frem til bevæpning.
– Det er ikke basert på føleri og av at poltifolk ønsker å gå rundt bevæpnet. Det er basert på fakta. Politi må løpe til når folk løper fra en hendelse. Bevæpning er for dere og for tryggetheten, sier Bolstad.
Politiets Fellesforbund har arbeidet for bevæpning siden 2012. Forbundet mener at « ... trusselsituasjoner som terror, gjengoppgjør og voldelige psykisk syke med styrke underbygger behovet for en generell bevæpning av politiet.»
Og at dagens terrorhandlinger ofte er angrep med skytevåpen, kniv eller kjøretøyer rettet mot en tilfeldig publikumsmasse i det offentlig rom, eller målrettet mot politiets tjenestepersoner.
Avstemning søndag
Maktmiddelutredningens flertall anbefaler generell bevæpning av politiet. Det gjør også Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Politimyndighetene har i flere perioder de siste årene innført midlertidig bevæpning som følge av økt trusselnivå. Målet har vært at politiet raskere skal kunne gå til aksjon for avverge, begrense eller stanse skadeomfanget av et pågående angrep.
Økt og mer brutal kriminalitet, terrortrusler og generell usikkerhet har ført til at den politiske vinden har snudd. Siste helg snudde Høyre og gikk inn for bevæpning. Få dager etter varslet KrF at de også vil ha bevæpning. Frp har ment det samme i lengre tid.
Sps landsmøter voterer over forslaget om bevæpning søndag formiddag. Med Sps stemmer er det flertall for at Norge som annerledeslandet vil kunne opphøre allerede 15. mai.
Da skal Stortinget stemme over et forslag fra Frp om generell bevæpning. Hvis forslaget vedtas, skriver Frp at regjeringen straks skal innføre midlertidig bevæpning inntil det formelle lovarbeidet er gjennomført.
– På den måten sikres bevæpning av politiet umiddelbart, skriver forslagsstillerne Sylvi Listhaug, Helhe Andre` Njåstad og Johan Aas.