Betalte 110 kroner for kaffe og kanelbolle. Men nå reagerer ikke turistene lenger.

1 month ago 33



Myten kan stå for fall. Og kanskje må reisehåndbøkene skrives om. På ett område har nemlig Norges omdømme vært i endring i sommer.

Familien Louis fra Frankrike – Stephanie, Anouck, Batist og Bruno – tilbrakte 15 feriedager i Norge. De dro tilbake uten å ha opplevd «sjokkpriser». Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 24.07.2024 13:46 | Oppdatert: 25.07.2024 11:56

Kortversjonen

Etter flere timers feltarbeid på typiske turiststeder i Oslo, er konklusjonen ganske klar.

Et flertall av turistene vi har møtt – 40–50 personer fra 12–13 ulike land – gir følgende tilbakemelding: Norgesferien har ikke vært så dyr som de hadde forventet.

– Vi hadde forventet at gapet mellom franske og norske priser var større, sier Bruno Louis, som vi treffer på vei inn i Flytoget på Oslo S sammen med familien etter 15 dager på rundtur i Norge.

Torsdag formiddag var euroen oppe i 12,06 kroner. Dette er det dyreste siden begynnelsen av pandemien.

Det nyter utenlandske turister i Norge godt av.

Et annet sted i Oslo, på takterrassen til Nasjonalmuseet, har en familie fra USA fortsatt litt igjen av ferien. På bordet står en øl.

– Vi leste i reisehåndbøkene om hvor dyrt det er i Norge. Nå er vi her, og det er ikke helt slik som det står i de bøkene, forteller Jill og Mark Guinn.

Ekteparet Jill og Mark Quinn, og barna Owen og Ryan, kommer fra delstaten Michigan. – Prisene i Norge er som i New York, mener de. Foto: Arnfinn Mauren

Lokket med rabatt

Svarene kan tyde på at norsk reiseliv har lykkes med årets kampanje. Før sommeren sendte ikke bransjen bare ut bilder av fjord og fjell – for å lokke turister hit.

Norgesreklamen har også inneholdt slagord av det uvanlige slaget: Det er billig å feriere i Norge. På Visit Norways nettsider har de til og med fristet med 30 prosent rabatt på årets norgesferie.

Halvveis ut i sommeren kan bransjen neppe beskyldes for villedende reklame. Kronen har fortsatt å svekke seg de siste dagene. Turistene får 120 kroner for 10 euro, 110 kroner for 10 dollar og 140 kroner for 10 pund.

– Jeg tror bransjen tok en kalkulert risiko. Men det er klart, hadde kronen plutselig styrket seg betraktelig de siste ukene, ville vi fått et forklaringsproblem, sier direktør Per-Arne Tuftin i bransjeorganisasjonen Norsk Reiseliv.

Per-Arne Tuftin

Direktør i Norsk Reiseliv

To ting er «billig»

Det er ikke bare svak norsk krone som påvirker turistenes inntrykk av norske priser. Mange kommer fra land som har hatt høy inflasjon det siste året.

Disse turistenes reaksjoner hadde vært utenkelige for kort tid tilbake. Ekteparet Enre og Sine Janlislar fra Tyrkia kjøpte en kanelsnurr og svart kaffe i kafeen på Nasjonalmuseet – uten å reagere spesielt på prisen: 110 kroner.

– Vi synes ikke det er spesielt dyrt. Det hadde kostet omtrent det samme i Istanbul, sier de.

Men knapt noen har det deiligere i Norge enn danskene. Med en sterk dansk krone i bagasjen har de fått 140 norske for hver dansk hundrelapp.

– Prisene i Norge er nå omtrent som hjemme i Danmark, forteller Charlotte Munch Bengtsen.

Men er det noe som virkelig er billig her til lands? Ja, mener flere. Blant mange av turistene, fra ulike land, er det to ting som trekkes frem.

– Offentlig transport er billig. Og inngangsbillettene til museene.

Flere nordmenn ville trolig ha reagert på en kanelbolle og kaffe til 110 kroner. – Men helt grei pris, mener tyrkiske Enre og Sine Janlislar. Foto: Arnfinn Mauren

Utnyttes valutakursene?

Men la oss ikke bli lurt. Norge er ikke i ferd med bli et billig ferieland. Prisene i reiselivet går opp, det gjelder alt fra overnatting til en kopp kaffe.

Forskjellen fra tidligere år, er at det først og fremst er norske turister som merker dette. Det er ikke vanskelig å finne eksempler på priser som har sjokkert norske kunder i sommer. Her er noen:

  • En kafé i Geiranger tar 70 kroner for en kopp cappuccino.
  • I Lofoten kan du kjøpe en kanelbolle til 120 kroner.
  • Munchmuseet tar 105 kroner for en gulrotkake.
  • På DNT-hytta Leirvassbu blir du avkrevd 195 kroner for to kaffe og to vafler.
  • Norges dyreste vaffel? 80 kroner på Hønse-Lovisas hus på Sagene i Oslo.

Prisene på overnatting har også økt kraftig de siste par årene. Det kan derfor være grunn til å stille spørsmål om enkelte aktører utnytter valutasituasjonen.

– Etablerte reisebedrifter gjør nok ikke dette i stor grad, men jeg har fanget opp at enkelte aktører kan ha blitt fristet. Prisene økes kraftig i kroner, fordi økningen ikke får samme utslag hos utenlandske turister, sier Tuftin.

Dyrt? – Her er noen priser fra Sommer-Norge

1 av 4Foto: Arnfinn Mauren

Gul lapp ødela alt

Norges nye omdømme som «ikke fullt så dyrt som forventet» er en skjør posisjon. Et enkelt lite kjøp kan ødelegge hele inntrykket.

– Vin er dyrt. Vi har ikke drukket vin på 14 dager, forteller en parisisk kvinne idet hun og reisefølget går om bord i Flytoget.

Valutakurser og inflasjon i hjemlandet utjevner ikke avgiftsnivået på alkohol. Men det reageres også på osteprisene i Norge. Hvorfor er Jarlsberg dyrere i Norge?

I tillegg kommer de helt uforutsette utgiftene. På en benk ved Akershus festning sitter malaysiske Al Fah og sønnen Yi Ke. De er på en to ukers norgesferie og har nettopp fått en parkeringsbot på 900 kroner.

– Vi skjønner ingenting. Vi betalte det vi skulle, men så har vi fått bot fordi vi parkerte bilen i feil retning. Hvorfor skal det koste 900 kroner?

– Jo, det er dyrt i Norge, mener Al Fah og sønnen Yi Ke fra Malaysia. – 900 kroner for å ha parkert i feil kjøreretning! Foto: Arnfinn Mauren
Read Entire Article