Benådet av Trump – haddegjort det igjen

3 hours ago 4



WASHINGTON, D.C. / BERGEN (TV 2): Robert Morss, Rachel Powell og William Pope var alle involvert i stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Nå, etter at Donald Trump benådet dem, forteller de sine historier til TV 2.

 Mathias Ask / TV 2
SLAPP FRI: Robert Morss ble dømt til flere års fengsel etter stormingen av kongressen. Takket være Trump står han nå på utsiden av fengselsveggene. Foto: Mathias Ask / TV 2

Publisert 22.01.2025 11:15

Det er onsdag 6. januar 2021 i den amerikanske hovedstaden. Klokka har bikket to på ettermiddagen, og med friske 4 grader i lufta går Robert Morss mot Kongressbygningen, iført panservest og knivslire.

Sammen med ham er tusenvis av andre sinte amerikanere på vei til å storme et av USAs viktigste bygg.

– Vi skal ta Kongressen tilbake, roper Morss.

I flere timer deltok Morss i voldelige sammenstøt, stjal utstyr fra politiet, og klatret inn i Kongressbygningen gjennom et knust vindu for snart fire år siden.

 Justisdepartementet i USA via AP / NTB
PÅ KAMERA: Robert Morss fanges opp av politiets kroppskamera, idet han forsøker å stjele en batong fra betjenten 6. januar 2021. Foto: Justisdepartementet i USA via AP / NTB

Han ble i 2022 dømt til over fem og et halvt års fengsel for gjerningene han begikk den dagen, ifølge justisdepartementet.

Nå, nesten fire år senere, er han fri etter at Donald Trump benådet en rekke fengslede kongresstormere. TV 2 møter ham utenfor Central Detention Facility – det beryktede «DC Jail» – der flere kongresstormere har sonet dommene sine.

– Etter alt jeg har vært gjennom, og etter å ha sett andre gjøre det samme uten konsekvenser, har jeg fortjent denne benådningen, sier Morss til TV 2 dagen etter han ble benådet.

«Fight like hell»

Trump sa så tidlig som i 2023 at han ville benåde kongresstormere, men understreket at det ikke gjaldt alle. I fjor ble han valgt til en ny presidentperiode, og gjentok flere ganger under valgkampen løftet om benåding.

Mandag 20. januar ble lovnaden gjort om til sannhet da han ble tatt i ed som president, og benådet over 1500 kongresstormere på sin første dag i embetet.

Det var etter Trumps valgnederlag i 2020 at tusenvis av Trump-tilhengere samlet seg på The Ellipse ved Det hvite hus i Washington D.C. for å høre den da avtroppende presidenten tale. 

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
TALTE TIL FOLKET: Trump talte til velgerne sine etter å ha tapt mot Joe Biden i presidentvalget i 2020. 6. januar 2021 fortsatte han å spre falske påstander om et «stjålet» valg. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Trump snakket om det påståtte massive valgfusket, og fremmet falske påstander om at valget i 2020 ble stjålet fra ham.

– Jeg vet at alle her snart vil gå til Kongressbygningen for å gjøre stemmene sine hørt på en fredelig og patriotisk måte, sa Trump.

Men han ba dem også om å «fight like hell».

Det som skjedde etterpå, sjokkerte en hel verden. 140 politimenn ble skadet. Flere mennesker ble drept eller døde som et resultat av stormingen.

Robert Morss var altså én av dem som tok seg inn i bygningen den dagen.

Ville ha gjort det igjen

Som en nå fri mann kjenner han lettelse over å være løslatt, men det er ikke en angrende synder TV 2 møter i vinterkalde Washington, D.C.

– Ville du ha gjort det igjen?

– Uten tvil. Jeg dro til Kongressen den dagen for mye mindre grunner enn mange spekulerer i. Det handlet ikke bare om Trump. Det handlet om å stå opp for det man tror på, og å holde myndighetene ansvarlige, svarer han.

 Mathias Ask / TV 2
GLAD: Morss er glad for å være fri, men han angrer ikke på det han har gjort. Foto: Mathias Ask / TV 2

Morss kommer opprinnelig fra Pennsylvania, og satt fengslet der.

Da han slapp fri mandag kveld bar det strake veien til hovedstaden, for å støtte andre han kaller «politiske fanger».

– Det ville ikke føltes riktig å lene meg tilbake for dagen, når jeg vet at det finnes andre 6. januar-politiske fanger – fullstendig uskyldige personer – som fortsatt sitter i fengsel, forklarer han.

Mens TV 2 står utenfor DC Jail, kommer benådingen godt til syne, og flere «politiske fanger» kommer ut som frie kvinner og menn.

– Føler meg som en tosk

Rachel Powell er trolig en av de mest kjente kvinnene som deltok i stormingen av kongressen.

I motsetning til Morss, angrer hun på hvordan ting utspilte seg.

– Jeg angrer på at vi ikke bare satte oss ned, i Martin Luther King-stil. Jeg tror det ville vært vakkert med tusenvis av patrioter som bare satt, sier hun til TV 2.

 Mathias Ask / TV 2
«PINK HAT LADY»: Powell møter pressen med det som nærmest har blitt varemerket hennes etter stormingen, nemlig en rosa caps. Foto: Mathias Ask / TV 2

– Så du ville gjort det annerledes?

– Absolutt. Jeg føler meg som en tosk, som gikk inn i noe uventet. Det unnskylder ikke oppførselen min, men jeg kan ikke endre på fortiden.

Powell ble dømt til nærmere fem års fengsel i 2023, men ble altså benådet av Trump.

Etter stormingen ble hun kjent som «Pink Hat Lady» og «Bullhorn Lady», fordi hun var ikledd en rosa caps og brukte en megafon for å instruere andre stormere.

Risikerte over åtte års fengsel – forblir fri

Sammen med Morss, TV 2, og en drøss av andre mediehus, ventet også andre som deltok i stormingen utenfor DC Jail, til støtte for de «politiske fangene».

Deriblant William Pope, som selv også kan trekke en lettelsens sukk.

 Mathias Ask / TV 2
TILBAKE I D.C.: William Pope deltok i stormingen av Kongressen, men slipper fengselsstraff etter å ha blitt benådet. Foto: Mathias Ask / TV 2

38-åringen var inntil mandag nemlig tiltalt for å ha deltatt i angrepet på Kongressen.

– De kommer til å avslutte saken mot meg nå, forteller en glad Pope til TV 2.

Opprinnelig skulle rettssaken hans starte 2. desember i fjor, hvor han risikerte opp mot 8,5 års fengsel.

Men da Trump vant valget 5. november, søkte han om en utsettelse.

En dommer hadde gitt Pope tillatelse til å reise til hovedstaden for Trumps innsettelse fra 19. til 21. januar. Når ser det imidlertid ut til at benådningen allerede hjelper ham, for nå har han endret flybilletten hjem igjen til 22. januar – helt uten konsekvenser.

Over fire år senere, angrer heller ikke Pope på at han deltok.

 John Minchillo / AP / NTB
REPUBLIKANSK INNTOG: Trump-tilhengere baner vei inn i Kongressbygningen 6. januar 2021. Foto: John Minchillo / AP / NTB

– Jeg ser på alt her i livet som en sjanse til å lære, og jeg har blitt et bedre menneske etter 6. januar. Så jeg ville ikke hatt det ugjort, men ville jeg ha gått gjennom fire år med helvete igjen? Nei, det ville jeg ikke, sier han til TV 2, og viser til det han omtaler som en fire år lang kamp mot myndighetene.

– Ikke lenger en forbryter

Felles for de tre Trump-tilhengerne, er at de vil gå videre med livene sine.

– Jeg holder på med en doktorgrad på universitetet i Kansas, så nå må jeg bare skrive avhandlingen. Målet er jo å få meg en jobb, forteller Pope til TV 2.

 Kayla Bartkowski / Getty Images via AFP / NTB
STØTTE: Flere har møtt opp utenfor DC Jail tirsdag, for å ta imot fanger som slippes fri etter å ha blitt benådet. Foto: Kayla Bartkowski / Getty Images via AFP / NTB

Powell retter kritikk mot soningsforholdene hun hadde, men understreker igjen at hun bare vil legge fengslingen bak seg.

– Jeg må bare gå videre i livet. La oss gå videre i hele landet, og gjøre USA stort igjen, forteller hun til TV 2.

Nå som han er en fri mann, ser også Morss fremover. Han planlegger å vende tilbake til jobben som underviser.

– Jeg gleder meg til å gjøre neste generasjon stolt over å være amerikanere, og til å forsikre meg om at jeg aldri blir en politisk fange igjen. Benådningen gjør det absolutt mye enklere. Jeg er ikke lenger en forbryter, konkluderer han lettet.

Read Entire Article