– Jeg ser hele tida saker som ikke er sanne, eller bare statistikk som det har blitt satt bilder til. Det er veldig bekymringsfullt, sier Daniel Hadi.
2.-klassingen ved Bamble videregående skole stoler ikke på innholdet på sosiale medier. Det gjør heller ikke flere andre medelever.
– Vi har mye om kildekritikk på skolen, så jeg er kritisk til det jeg hører. Jeg har likevel tenkt at jeg kanskje har blitt litt påvirket, sier Thea Amalie Henrichsen.
Aune Stensrud tror ekkokammer som kan skapes av at algoritmer på sosiale medier styrer informasjonsstrømmen, er svært negativt.
– Jeg tror det kan være veldig farlig for mange. Du blir sterkt påvirka av det du hører rundt deg.
Thea Amalie Henrichsen får mesteparten av sin informasjon fra TikTok. Hun er der mest for tidsfordriv, men får også med seg seg nyheter fra TV2 og VG når de dukker opp i strømmen. Hun leser også nyheter hos nettaviser. Snapchat er også en informasjonskanal.
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRKAune Stensrud henter mest informasjon fra TikTok og litt fra Snapchat. Det hender også at han leser nettaviser. Han leter etter underholdning på sosiale medier, og popper det opp interessante nyheter der, ender det med at han ser og hører på det.
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRKDaniel Hadi blir mest oppdatert på nyhetskanaler på TikTok, men bruker også flere andre nyhetsmedier som VG. Han følger også mye med på politiske kommentatorer, blant annet på YouTube.
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
– Mange blir lett påvirket
De kommende førstegangsvelgerne i Bamble frykter at sosiale medier kan bli brukt til å påvirke unge før valget til høsten.
Åtte av ti nordmenn bruker sosiale medier daglig og i snitt nesten to timer hver dag, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.
96 prosent av ungdom mellom 13 og 19 år bruker sosiale medier. Snapchat er på topp og TikTok nummer to.
Samtidig fortsetter andelen som bruker redaktørstyrte medier som papiravis, nettavis, TV og radio å synke.
– Ingen grunn til å være naiv
Sosiale medier med sine algoritmer skreddersyr strømmen av innhold som kan påvirke virkelighetsoppfatningen over tid.
– Man får ikke nødvendigvis faktasjekken, kildekritikken eller bredden som man gjør gjennom de redaktørstyrte mediene. Så det er noe man bør være oppmerksom på i tiden som kommer, sier Benedicte Bjørnland, direktør for Valgdirektoratet.
Medietilsynet: Slik unngår du å bli lurt
Vekker saken sterke følelser?
Saker som vekker sterke følelser, deles ofte av mange. En del nettsider publiserer derfor slike saker for å få mange klikk. Du bør være ekstra forsiktig med å dele saker som vekker sterke følelser.Virker saken for utrolig?
Falske saker har ofte fengende overskrifter, STORE BOKSTAVER og utropstegn! Vær bevisst på at en overskrift og et bilde ikke gir deg hele historien. Sjokkerende overskrifter som virker for utrolige til å være sanne, er ofte det.Tror du på bildet?
Et bilde kan også lyve. Falske, nyhetslignende saker bruker ofte bilder som er tatt ut av sin sammenheng. Moderne teknologi gjør det også enkelt å produsere falske video- og lydopptak, såkalte deepfakes.
Prøver saken å påvirke deg?
En sak har som regel flere sider. Du bør derfor være kritisk hvis bare én part slipper til. Sterke politiske budskap eller ekstreme påstander som spres, bør du undersøke nærmere.Finner du saken andre steder?
Oppsiktsvekkende nyheter sprer seg raskt. Hvis ingen andre medier rapporterer om det samme, kan det bety at saken er falsk.
Hvem står bak saken?
Sjekk adresselinjen til nettstedet. Falske nyheter har ofte en nettadresse eller et utseende som ligner på en kjent nyhetskilde. Sjekk avsender og hva andre sier om kilden.
Hun sier det ikke er noe som tyder på at fremmede makter vil prøve å påvirke høstens stortings- og sametingsvalg, men:
– Vi har jo sett vurderingene som er gjort av blant annet E-tjenesten, knyttet til at det er flere europeiske land som har rapportert om valgpåvirkning i året som gikk. Men det er ingen grunn til å være naiv om at det ikke også kan treffe oss, sier Bjørnland.
Benedicte Bjørnland, direktør for Valgdirektoratet, mener en ikke må være naiv og tro at ikke også Norge kan bli utsatt for påvirkning før valget.
Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK– Bevisste på trusselen
De store medieaktørene er mer utsatte enn de mindre for påvirkningsaksjoner, mener konstituert nyhetsredaktør Marius Tetlie i NRK.
– Dersom det er noen som ønsker å ramme medier i Norge og få oppmerksomhet rundt det, er NRK et attraktivt mål.
Konstituert nyhetsredaktør i NRK, Marius Tetlie, sier det er viktig å sjekke hvor et utsagn eller en opplysning kommer fra, spesielt hvis det er usikkerhet.
Foto: Ksenia Novikova / NRKHan mener at fremmede makter som driver sofistikerte påvirkningsaksjoner, setter journalister på prøve, og at det viktigste botemiddelet er høy bevissthet og streng kildekritikk.
– Vi er veldig bevisste på denne trusselen. Vi gjør grep for å beskytte oss før stortingsvalget. Vi ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke tiltak vi gjør.
– Et demokratisk problem
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener faren for valgpåvirkning øker.
– Vi ser jo at antall land som blir utsatt for dette, er økende. Spesielt i fjor, som var et veldig stort valgår internasjonalt, så vi flere tilfeller hvor valgpåvirkning har blitt brukt, sier seniorforsker Paul Buvarp.
Paul Buvarp, seniorforsker ved FFI, sier stadig flere land blir utsatt for valgpåvirkning.
Foto: FFIOgså ved norske valg har de sett forsøk på uønsket utenlandsk påvirkning, men de har vært små og uten vesentlig effekt.
– Men vi ser jo at dette er en økende trussel.
Han sier måtene dette gjøres på, gjennom sosiale medier og bruk av KI, gjør det lettere å nå ut til folk og bygge et informasjonsøkosystem av desinformasjon.
På sosiale medier kan det algoritmene serverer deg, skape en egen virkelighetsforståelse.
– Denne sorteringen har veldig mye å si for hva du faktisk ser som skjer i verden. Jeg tror absolutt at det kan være et demokratisk problem, i alle fall på sikt.
Førstegangsvelgerne Daniel Hadi, Thea Amalie Henrichsen og Aune Stensrud tror mange unge får mye av informasjonen sin fra sosiale medier og blir påvirket av det.
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
Førstegangsvelgerne Daniel Hadi, Thea Amalie Henrichsen og Aune Stensrud tror mange unge får mye av informasjonen sin fra sosiale medier og blir påvirket av det.
Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
Publisert 14.04.2025, kl. 20.53