Bekrefter til TV 2: Skal anmelde vikarlege

1 month ago 40



Universitetssykehuset i Nord-Norge:

En vikarlege brukte bare sekunder på å vurdere røntgenbilder og gjorde en rekke alvorlige feil. Nå bekrefter UNN at de skal anmelde legen.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
ANMELDES: Universitetssykehuset i Nord-Norge kommer til å anmelde vikarlege for alvorlige feil. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Publisert 06.08.2024 16:55 Sist oppdatert 3 minutter siden

Saken oppsummert

  • Over 1,5 år har en vikarlege ved UNN jukset med røntgensvar, noe som førte til suspensjon av autorisasjonen i desember 2023.
  • Totalt 12 alvorlige feil i røntgenundersøkelser er avdekket, hvorav fem pasienter er døde uten påvist sammenheng med feilene.
  • Vikarlegen, som også hadde en stilling i Danmark, anses nå som en «fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten» og har fått fratatt sin autorisasjon.
  • UNN har ikke ennå anmeldt legen, men kommer til å gjøre det. Nå prioriterer de granskningen og oppfølging av berørte pasienter.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

I over halvannet år skal en vikarlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ha jukset med røntgensvar. 

– Det er en svært alvorlig sak som vi har fulgt tett opp. Vi har meldt dette til Statsforvalteren i tråd med våre prosedyrer, og har løpende dialog med både dem og Statens helsetilsyn om saken, sier fungerende administrerende direktør Snorre Manskow Sollid ved UNN.

Nå bekrefter klinikksjef Grete Åsvang ved Diagnostisk klinikk, at vikarlegen skal anmeldes.

– UNN har foreløpig ikke anmeldt legen, men kommer til å gjøre det. Vi har hittil valgt å prioritere granskningen og oppfølging av berørte pasienter. Vi kjenner ikke til at noen pasienter har anmeldt legen, som de jo heller ikke kjenner identiteten til, sier hun.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
FRATATT: Vikarlegen er fratatt autorisasjon som lege og spesialist i radiologi av Statens helsetilsyn. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Fem pasienter er døde

Vikarlegens autorisasjon ble suspendert av Statens helsetilsyn i desember 2023. 

Høsten 2023 oppdaget UNN at den innleide vikarlegen hadde brukt uforsvarlig kort tid på å kvalitetssikre røntgensvar.

Det er i ettertid avdekket alvorlige feil i 12 av 560 undersøkelser, gjort i perioden desember 2021 – august 2023.

Blant disse er fem pasienter nå døde. 

– Fem av pasientene er døde, uten at sykehuset har greid å avdekke en sammenheng mellom de oversette røntgenfunnene og dødsårsaken. De siste syv er vurdert på nytt, og har fått oppfølging. De som har trengt nye undersøkelser har fått det. UNN har vurdert at legens slurv ikke har ført til forverrede prognoser for disse, sier Åsvang.

Full stilling i Danmark

Ifølge NRK var vikarlegen ansatt i full stilling i Danmark høsten 2023.

– Da legen startet i stillingen i Danmark, var han allerede vikar ved UNN. Han opplyste da at stillingen i Danmark skulle være en femti prosents stilling, sier Åsvang til TV 2.

Nå anses legen, som sykehuset hadde full tillit til, for å være en «fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten» ifølge dokumenter NRK har fått tilgang til.

Statens helsetilsyn har vedtatt å frata legens autorisasjon som lege og spesialist i radiologi.

Det vises blant annet til at legen hadde oversett en svulst i bukspyttkjertelen på 3,5 cm. Denne undersøkelsen hadde leget åpnet i kun 12 sekunder, ifølge NRK.

TV 2 kjenner ikke til identiteten til vikarlegen og har derfor ikke lyktes å komme i kontakt med vedkommende på dette tidspunkt.

Read Entire Article