Møbelprodusent Ekornes tjener 1 av 4 kroner i USA. Dette er de norske bedriftene som kan rammes av Trumps nye toller.
Publisert: 03.04.2025 21:06
De ansatte i møbelkonsernet Ekornes er blitt vant til at internasjonale konjunkturer svinger. Denne gangen er det usikkerheten som er mest fremtredende i samtalene blant de ansatte.
– Selvfølgelig er vi bekymret. Alle er bekymret for det uvisse, sier hovedtillitsvalgt for Industri Energi-organiserte i Ekornes, Edvard Lie.
Norge eksporterte varer til USA for 62 milliarder kroner i fjor.
Vareeksporten til USA var nesten 9 prosent av samlet vareeksport fra fastlandsøkonomien.
Onsdag kveld norsk tid gikk president Donald Trump på talerstolen i rosehagen ved Det hvite hus og la frem straffetoll mot nesten alle land i verden, inkludert 16 prosent toll på norske varer.
– Dette vil gi høyere pris på produktene våre, og det kan ramme bedrifter og arbeidsplasser, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Kan rammes indirekte
Ekornes er et slikt eksempel. De eksporterer 90 prosent av produksjonen, og USA er det største markedet. Over 1 milliard kroner av fjorårets inntekter på 3,8 milliarder kroner kom fra USA.
Konsernet har også en mindre fabrikk i USA som hovedsakelig produserer sofaer for det canadiske markedet.
Konsernsjef Tine Hammernes Leopold sier at det konkrete utfallet av USAs toll ikke er avklart. Men tiltak er allerede blitt iverksatt.
– Et eksempel er at vi har flyttet canadiske ordrer som normalt ville gå fra vår fabrikk i USA, slik at de i stedet blir levert fra Sykkylven, sier hun.
Norsk eksport kan også bli indirekte rammet av USA-toll – gjennom leveranser til Europa.
Hvis eksporten fra andre europeiske land til USA blir toll-rammet, kan norske bedrifter som selger til EU, bli truffet.
Biler er et eksempel. Norge eksporterte bildeler for 5,8 milliarder kroner i fjor. Det meste gikk til Europa, ifølge NHO. Av dette var støtfangere en femtedel. Lavere etterspørsel etter europeiske biler i USA vil derfor kunne redusere etterspørselen etter norske deler.
Fisken er størst
Fisk er den desidert største varegruppen som blir eksportert til USA. For flere norske lakseeksportører er USA det aller viktigste enkeltmarkedet. Blant disse er Hofseth Aqua.
– En handelskrig vil jo ikke være bra, sier Bjørnar Seth, lokalitetsleder ved ett av selskapets anlegg.
Nesten halvparten av deres fisk går til USA.
– Men vi som jobber ute på anleggene, har tillit til at salgsapparatet finner en løsning. Foreløpig er jeg ikke så bekymret.
USA var det viktigste eksportlandet for norsk sjømat i fjor. Fisk for nær 13 milliarder kroner ble solgt «over there». Norges sjømatråd arbeider med å finne ut av konsekvensene.
– Vi er godt posisjonert til å takle sjokk som dette. Det har vi vist tidligere, for eksempel da eksporten til Russland ble borte som en del av de vestlige sanksjonene etter invasjonen i Ukraina, sier kommunikasjonsdirektør Martin Skaug.
Flere fisk i havet
Sjømatrådet er næringens markedsføringsorgan, med hovedkvarter i Tromsø. Det er ingen depresjon å merke gjennom telefonen fra nord.
– Markedet er globalt, og det gir oss fleksibilitet til å endre eksporten hvis toll i USA reduserer salget dit, sier Skaug. Norge eksporterer laks til 100 ulike land.
– Sier du nå at dere lett kan selge laksen til andre land i stedet for til USA?
– Dette gir oss muligheter i andre markeder. Norsk eksport av sjømat er tilpasningsdyktig.
Eksporten av kongekrabbe og snøkrabbe til USA har økt kraftig de siste årene. I første kvartal hadde den en verdi på 1,3 milliarder kroner.
– Det amerikanske markedet er viktig, men vi har fisket det vi har lov til å fiske i år, forteller Ida Marie Grape, fabrikksjef om bord på Polar Pioneer. – Jeg tar derfor situasjonen rundt USA-tollen med stor ro.
Ikke toll på vare nr. to
Vare nummer to i eksportstatistikken til USA er olje og oljeprodukter. Det aller meste av dette er bensinbensinDette viser en sjekk NHO har gjort i statistikken. Det er også litt råolje og flytende naturgass (LNG).
Næringsorganisasjonen Offshore Norge har sett på dokumentene som er lagt ut fra Det hvite hus.
– Vår foreløpige tolkning av det som har kommet fra USA, er at vår eksport av petroleum og petroleumsprodukter er unntatt fra toll. Men vi følger dette fra time til time, sier sjeføkonom Marius Menth Andersen.
Norges eneste raffineri ligger på Mongstad utenfor Bergen. Det blir drevet av Equinor, men produktene blir eid av selskapene på sokkelen.
– Det er for tidlig å anslå konkret hva tollen til USA vil bety. Vi kommer til å bruke tid på å sette oss inn i detaljene og på å forstå hvordan dette vil bli satt i verk, sier pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor.
En gjennomgang NHO har gjort for Aftenposten viser at nikkel, laboratorieutstyr, deler til jetmotorer og bomber og granater er andre varer der eksporten var over 1 milliard kroner i fjor.
Midt i alt snakket om varer, er det lett å glemme at det er enda større handel med tjenester over Atlanteren. Slik er det ingen toll på.
I fjor eksporterte Norge tjenester til USA for 75 milliarder kroner, altså betydelig mer en fysiske varer. Sjøtransport sto for litt over 40 prosent av dette.