Barth Eide: Taus om norsk diplomat

1 month ago 25



UNRWA-ansatte fikk sparken:

Espen Barth Eide sier til TV 2 at det skal være nulltoleranse for å delta i terrorvirksomhet, men én ting svarer utenriksministeren ikke på.

 Torjus Sagenes / TV 2
TAUS: Espen Barth Eide sier han er glad for etterforskningen til FN, men svarer ikke på om den norske diplomaten var en av dem som fikk sparken.  Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 05.08.2024 20:28 Sist oppdatert 5 minutter siden

Ni ansatte i hjelpeorganisasjonen UNRWA har fått sparken på dagen, etter at FNs interne tilsynsorgan (OIOS) har gransket involveringen i angrepet på Israel 7. oktober. 

FN fastslår at de ni ansatte trolig var involvert i angrepet, ifølge rapporten. 

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til TV 2 at han er glad for at FN har gjennomført granskingen av FNs organisasjon for palestinske flyktninger, og for at UNRWA tar de nødvendige grep og sier opp de som kan ha vært involvert. 

– Undersøkelsen viste at 9 av de 19 ansatte som var anklaget, kan ha vært involvert i terrorangrepet mot Israel den 7. oktober i fjor. Det skal være nulltoleranse for å delta i terrorvirksomhet, sier Barth Eide.

Opprettholder støtte

Flere land valgte å kutte støtten til hjelpeorganisasjonen etter mistanken om de ansattes involvering, men Norge valgte å trappe opp støtten. 

– Vi har hele tiden sagt at det er uakseptabelt å straffe en hel organisasjon med 30.000 ansatte, og gjennom dem millioner av palestinske flyktninger, for anklager mot et fåtall av organisasjonens ansatte, sier utenriksministeren, og legger til: 

– Norge har derfor opprettholdt støtten til UNRWA og konsekvent talt UNRWAs sak ovenfor andre giverland. Det er positivt at så godt som alle de landene som stanset sine bidrag til UNRWA har gjenopptatt støtten.

Svarer ikke om norsk diplomat

En norsk diplomat ble saksøkt av 100 israelere, som en del av FNs hjelpeorganisasjon. 

TV 2 har spurt utenriksdepartementet om den norske diplomaten var en av de ansatte som fikk sparken, men dette svarer ikke Barth Eide på. 

– Norge vil fortsette å hegne om UNRWA og støtte arbeidet som denne FN-organisasjonen utfører. UNRWA er ryggraden i det humanitære arbeidet for millioner av palestinske flyktninger i Gaza, på Vestbredden, og i Jordan, Libanon og Syria, sier han. 

Fakta om UNRWA:

* FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) ble etablert i 1949 for å hjelpe palestinere som ble fordrevet da staten Israel ble opprettet året før.

* UNRWA har rundt 32.000 ansatte og bistår palestinske flyktninger i Gaza, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan. 13.000 av de ansatte er på Gazastripen.

* Hjelpeorganisasjonen bistår i dag 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere med skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.

* UNRWA driver over 700 skoler og 140 helseklinikker og har rundt 30.000 ansatte.

* Fjorårets budsjett var på 16 milliarder kroner, men FNs medlemsland har de siste årene ikke bidratt med det UNRWA har bedt om.

* UNRWA ledes i dag av den sveitsiske samfunnsøkonomen Philippe Lazzarini, som tidligere blant annet har jobbet for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Kilde: NTB.

Totalt 19 ansatte ble gransket av FN, hvor 9 av dem fikk sparken som følge av etterforskningen. 

– Vi tar sterkt avstand fra angrepet på UNRWA og deres ansatte, inkludert den norske diplomaten som tidligere har vært nestleder i organisasjonen, sa Barth Eide i en uttalelse tilbake i juni.

Den norske diplomaten var nestleder i UNRWA fra 2020 til 2023.

Read Entire Article