Baneheia-dommen: Kan havne i helt uvanlig situasjon

2 days ago 13



Hvis retten åpner for at Jan Helge Andersen (43) og Viggo Kristiansen (44) var sammen på åstedet, er det likevel ikke sikkert at påtalemyndigheten kan anke.

 Frode Sunde / TV 2
I OSLO: Jan Helge Andersen (43), her på vei inn i sitt siste politiavhør i Baneheia-saken i juni 2022, mener fremdeles at han ikke var alene på åstedet. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 02.07.2024 06:09

Saken oppsummert

  • Jan Helge Andersen risikerer ytterligere to års fengsel for begge drapene i Baneheia-saken fra mai 2000, etter at Viggo Kristiansen ble frifunnet i desember 2022.
  • Andersen dømmes etter den gamle straffeloven fra 2000, hvor drap og medvirkning til drap er samlet i samme paragraf, § 233, noe som begrenser ankegrunnlaget for påtalemyndigheten.
  • Foreldrene til ofrene er spente før domsavsigelsen, og håper på dom for medvirkning til drap, noe som også kan gi grunnlag for oppreisningserstatning.
  • Dommen vil bli lest opp tirsdag kl. 12, og kan følges direkte på TV 2 Nyheter og tv2.no.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Vi er selvfølgelig veldig spente på å høre rettens dom, sier statsadvokat Andreas Schei til TV 2.

Sammen med kollega Johan Øverberg har han denne våren ført påtalemyndighetens sak mot Jan Helge Andersen. Slik de ser det, var Andersen alene om drapene og voldtektene i Baneheia i mai 2000.

Andersen ble i 2002 dømt til 19 års fengsel for overgrep og for det ene drapet, men han ble frifunnet for det andre. Kameraten han pekte ut som hovedmann, Viggo Kristiansen (44), ble dømt til 21 års forvaring.

Da Kristiansen i desember 2022 ble endelig frifunnet i Baneheia-saken, tok Riksadvokaten ut ny tiltale mot Andersen. Om han nå blir dømt for begge drapene, risikerer han ytterligere to år i fengsel.

Derfor kan de ikke anke

Selv om Andersen skulle domfelles, vil det være en enormt stor forskjell på om retten dømmer ham for medvirkning, eller om de mener det er bevist at han var på åstedet alene.

Hvis retten åpner for at Kristiansen var på åstedet, er det vanskelig å unngå at det rokker ved renvaskingen av ham.

 Tom Rune Orset / TV 2
SE HER: Forsvarsadvokat Svein Holden og statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei har hatt flere disputter under rettssaken. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Påtalemyndigheten mener bestemt at Kristiansen aldri var på åstedet, men dersom retten skulle komme til at han kan ha vært der, er det likevel ikke sikkert at de kan anke avgjørelsen. 

Årsaken er litt teknisk.

Fordi Baneheia-drapene ble begått i 2000, skal Andersen dømmes etter den gamle straffeloven, som gjaldt den gangen. Der er drap og medvirkning til drap samlet i den samme paragrafen, § 233.

Episode 6: Dette blir avgjørende

TV 2 Play

Hvis retten dømmer Andersen til to års fengsel i tråd med denne paragrafen, har påtalemyndigheten formelt sett fått viljen sin. Da kan de ikke samtidig anke, selv ikke hvis retten skriver i dommen at også Kristiansen kan ha vært på åstedet.

– Påtalemyndigheten kan, folkelig sagt, ikke anke fordi de er uenige i begrunnelsen for et resultat de ba om, forklarer Ida Strømstad, som er dommer i Oslo tingrett og medlem av Dommernes mediegruppe.

Flere muligheter

Statsadvokat Schei bekrefter at han er kjent med situasjonen som kan oppstå dersom retten skulle dømme Andersen for medvirkning.

– Men dette er et hypotetisk utfall som jeg ikke vil spekulere noe videre i. Eventuelle ankespørsmål er det uansett Riksadvokaten som avgjør. Vi håper at vi får medhold, og at det ikke blir en aktuell problemstilling, sier Schei.

 Cornelius Poppe / Pool
SKOGSTUR: På rettens andre dag fikk alle aktørene, inkludert statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei, se åstedet og andre relevante steder i Baneheia. Foto: Cornelius Poppe / Pool

Hvis retten dømmer Andersen til noe mindre enn to år i fengsel, kan påtalemyndigheten anke over straffutmålingen.

Teknisk sett, dersom påtalemyndigheten under rettssaken har ombestemt seg og mener at Andersen bør dømmes til en forvaringsstraff, kan de også anke enhver fengselsstraff.

Under tingretten kom påtalemyndigheten til at forvaringsstraff ikke var aktuelt, selv om de sakkyndige mener at Andersen har høy risiko for nye, alvorlige lovbrudd. 

Andersens advokat Svein Holden ønsker ikke å si noe om dommen før den er avsagt.

Foreldrene er spente

Under den seks uker lange rettssaken i Sandnes har alle de fire etterlatte foreldrene vært til stede.

Før domsavsigelsen er de spente på resultatet, forteller deres bistandsadvokat Audun Beckstrøm.

– Vi tenker at han i hvert fall har medvirket, og at han skal dømmes for det. Det er viktig for foreldrene, og da vil de ha også ha krav på oppreisningserstatning, sier Beckstrøm.

 Frode Sunde / TV 2
TIL STEDE: Foreldrene Klara Sløgedal, Ada Sofie Austegard, Arne Bernt Paulsen og Jostein Sørstrønen har fulgt rettssaken i Sør-Rogaland tingrett. Foto: Frode Sunde / TV 2

– De har fått med seg akkurat de samme bevisene som dommerne har. I hvor stor grad har de gjort seg opp en egen mening, og i hvor stor grad vil de forholde seg til dommen?

– De har naturligvis gjort seg sine egne tanker om bevisførselen, men det ønsker jeg ikke å gå ytterligere inn på. Uansett hva de mener, så er det retten som skal ta stilling til dette, og den dommen vil de forholde seg til.

– Forberedt på alle utfall

– Hvilken betydning vil det ha for dem om retten utelukker at Viggo Kristiansen kan ha vært på åstedet?

– Jeg tror vi må lese rettens vurderinger før vi kan svare ordentlig på det. I denne dommen er det ikke bare selve avgjørelsen som er viktig, men også dommernes vurderinger av enkeltheter i bevisførselen. Det er viktig hva som står i dommen, for dette kan være siste runde i saken, sier Beckstrøm.

– Men det kan også bli en ankerunde. Er de innstilt på det?

– De er forberedt på alle mulige utfall. Hvis det kun blir en dom på medvirkning, er det ikke sikkert at Andersen vil anke, og da har heller ikke påtalemyndigheten mulighet til å anke. Vi som bistandsadvokater har uansett ikke adgang til å anke, men om Andersen blir frifunnet, så vil nok påtalemyndigheten gjøre det, sier han.

TV 2 har ikke lykkes med å få en kommentar fra Viggo Kristiansens bistandsadvokat Brynjar Meling.

Dommen vil bli lest opp fra klokken 12 tirsdag. Du kan se hele domsavsigelsen på TV 2 Nyheter og tv2.no.

Read Entire Article