Yi Peng 3 mistenkes for å ha brutt undersjøiske kabler i Østersjøen.
Russisk etterretning skal ha bedt kapteinen på det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3 om å sabotere undersjøiske kabler i Østersjøen.
Det skriver Wall Street Journal, med henvisning til europeiske etterforskningskilder som er tilknyttet saken.
Nektes om bord
Danmark og andre land har i flere uker vært i forhandlinger med Kina om å få undersøke skipet, men har ennå ikke fått tillatelse til å gå om bord og avhøre mannskapet.
Da de to undersjøiske datakablene ble brutt i november, ble det spekulert rundt om handlingene kunne være overlagte.
Wall Street Journal har tidligere skrevet at etterforskerne mistenker at ankeret med vilje ble slept langs havbunnen over en strekning på rundt 160 kilometer.
– Det er ekstremt usannsynlig at kapteinen ikke ville merket at ankeret var nede og ble slept langs bunnen mens det bremset skipet og kuttet kablene, sa en ledende etterforsker til avisen.
Trafikkdata har vist at det kinesiske skipet seilte nær kablene da de ble skadet. Begge stedene der kablene ble skadet, ligger i Sveriges økonomiske sone.
Danmarks Radio har oppdaget skader på ett av lasteskipets ankre. Ankertappene var bøyd på en måte som ifølge en ekspert må ha krevd «stor kraft».
Økt spenning
Wall Street Journals kilder knytter denne hendelsen til økt spenning mellom Russland og Nato, og en økt russisk sabotasjevirksomhet.
I høst har flere vestlige land advart om russisk etterretning, som vil så splid og spre frykt i Europa.
Den russiske militære etterretningstjenesten GRU vil destabilisere Europa og undergrave støtten til Ukraina.
Det har i år vært flere branner og angrep på infrastruktur som sjøkabler, og forsøk på sabotasje og forstyrrende aktiviteter i flere land.
Landene rundt Nordsjøen er alvorlig bekymret, opplyste PST og tysk sikkerhetstjeneste til TV 2 i august.
Russisk sabotasje mot vestlige mål kan føre til at Natos artikkel 5 utløses, advarte sjefen for det tyske etterretningsbyrået BND i november.
På sanksjonslisten
En av Putins toppspioner som leder den undergravende virksomheten har de ti siste årene vært Putins betrodde general i Russlands skyggekrig.
Tidligere i år ble GRU-toppen Andrej Averjanov ettersøkt av tsjekkisk politi, som betegner ham som farlig.
Hans agenter skal ha sprengt ammunisjonslagre i Tsjekkia og Bulgaria.
Mandag havnet Averjanov, som leder GRUs fordekte operasjoner mot Vesten, på EUs sanksjonsliste, sammen med 15 andre russiske militæransatte.
For første gang er ansatte og enheter fra GRU satt på sanksjonslisten fordi EU mener de står bak hybride angrep og destabiliseringsaksjoner mot andre land.