
ØYGARDEN (TV 2): Flere tusen liter med plastgrøt lå skjult i terrenget. Forskerne er redd dette ikke er unikt.
Publisert 05.04.2025 16:56
Underlaget gynger for hvert steg.
Kenneth Bruvik fisker opp en retro klorinflaske fra plasthavet. Flasken – som han daterer til 1970-tallet – smuldrer mellom fingrene.
Det er sjeldent Norges mest kjente plastrydder blir målløs, men nå famler Bruvik etter ordene.
– Det gikk en støkk i meg. Det ser ut som et helvete her.
En suppe av mikroplast
Den var klin umulig å oppdage fra både land og sjø.
Men da et irrgrønt garn stakk ut fra en bergsprekk i Øygarden – en halvtimes kjøretur fra Bergen – var det et uhyggelig syn som møtte elevene som denne vårdagen var med Bruvik ut på strandrydding.
Da garnet ble trukket ut av sprekken, åpenbarte en lang og smal hule seg full av plast. Vanvittige mengder av garn, korker, flasker, snusbokser, sko og leker.
Plasten er dratt inn sjøveien og fanget i berget. Sakte, men sikkert, mellom fjell og tidevann, blir plasten malt ned til en suppe av mikroplast.

Verste han har sett
– Det er en kvalme knyttet til hvordan vi har behandlet naturen, sier Bruvik.
Med tusenvis av timer langs kysten vår, utstyrt med hansker og søppelsekker, har Bruvik sett mer plastforurensing enn de aller fleste av oss.
Men synet av bergsprekken – flere meter dyp, som en liten garasje – fylt med en gyngende plastsuppe av mikroplast, er det verste han har sett.
– Det er helt grotesk. Min generasjon har brukt plast på en helt forferdelig måte, og her er konsekvensene av det, sier han.

– Dette kan ikke barnebarna mine få ansvar for å håndtere, sier han.
Ikke unikt
Men bergsprekken med plast er ikke unik.
– Selv har jeg aldri sett noe lignende før. Samtidig finnes det garantert flere, både større og mindre, skjult langs hele kysten vår, sier Bruvik.
Da de oppdaget plastsprekken, var instinktet å forsøke å rydde opp. Men da de forsto hvor dyp den var, og hvor lett den finmalte plastsuppen spredte seg, ringte Bruvik mikroplastsenteret ved forskningssenteret Norce i Bergen.

GROTTEN MED DET RARE I: Kenneth Bruvik viser frem en brøkdel av hva man kan finne i bergsprekken. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

GROTTEN MED DET RARE I: – Dette er det verste. Disse setter dyr seg fast i, sier Kenneth Bruvik, og viser frem en plastring til ølbokser. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

GROTTEN MED DET RARE I: En rød lekespade dukker opp. – Jøss, den er hel ennå, sier Kenneth Bruvik overrasket. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

GROTTEN MED DET RARE I: En gul bøtte dukker opp fra dypet. – Det er i hvert fall ikke en bøtte med lykke, kommenterer Kenneth Bruvik tørt. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

GROTTEN MED DET RARE I: Emballasje finnes i mange varianter. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

GROTTEN MED DET RARE I: Men mest av alt er sprekken. fylt med biter av plast som er blitt så små at man ikke lengre kan se hva det har vært. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
– Vi måtte finne ut hvor stor skade dette kunne ha for miljøet. Hva med alt som lever her?
Mikroplastfabrikken
– En mikroplastfabrikk. Det var det første jeg tenkte. Dette er rett og slett en stor miljøbombe, sier mikrobiolog Gunhild Bødtker.
Forskningssjefen på Norce stikker et syltetøyglass ned i plastsuppen og fyller glasset. Titalls tusen små biter av mikroplast. Biter forskerne er enige om kan være skadelig – også for mennesker.
– Mikroplast har et veldig stort spredningspotensial, sier Bødkter.

MILJØBOMBE: Gunhild Bødtker, mikrobiolog hos Norce, starter i vår opp forskning på mikroplastfabrikken i Øygarden. Hun er redd bergsprekken ikke er unik. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

MILJØBOMBE: Gunhild Bødtker, mikrobiolog hos Norce, starter i vår opp forskning på mikroplastfabrikken i Øygarden. Hun er redd bergsprekken ikke er unik. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

MILJØBOMBE: Gunhild Bødtker, mikrobiolog hos Norce, starter i vår opp forskning på mikroplastfabrikken i Øygarden. Hun er redd bergsprekken ikke er unik. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
Når plast havner i miljøet kan det nemlig bli mye farligere enn det i utgangspunktet var, forklarer hun.
– Plasten trekker blant annet til seg andre miljøgifter. Den kan også være bærere av skadelige organismer som bakterier og virus.
Miljøbomber
Forskerne har anslått at «mikroplastfabrikken» i Øygarden rommer over 8000 liter plast. Hvor mye av mikroplasten som lekker ut igjen i sjøen, skal forskerne ved Norce nå finne ut av.
– Vi tror det skjer i et ganske stort omfang, sier Bødtker.
– Men først med et godt datagrunnlag kan vi si noe om hvor alvorlig denne miljøbomben er, og kanskje danne grunnlag for å kartlegge lignende miljøbomber langs kysten vår.
Hun sier det er utenkelig at «mikroplastfabrikken» i Øygarden er et engangstilfelle.
– Er det sannsynlig at disse plastbitene havner i fisk, krabber og andre levende organismer i nærområdet her?
– Ja. Forskningen viser at man finner mikroplast i dyr og organismer. Spørsmålet her blir om nivåene er høyere her enn andre steder.
Matfat i fare
For Bruvik er den største bekymringen at mikroplasten skal ødelegge livet i sjøen.
– Hva skal vi da leve av? Det er matfatet vårt, sier han.

– Det er lett å miste motet av dette. Det er lett å bli fortvilt og forbanna, sier han og rister på hodet.
– Men det her er vi bare nødt til å fikse.